Tamme ratten zijn geweldige huisdieren. Ze zijn mensgericht, aanhankelijk, en ontzettend schattig. En wat is er nu schattiger dan ratten behalve baby ratjes? Het is niet zo gek om een nestje te willen fokken, het is een geweldige ervaring en leuk om te doen – anders zouden fokkers er niet hun hobby van maken!

Het kan verleidelijk zijn om gelijk met je eerste ratten in het diepe te springen. Alles is leuk en fantastisch en hoe moeilijk kan fokken zijn? Doe het niet! Een belangrijke eerste stap om een goede fokker te worden, is ervaring opdoen met tamme ratten als huisdier. Leren hun lichaamstaal te lezen, omgaan met karaktertrekjes, allerlei dingen over de verzorging leren (huisvesting, bodembedekking, voer, etc), ervaring opdoen met kwaaltjes die ze kunnen krijgen en ten slotte het einde van hun leven.

Ik raad absoluut aan om niet aan fokken te beginnen voordat je de volledige levensloop van je eerste ratten hebt meegemaakt. Niet alleen vanwege de ervaring die je opdoet, maar ook omdat het verlies van deze bijzondere huisdieren veel mensen zwaar valt. Door hun mensgerichtheid hecht je je vaak snel aan ze, maar ze worden niet oud en vaak worden ze eerst ziek voordat ze overlijden. Veel mensen stoppen met het houden van ratten omdat het verdriet ze te veel is.

Als je wilt gaan fokken moet je eerst zeker weten dat je dit verdriet aankunt, en dan bedenken dat je dit verdriet als fokker erg veel en erg vaak zult meemaken. Wanneer je fokt kun je bijna niet anders dan veel ratten hebben, minimaal 10 maar vaak rond de 15 à 20 per lijn. Bedenk je hoe vaak je met gezondheidsproblemen te maken zult krijgen en hoe vaak je je geliefde dieren moet laten gaan. Het is een van de zwaarste aspecten van ratten fokken.

Misschien heb je al wat langer ratten en/of denk je dat je huidige ratten gewoon zo geweldig zijn dat het zonde zou zijn om er niet mee te fokken. Ik kan me goed voorstellen dat je een of meerdere ratten hebt die je hart hebben gestolen, ze zijn zo lief en leuk en geweldig… maar heel eerlijk, veel ratten zijn lief en leuk, maar dat maakt ze nog niet fokgeschikt.

Als de rat waar je mee wilt fokken van een dierenwinkel, broodfokker, prutfokker, opvang of anderszins van een onbekende achtergrond komt is deze in de regel niet fokgeschikt. Je weet namelijk niks over diens voorouders en dus kun je ook niks zeggen over wat voor eigenschappen er vererft kunnen worden. Ook uit slechte lijnen komen lieve leuke ratten die op het oog gezond zijn, maar daar kunnen makkelijk weer ongezonde ratten komen met een onstabiel karakter… dat moet je niet willen.

Komt je rat van een rattery? Grote kans dat je rat geplaatst is als huisdier en er niet mee gefokt mag worden. Goede rattery’s willen niet dat er zomaar zonder overleg met hun ratten gefokt wordt. Niet alleen is dit niet netjes naar de fokker toe, maar de rat was waarschijnlijk ook niet de meest fokgeschikte uit het nest – die houdt de fokker namelijk meestal zelf of plaatst deze bij een bevriende fokker.
Je kunt natuurlijk de fokker vragen of jouw rat toevallig fokgeschikt is, maar een goede fokker zal niet zomaar instemmen met ondoordachte fokplannen. Er zijn helaas ook fokkers die het niks uitmaakt en je zo toestemming geven, maar vraag je dan af of deze fokker betrouwbaar is. Wederom: een goede fokker stemt niet zomaar in met ondoordachte fokplannen, en opeens willen fokken met een rat die je toevallig hebt is niet echt van te voren gepland!

Heb geduld en begin je eerst verder te verdiepen in de verzorging en het fokken van de tamme rat. Er is een boel te lezen en verschillende meningen te vergelijken. Leg ook contacten met fokkers, de meeste rattery’s zijn wel in voor een praatje en zien graag nieuwe goede fokkers in het land.

Laat je hierbij echter niet verleiden door de eerste de beste fokker die je wel even alles voor wilt kauwen en je gelijk fokratten aanbiedt. Neem rustig de tijd om je te verdiepen in de werkwijzen van verschillende fokkers en kies dan om contact op te bouwen met een fokker die je betrouwbaar vindt en waarmee je op ethisch vlak overeenkomt.

Dit kost even wat geduld en zelfcontrole, maar heel eerlijk: om goed te fokken ga je ook heel wat geduld en zelfcontrole nodig hebben! Als de levensspanne van een rat, die al zo kort is, je te lang wachten is, is fokken niet weggelegd voor jou. Als je geen contacten wilt leggen met andere fokkers en kritisch wilt kijken naar werkwijzen is fokken niet voor jou.

Goed fokken vraagt heel wat doorzettingsvermogen, geduld, liefde voor het dier, een kritisch oog, nog meer geduld, wil om te leren, nog een schepje geduld en een stukje ervaring. En geduld.

Dan ook nog even het praktische aspect: heb jij de middelen om een rattery te kunnen runnen? Als je op een goede ethische manier fokt is het namelijk een prijzige hobby en zeker niet iets wat geld oplevert. Je hebt dus de financiële middelen nodig om te kunnen fokken. Denk hierbij niet alleen aan aanschafkosten van kooien, bodembedekking en voer maar ook dierenartskosten, kosten om je vrouwtje naar de perfecte dekman te brengen, kosten voor een spoedkeizersnede.

Je hoeft niet rijk te zijn om te kunnen fokken, maar je moet wel de middelen hebben om een behoorlijk aantal ratten (wederom, al snel 20 ratten of meer!) de beste verzorging te kunnen geven en het hier ook voor over hebben.

Niet alleen geld is van belang, maar ook tijd en energie om al deze ratten te verzorgen. Een keer per week een Ferplast Jenny schoonmaken is zo gedaan. Iedere 1 à 2 weken twee grote aluminiumkooien uitboenen met alle bijbehorende spulletjes is een ander verhaal. 😉

Tot slot moet je woonsituatie het ook toelaten, je moet immers al die kooien met ratten ergens kwijt kunnen en eventuele huisgenoten moeten er mee akkoord zijn. Als een van je huisgenoten mild allergisch is kan een groepje van 4 ratten geen probleem zijn, maar een hele rattery wel.. Ook hier hoef je niet rijk te zijn en in een villa te wonen, ik woon nota bene zelf in een kleine seniorenwoning. Maar zo’n beetje heel mijn huis is bezaaid met rattenspullen en een van de kamertjes dient als rattenkamer, dat heb ik er voor over.

Heb jij het er voor over om voor een boel ratjes te zorgen? Het geduld, de kracht, het geld, de tijd, de energie en de ruimte? Ja?

Nou vooruit, dan kunnen we beginnen. 😉

Ga verder naar deel 2: Een Goed Begin!