Voor ik begon met fokken heb ik me eerst uitgebreid ingelezen, niet enkel over kleurgenetica maar ook over fokken an sich. Een van de bronnen die ik toen tegenkwam en sindsdien erg waardevol heb gevonden is de blogserie “The Virtual Mentor” van Bao Varakhii rattery. Dit is een Engelstalige reeks blogs die het opstarten van een rattery stap voor stap uitlegt en vertelt waar je op moet letten om een goede fokker te worden.

Ik raad deze blogreeks dan ook ten zeerste aan als je Engels kunt, maar naast de taalbarrière zit er nog een minpunt aan: het is geschreven vanuit de perspectief van een Amerikaanse fokker, en is hierdoor niet 1-op-1 toepasbaar op de situatie in Nederland.

Zodoende kwam het idee om een eigen Nederlandse versie van deze blogreeks te schrijven. Uiteraard zal het geen directe vertaling zijn, aangezien de situatie in Nederland wat anders is en bovendien zou dat plagiaat zijn. 😉 Beschouw dit dus als een op zichzelf staand werk wat geïnspireerd is door de reeks van Bao Varakhii.

Ik wil dan ook een vergelijkbare opbouw aanhouden: