Huisvesting

De ratten van rattery Castor hebben een heuse eigen rattenkamer. Hier wonen de volwassen ratten die hier blijven wonen, de nestjes groeien op in de woonkamer.

In de rattenkamer staat een grote aluminiumkooi welke in drie delen te splitsen is. De kooi is 1 meter breed en 50 cm diep, ieder deel is 60 cm hoog waardoor de totale kooi 180cm hoog is. In deze kooi kunnen maximaal 15 ratten wonen, eventueel opgesplitst in drie groepjes van 5. Momenteel bewoont mijn damesgroep deze kooi.

De aluminiumkooi is voor mij op maat gemaakt door Dirk Jacobs van The Barn Owl te Zelzate.

De mannen wonen momenteel in de Savic Royal Suite 95 Double, een kooi van 95 cm breed, 63 cm diep en in totaal 120 cm hoog (binnenmaat). De kooi is groot genoeg voor maximaal 12 volwassen ratten. Uiteindelijk zullen de mannen ook een aluminiumkooi krijgen zoals de vrouwen.

Als bodembedekking gebruik ik karton snippers (Ecobale/Finacard/Greenmile), welke vocht goed opnemen en niet stoffig zijn. Hierin strooi ik het voer zodat de ratten moeten zoeken naar hun maaltje (zie Voeding hieronder). Daarnaast gebruik ik toiletjes met een laag Back2Nature waarin de ratten grotendeels hun behoeften doen. Deze worden regelmatig verschoont zodat de kooi ook tussen de grote schoonmaken door een beetje netjes blijft.

Verder is de kooi ingericht met allerlei hangmatjes, huisjes, klimtouwen en natuurlijk een aantal plateaus. Ook hebben de ratten beschikking tot een loopwiel en krijgen ze regelmatig knaaghout.

Voeding

Voeding is erg belangrijk voor de gezondheid, daarom krijgen mijn ratten een gevarieerd dieet van hoge kwaliteit. Dit bestaat voor een deel uit droogvoer, maar ook verse groenten en andere extraatjes zijn belangrijk.

Eigen droogvoer mix

20150430_125130Het droogvoer wat ik geef is een eigen mix op basis van dwergkonijnen voer. Met behulp van het boek “The Scuttling Gourmet” van Alison Campbel zorg ik dat de waarden zo dicht mogelijk bij de behoeften van de rat komen. Daarbij zorg ik dat de mix iedere keer weer anders is. Voor de nestjes maak ik een speciale mix die extra rijk is en in tegenstelling tot mijn gewone mix dierlijke eiwitten bevat.

Als je ook je eigen rattenvoer wilt mengen raad ik je zeker aan eerder genoemd boek te kopen en advies te vragen aan anderen die ook zelf rattenvoer mengen.

Beginners en mensen die liever niet zelf mengen raad ik aan om gemengd voer samengesteld door een ervaren liefhebber te kopen, er zijn tegenwoordig meerdere webshops die eigen mixen verkopen. Uiteraard is mijn eigen mix en webshop er een van (KnagersNatuurlijk)!

Groenten en extraatjes

bazingaDaarnaast krijgen de ratten dagelijks of om de dag verse groenten en restjes van ons avondeten (denk aan pasta, rijst, fruit, kippenbotjes, etc). Af en toe krijgen ze wat lekkers zoals een knaagdierkoekje, noten of besjes.

Jonge ratten krijgen apart dierlijke eiwitten om goed te groeien, bijvoorbeeld kattenvoer of gedroogde insecten. Bejaarde ratten krijgen regelmatig een papje met het supplement Easy Mover wat de ontwikkeling van achterhand verlamming vertraagd.

Medische zorg

Dierenartsen die goed zijn met ratten zijn soms lastig te vinden, daarom heb ik uitgezocht waar ik hier het beste terecht kan. Het is immers noodzakelijk een goede dierenarts te hebben wanneer je fokt, anders kun je je dieren niet de beste zorg geven.

Sinds mijn verhuizing ben ik weer ‘zoekende’ qua goede rattendierenarts. Momenteel ga ik voor spoedjes naar Dierenkliniek Sas van Gent, hier heb ik redelijke ervaringen mee en ze hebben bovendien een eigen spoeddienst.

Voor specialistische dingen heb ik Peggy Versweyveld in mijn adresboek staan. Zij staat bekend als erg ervaren en kundig met tamme ratten en zit op minder dan een uurtje rijden van hier:
Warandestraat 85, 9250 Waasmunster (België)
+32 473 64 95 88
Enkel op afspraak

dzeh_logoVoorheen woonde ik in Venlo en ook daar had ik betrouwbare adresjes. Voor serieuze problemen en operaties ging ik naar Stijn Peters in Dierenziekenhuis Eindhoven. Stijn Peters staat goed bekend in het rattenwereldje als een bekwame dierenarts.

Voor spoedgevallen, simpele behandelingen en steeds vaker ook operaties ging ik naar Dierenkliniek “De Postwagen”. Met name dierenarts Irene Moors is erg kundig en zorgvuldig, ondanks dat de kliniek weinig ervaring heeft met ratten. Operaties worden met gas gedaan!