Over mijzelf

Voorstellen: EliseMijn naam is Elian en ik ben een 26-jarige rattenliefhebber uit Nederland. Ik ben geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen (Zeeland): een landelijk kustgebied met vooral polders, strand en kleine dorpjes.

Een aantal jaar heb ik in Breda en later in Venlo gewoond vanwege mijn studies. In Nijmegen heb ik de opleiding tot Biotechnicus (Art. 12) gevolgd en inmiddels afgerond. Na een aantal maanden te hebben gewerkt ben ik voor mezelf begonnen met de webshop KnagersNatuurlijk, een webwinkel met de beste producten voor knagers (onder andere mijn eigen rattenvoer mix)!

Inmiddels woon in weer in Zeeuws-Vlaanderen en is de rattery gevestigd in de gemeente Terneuzen. Naast de ratten heb ik ook een hond en een hamster. Lees meer over mijn andere dieren hier.

Mijn hobby’s zijn gamen, computeren, tekenen, creatief bezig zijn in het algemeen (hangmatjes maken!) en uitaard dieren. 

Mijn eerste ratten

Mijn eerste ratten: Aaron en Amatus

Aaron en Amatus

In mijn jeugd wilde ik al graag tamme ratten, maar helaas zag mijn moeder dit niet zo zitten. Tegen de tijd dat ik op mezelf woonde wist ik al van het bestaan van rattery’s af en zo kwam het dat mijn eerste ratten ook van een fokker kwamen. Dit waren Aaron en Amatus, twee ventjes uit rattery Topolino’s eerste eigen nestje geboren op 18 februari 2011.

Een tijd lang hield ik enkel mannen, voornamelijk rattery-ratten maar ook opvangers. Een van deze opvangers was Castor, waarnaar ik de rattery vernoemd heb. Ik viel als een blok voor dit ingetogen ventje welke oorspronkelijk bij een broodfokker was geboren. Hij had een chronische nies en moest nog leren in tralies te klimmen. Helaas krijg hij een middenoor ontsteking en werkte de medicatie niet voldoende, op 3 september 2011 overleed mijn lieve ventje. Hij bleef altijd een speciaaltje.

Fokkriebels

Castor

Castor

Al vrij vroeg ging ik me verdiepen in het fokken van ratten, in eerste instantie gewoon omdat het me interesseerde en ik graag meer wilde leren over ratten. Steeds meer begon ik me in te lezen over gezondheid, genetica, fokethiek, enzovoort. Bij het lezen hierover begon ik ook mijn eigen mening te vormen, hoe ik het zelf als fokker zou aanpakken. Zodoende ontstonden mijn eerste fokplannen.

Halverwege 2012 begon ik serieuzer aan mijn fokplannen te werken, met het idee minstens een jaar bezig te zijn met de voorbereidingen. Uiteindelijk werd mijn eerste nestje pas twee jaar later geboren op 12 juni 2014, ruim drie jaar na de komst van mijn eerste ratten.

Inmiddels zijn we een paar jaartjes verder en worden de lijnen waar ik mee werk me langzaam ‘eigen’. Wanneer je net begint heb je nog geen eigen lijn, slechts wat nesten gefokt met lijnen van andere rattery’s. Met iedere generatie kom ik dichter bij een lijn van mijzelf, iets moois om mee te maken en wat natuurlijk alleen kan als je meerdere generaties heb gefokt.

In veel opzichten ben ik nog een beginner, ik leer ieder nest wel weer wat nieuws en dat is eigenlijk ook wel een van de vele leuke kanten aan fokken.