Dus je overweegt rittens van rattery Castor te nemen? Wat leuk! Ik fok voornamelijk om een lijn op te bouwen en te verbeteren, maar ik kan niet alle rittens zelf houden. Bovendien wil ik graag leuke gezonde huisdieren fokken – dus is het wel zo leuk als liefhebbers hiervan kunnen mee genieten!

Waarom rittens van rattery Castor?

Rittens

Wat kun je van rattery Castor verwachten als reserveerder?

  • Uiteraard tamme ratten die met de beste zorg zijn gefokt en opgegroeid
  • Updates over de ontwikkeling van je (toekomstige) rittens, al vanaf voor de dekking plaats vindt totdat ze oud genoeg zijn om naar jou te verhuizen
  • Stamboom met informatie over de voorouders van je rittens – ook online in te zien!
  • Plaatsingsafspraken tussen reserveerder en fokker, door ons beiden ondertekend
  • Een goodie-bag met onder andere rittenvoer voor de eerste periode
  • Blijvend contact na het verhuizen van de rittens over de ouders van het nest en nestgenoten, maar ook voor vragen en adviezen
  • Vangnet voor al je besluit met ratten te stoppen, om wat voor reden dan ook. Ik neem áltijd door mij gefokte ratten terug, eventuele kooigenootjes zijn in principe ook welkom. Dit heb ik liever dan dat een door mij gefokte rat alleen komt te zitten in zijn laatste maanden!

Hoe reserveer ik voor rittens?

Aangezien ik op kleine schaal fok om het voor mijzelf en de ratten leuk te houden, heb ik slechts af en toe een nestje. Vaak is er op voorhand al interesse in een aankomend nest. Erg fijn, want het is voor mij handig om op voorhand al toekomstige baasjes voor de rittens te hebben.

Wanneer er een dame gedekt is en ik dus binnen enkele weken een nestje verwacht, kan er gereserveerd worden door het reserveringsformulier in te vullen en naar mij te mailen. Het formulier bevat enkele vragen over jouzelf, de ratten en jouw reservering. Met deze vragen hoop ik er achter te komen of je nog advies kunt gebruiken en of wij een beetje op een lijn zitten betreft de verzorging van de ratten. Mocht je nog informatie over het houden van ratten nodig hebben kan ik de website TammeRatten.nl aanraden, ook heb ik zelf een pagina met basisinformatie die je kunt doornemen. Lees ook alvast de plaatsingsafspraken door zodat je weet wat ik van de toekomstige baasjes van mijn rittens verwacht.

Als je reserveert voor rittens verwacht ik ook dat je daadwerkelijk rittens wilt wanneer deze geboren zijn. Het is niet de bedoeling dat ik na de geboorte te horen krijg dat je de rittens niet meer wilt omdat je al elders rittens hebt gehaald. Denk dus goed na of je echt rittens van mij wilt voor je reserveert. Het kan natuurlijk gebeuren dat het nestje niet lukt of dat er te weinig rittens worden geboren, dan kun je gerust verder kijken naar andere rattery’s of opvangen.

Op de nestplanning kun je zien welke nestjes er gepland staan en wanneer de reserveringen hiervoor open gaan. Hier vind je dan ook het reserveringsformulier, een voorbeeld van het formulier kun je hieronder bekijken. Ik hou tegenwoordig tussendoor geen wachtlijst meer bij, al mogen mensen die al ratten van mij hebben me altijd een berichtje sturen voor rittens van geplande nestjes.

Hoe gaat het verder in zijn werk?

8-november-2014

Wanneer ik rittens voor je heb mail ik je met het blije nieuws en plan ik een rittenbezoek met je in. Vanaf dat de rittens drie weken zijn, ben je uitgenodigd om kennis te maken met mij en de rittens. Dit verwacht ik sowieso van alle reserveerders die ik niet persoonlijk ken, omdat ik graag weet naar wie de rittens gaan. Voor de reserveerders ook de kans om de rattery te zien en vragen te stellen.

Tijdens dit kraambezoek mag je je voorkeur aangeven voor bepaalde rittens. Vaak merk ik dat er toch wel een bepaalde “klik” is tussen ritten en toekomstig baasje, erg leuk om te zien. De rittens worden door mij verdeeld over de reserveerders op basis van de voorkeuren, nadat de fokrittens zijn gekozen. Dit zal gebeuren wanneer de rittens zo’n 7 weken oud zijn.

Wanneer de rittens minimaal 8 weken oud zijn en zwaar genoeg zijn mogen ze opgehaald worden. Je krijgt dan een goodie-bag mee met in ieder geval wat rittenvoer voor de komende dagen, een kopie van de plaatsingsafspraken en de stamboom van je rittens.


Reserveringsformulier blad 1

Reserveringsformulier blad 2

Plaatsingsafspraken

Over voorkeuren

Aangezien ik hier regelmatig vragen over krijg even een stukje uitleg over het hebben van voorkeuren als reserveerder. Ik snap heel goed dat je voorkeur hebt voor een bepaalde kleur of tekening, ik heb immers ook mijn voorkeuren! Hier hou ik bij het verdelen van de rittens dan ook zeker rekening mee, voor zover dit kan.

Allemaal roze 😉

Hoewel ik op voorhand een redelijke inschatting kan maken wat er geboren wordt kan ik niets beloven, bovendien worden de rittens pas met 7 weken verdeeld en hebben fokkers eerste keus. Dat ene kleurtje wat je graag wilt kan dus mogelijk niet eens geboren worden (of niet in het geslacht van voorkeur) of wordt al door een fokker gekozen (of heeft een enorme klik met een andere reserveerder). Als je dan om die reden wilt afzien van je reservering is dat voor mij heel vervelend, want mijn prioriteit gaat naar het vinden van de beste baasjes voor mijn rittens!

Daarom neem ik dus géén reserveringen op basis van variëteit aan (kleur/tekening/vachtsoort/oorstand). Voorkeur aangeven mag, maar als je per sé datgene wilt hebben ben ik niet de juiste rattery voor jou.

Rekening houden met bepaalde kleuren niet willen (bijvoorbeeld rittens met rode ogen) gaat iets makkelijker, maar hou er rekening mee dat het altijd kan gebeuren dat er bijvoorbeeld albino rittens worden geboren of dat een heel nest alleen agouti is. Ook die rittens verdienen een fijn thuis en zijn er echt niet minder lief om!

Als je de rittens echt niet wilt ben je uiteraard vrij om af te zeggen (graag zelfs), maar nog liever heb ik dat je van te voren bedenkt wat je doet als je niet precies krijgt wat je wenst en alleen reserveerd als je je in bovenstaande kunt vinden.

Prijs van de rittens

De prijs is €25 per ritten, twee rittens kosten dus €50.

Dit is wat meer dan sommige andere rattery’s, maar ik maak zeker geen winst op het fokken. De rittens en volwassen ratten krijgen het allerbeste voer, huisvesting, medische zorg, etc. Voor de perfecte dekman ben ik bereid het land af te reizen indien nodig en voor een keizersnede sta ik gerust op zondagmorgen bij de spoeddienst.

Alle rittens kosten even veel, er is geen prijsverschil op basis van variëteit (kleur/oorstand/vachtsoort/etc). Alle rittens kosten even veel werk, een ritten met een “speciaal” kleurtje kost me niet meer voer of moeite om op te groeien dan zijn brusjes. Bovendien zijn ze me allemaal evenveel waard.

Als ik er voor kies een speciale variëteit te fokken of fokdieren te importeren uit het buitenland is dit mijn eigen keus uit liefde voor de hobby, niet een reden om voor die rittens opeens meer te vragen.