Deze post is het tweede deel in de blogreeks “De Virtuele Mentor”, lees als je dit nog niet gedaan hebt eerst deel 1: fokkriebels!

Dus je denkt goed voorbereid te zijn en klaar te zijn om een rattery te beginnen. Hoe zorg je voor een goed begin als rattery, of beter gezegd: wat maakt jou anders dan de matige fokkers waar we er al zat van hebben?

Uiteraard is de eerste stap dat je je goed hebt ingelezen. Je weet hoe fokken ongeveer in zijn werk gaat en je hebt op zijn minst basale kennis van genetica. Je begrijpt dat je niet zomaar twee ratten bij elkaar kan zetten, maar dat er allerlei dingen zijn waar je op moet letten. Van leeftijden waarop er gefokt kan worden tot begrijpen hoe verschillende rattenvariëteiten genetisch vererven. Bovendien heb je ook geleerd dat je pas gezonde dieren met een leuk karakter kunt fokken als je de lijn kent, en dat het dus beter is te beginnen met ratten van een bekende lijn.

Hiervoor heb je contacten nodig met andere fokkers. Uiteraard zijn er veel lijnen ontstaan uit ratten zonder bekende achtergrond, maar gelukkig zijn er inmiddels veel bekende lijnen beschikbaar waarvan het karakter en de gezondheid beter voorspelbaar zijn. Beginnen met ratten met onbekende achtergrond is een onnodig risico voor de ratten en bovendien erg moeilijk om een goede lijn mee op te bouwen, zeker als je nog geen enkele ervaring met fokken hebt! Een goed begin betekent dus fokratten bij een goede rattery halen.

Nu geeft een goede rattery natuurlijk niet zomaar fokratten mee aan iedereen die hier om vraagt. Een fokker die dit wel doet, is waarschijnlijk niet zo zorgvuldig en geen goede rattery. Je moet dus eerst een vertrouwensband opbouwen voordat je fokratten mee zult krijgen. Leg contacten met verschillende rattery’s en ga op zoek naar een fokker die jou aanspreekt. Kijk hierbij niet in de eerste plaats naar de kleuren waarmee gefokt wordt, maar naar de werkwijze van de fokker. Een goede fokker is hier open in, sommigen hebben dit ook uitgebreid op hun website staan.

Pas wel op voor fokkers die het wel een leuk idee vinden om jou gelijk aan zich te binden, door snel fokratten mee te geven en je te vertellen wat voor nesten te fokken. Een goede fokker die jou als zelfstandig fokker wilt laten slagen gaat je niet direct fokratten aansmeren en wilt dat je zelf keuzes maakt in je fokplannen. Praat daarom ook met verschillende fokkers.

Neem ook gerust gewoon huisdierratten van een fokker of praat met mensen die ratten van verschillende fokkers hebben. De beste manier om de lijnen van een fokker te beoordelen is natuurlijk door te kijken naar de ratten die ze fokken! Zijn ze goed tam en mensgericht, gingen ze op een goede leeftijd en gewicht naar hun nieuwe thuis? Of zijn er verhalen (uit eerste hand!) over rittens die veel te klein zijn, angstige ratten, moeten er veel ratten gecastreerd worden, etc?

Als je eenmaal een band hebt opgebouwd met een of meer fokkers die wel met jou samen willen werken zullen ze je zeker je eerste fokratten willen geven. Deze kosten niet meer dan als huisdier geplaatste ratten, of worden je zelfs gratis gegeven. Goede fokkers willen namelijk niets liever dan een nieuwe goede fokker er bij!

Je hebt ondertussen waarschijnlijk ook al nagedacht over welk uiterlijk je zou willen fokken. Natuurlijk is uiterlijk ondergeschikt aan karakter en gezondheid, maar het is zeker niet onbelangrijk! Sowieso valt onder uiterlijk ook een stukje bouw: je wilt wel ratten fokken die functioneel goed in elkaar zitten, met een lichaam die goed in proportie is en geen extreme eigenschappen heeft.

Daarnaast heb je natuurlijk ook de verschillende variëteiten, het “verfje” aan de buitenkant. Ook hierin is het zeker niet onverstandig om een keuze te maken. Het ongecontroleerd door elkaar kruisen van allerlei kleuren komt de gezondheid niet ten goede, aangezien iedere variëteit weer andere eigenschappen kan hebben waaronder soms ook gezondheidsrisico’s! Daarbij kan het al snel verleidelijk zijn om dat ene leuke kleurtje te houden en mee te fokken en daarna weer een ander leuk nieuw kleurtje. Door je te focussen op een lijn met slechts 1 a 2 variëteiten kun je je beter focussen op de gezondheid en het karakter in de lijn.

Het is voor beginnende fokkers verstandig om met slechts 1 lijn te beginnen, maar het is zeker niet onmogelijk om met 2 lijnen te starten. Ga echter niet gelijk een heleboel lijnen op je nemen, want dit gaat al snel heel veel tijd en werk kosten en dat zal niet lang goed gaan. Kwaliteit boven kwantiteit!

Kies een variëteit die niet te moeilijk is, je hebt nog niet veel ervaring dus het is niet verstandig om je gelijk op een gloednieuwe variëteit te storten die nog tal van problemen heeft. Hier zul je ook niet snel fokratten van krijgen bij goede fokkers. In de regel zijn “oudere” variëteiten makkelijker te fokken dan nieuwere variëteiten, denk dus aan agouti, zwart, Russisch blauw, cinnamon, mink, chocolate, enzovoort. Een van de vele redenen om je goed ingelezen te hebben voor je begint!

Vaak is het handig om enkele complementerende variëteiten te combineren in een lijn. Dit zijn variëteiten die makkelijk samen te fokken zijn en vaak genetisch dicht bij elkaar liggen. Bijvoorbeeld agouti en cinnamon, mink en pearl, zwart en Russisch blauw, beige en argente, etc. Voeg hier verder niet te veel andere variëteiten aan toe, dus hou het bij gladhaar en gewoonoor of kies bewust voor een van de andere vachtsoorten of dumbo. Je kunt bijvoorbeeld prima een lijn opbouwen gericht op agouti en cinnamon in gladhaar en rex. Of een lijn in zwart en Russisch blauw met dumbo oren. Maar ga niet proberen een lijn te fokken met platinum harley bont met bles dumbo, dan maak je het jezelf niet alleen veel te moeilijk maar laat je ook geen ruimte over voor selectie op karakter en gezondheid!

Je zult wellicht ook niet meteen je gewenste variëteit of combinatie aan variëteiten kunnen vinden bij de goede fokkers die vertrouwen in jou hebben. Je kunt dan overwegen om toch te beginnen met een van de variëteiten die zij fokken, of indien mogelijk kun je vanuit hun lijnen toch de gewenste variëteit gaan fokken.

Zo wilde ik graag de Japanner tekening gaan fokken, maar op dat moment fokten geen van de goede fokkers waar ik fokratten van zou willen met Japanner. Wel fokten ze met berken, en vanuit berken kun je vrij eenvoudig Japanner fokken. Zodoende heb ik vanuit deze bekende lijnen een Japanner lijn ontwikkeld!

Een andere optie is fokratten importeren uit het buitenland, maar hier zitten ook wat haken en ogen aan. Sowieso moet je eerst een betrouwbare fokker vinden van de variëteit die je wilt, en dat is net een stukje lastiger als je alleen online contact kunt hebben en waarschijnlijk ook nog in een andere taal. Importeren is ook niet altijd even makkelijk en kan veel geld kosten, al kan dit zeker de moeite waard zijn. Een ander nadeel is dat je de fokker niet dichtbij hebt voor advies over de lijn en je kunt ook niet even een dekman van hun lenen voor je nestplanning. Je moet het doen met de ratten die je importeert en daarmee verder kunnen.

In de regel raad ik het niet aan voor beginnende fokkers, maar als je echt verknocht bent aan die ene variëteit is het beter om deze van een goede rattery uit het buitenland te halen dan van een prutfokker uit eigen land. Vaak is het dan wel handig om de importlijn te combineren met een lijn die er goed bij past van een lokale goede fokker.
Stel je importeert gele ratten uit Engeland naar hier, dan kun je deze prima combineren met een goede lokale agouti lijn.

We zijn even afgedwaald, maar terug naar wat jou anders maakt dan de matige fokkers die her en der opduiken. Je begint dus met ratten van een goede lijn! Je hebt je dan ook verdiept in deze lijn, door middel van de stambomen bestuderen en natuurlijk informatie die je krijgt van de fokker van deze lijn. Het is vaak wat overweldigend, al die informatie en al die verschillende ratten op de stamboom. Met de tijd zul je je de lijn eigen maken, zowel in je hoofd als in je hart, en met de keuzes die je maakt maak je van een lijn die je hebt gehad van een andere fokker écht je éigen lijn.

Wederom zal een goede fokker je hierin ondersteunen maar wel je eigen keuzes laten maken. Die zal je niet voorschrijven welke combinaties je moet maken, maar wilt wel meedenken. Als fokker van je eigen nest heb je ook recht op eerste keus uit het nest, jij gaat immers je lijn hieruit opbouwen! Wel wilt de fokker vaak graag wel een nakomeling uit jou eerste nest(en) en dat zou ook geen probleem moeten zijn.

Tot slot bezit je als goede beginnende fokker over een gezonde dosis moed en vastberadenheid. Fokken met levende wezens is zwaar. Dingen kunnen anders lopen dan gepland, je favoriete fokrat kan opeens ziek worden of toch niet zo mooi uitgroeien als gehoopt en dan moet je soms keuzes maken die je liever niet wilt. Toch niet met de ene leuke dekman fokken, want hij heeft een reuteltje. Toch het nest met dat mooie vrouwtje niet door laten gaan, want ze blijft zo klein en iel. Met spoed bij de dierenarts staan voor een keizersnede want het gaat niet goed met de bevalling.. het is zwaar.

Je moet ook tegen kritische vragen kunnen, hoewel dit soms vervelend kan voelen. Je hebt immers toch het beste met je dieren voor? Fokkers en potentiële reserveerders die jou niet kennen weten dit echter niet, en zullen vragen stellen om er achter te komen hoe je werkwijze is. Hierbij helpt het zeker om een website of informatie pagina te hebben waarin je uitlegt hoe je fokt en waar je op let bij het fokken!

Als je voor jezelf duidelijk hebt hoe je fokt en waarom je op deze wijze fokt, zul je er geen probleem mee hebben je standpunt zelfverzekerd te onderbouwen en zijn vragen geen enkel probleem! Het is toch ook gewoon leuk om over ratten en het fokken van ratten te praten? 😀

 

We zijn er nu dus echt helemaal klaar voor, dus wat is de volgende stap? Je lijn plannen natuurlijk! Klik hier om verder te gaan naar deel 3: lijnplanning!