Wat is een rattery en waarom zou je daar heen gaan en niet gewoon naar de dierenwinkel? Hieronder wat uitleg over het wat en waarom rond het fokken van ratten en mijn mening daar over.

Wat is een rattery?

Verzorging: Aluminium kooiEen rattery is een hobbymatige fokker van tamme ratten als huisdier, vergelijkbaar bijvoorbeeld een cattery (katten fokker) of een frettery (fretten fokker). Iedereen kan zich echter rattery noemen, dus het gebruik van de naam ‘rattery’ is zeer zeker geen ‘keurmerk’ voor een goede fokker!

In mijn ogen is een goede rattery iemand die zijn of haar uiterste best doet om tamme en gezonde ratten te fokken, maar tegelijkertijd zijn of haar ratten ook als huisdieren blijft zien. Op commerciële wijze fokken vind ik niet bij een goede rattery passen. Uiteraard zijn er verschillende denkwijzen over hoe je goed fokt op gezondheid en karakter, mijn mening hier over kun je lezen op de pagina over fokrichtlijnen.

Je verkoopt dus tamme ratten als huisdier?

8-november-2014Aangezien ik niet alle rittens uit een nest kan houden, zal ik een deel van de door mij gefokte jonge ratjes als huisdier aanbieden voor andere liefhebbers. Echter heb ik géén ratten op ‘voorraad’! Ik fok slechts af en toe een nestje zodat ik alle rittens voldoende zorg en aandacht kan geven.

Als je serieus geïnteresseerd bent in rittens van rattery Castor kun je op de pagina over reserveren lezen hoe dit in zijn werk gaat. Hou de pagina nestplanning in de gaten voor meer informatie over geplande en aanwezige nesten. Ik fok slechts enkele nesten per jaar dus reserveer tijdig.

Waarom niet naar een dierenwinkel gaan?

De dieren die in dierenwinkels en tuincentra worden verkocht komen bijna zonder uitzondering allemaal van grootschalige fokkers, doorgaans “broodfokkers” genoemd. Om voldoende jonge dieren te kunnen ‘produceren’ wordt er veel met de dieren gefokt en zitten ze klein gehuisvest. Er is geen tijd om de dieren te socialiseren. In het ergste geval is zelfs de voedsel- en watervoorziening beneden de maat en zitten vruchtbare mannen en vrouwen bij elkaar, waardoor dieren te jong gedekt worden of je zelfs onbewust een zwanger dier kunt kopen.

broodfok

Rittens bij een broodfokker

Sommige winkels zullen je vertellen dat hun dieren van een “plaatselijke” of “hobby” fokker komt. Dit kan best waar zijn, maar dit betekend niet dat die “plaatselijke” “hobby” fokker ook echt goed voor zijn dieren zorgt! Iemand die met lief en leed jonge dieren opvoed en een gezonde leuke lijn probeert op te bouwen zal willen weten of de jongen goed terecht komen. Deze zal dus niet aan willekeurige onbekenden verkopen zoals bij dierenwinkels het geval is.

Daarnaast beschikt veel dierenwinkelpersoneel vaak over onvoldoende kennis van de dieren die ze verkopen. Geslachtsbepaling gaat bijvoorbeeld regelmatig verkeerd en er worden verkeerde toebehoren mee verkocht (te kleine kooi, verkeerde voeding, etc).

Koop dus geen dieren in een dierenwinkel of tuincentrum!

Waar dan wel?

Dit betekend overigens niet dat ik vind dat iedereen per sé naar mij moet komen. ? Graag plaats ik mijn rittens bij mensen die ook echt graag rittens van mij willen. Als ik zelf geen beschikbare rittens heb verwijs ik mensen maar al te graag door naar andere goede rattery’s en natuurlijk rattenopvangen!

Een rattenopvang vangt ratten op van mensen die er niet meer voor kunnen of willen zorgen alsook gedumpte ratten (vaak binnengebracht door de dierenambulance). De ratten worden in huiselijke omgeving opgevangen en gesocialiseerd en krijgen wanneer nodig medische zorg. Indien de ratten plaatsbaar zijn wordt er op termijn een nieuw huisje voor ze gezocht. Regelmatig komen er ook zwangere vrouwtjes of rittens binnen. Denk dus niet dat er enkel niet-gesocialiseerde of oude ratten in een opvang zitten!

Kunnen we een keer bij je op bezoek komen?

Als ratten nieuw voor je zijn kan het verstandig zijn om een keer langs te gaan bij iemand die ratten heeft om te kijken of het wat voor je is en of je niet allergisch bent. Ook voor mensen bekend met ratten raad ik het aan een rattery eerst een keer bezocht te hebben voor je er rittens gaat halen, want als pas bij het ophalen van de rittens blijkt dat de rattery je niet ligt is het nogal moeilijk om nog af te zeggen.

Daarom vind ik het ook ontzettend leuk als mensen graag langs willen komen! Reserveerders worden uitgenodigd voor een bezoek aan de rattery wanneer de rittens van het nest waarvoor ze gereserveerd hebben zo’n 3-5 weken oud zijn. De reserveerders krijgen dan de rattery te zien en mogen kennis maken met de rittens nog voor ze mee naar huis gaan.

Helaas is het alleen bij hoge uitzondering mogelijk op buiten de reguliere rittenbezoekjes hier op visite te komen. Ik vind het ontzettend leuk om mijn ratten te laten zien en te kletsen over de rattery, maar ik heb ook nog andere verplichtingen waardoor ik bezoekjes helaas moet beperken.

Via de website probeer ik wel een zo’n duidelijk mogelijk beeld van het reilen en zeilen binnen de rattery te geven.