Tijd voor een “hoe gaat het in de rattery” update! Er is namelijk het een en ander veranderd en er staan wat dingen in de planning, van een nieuwe rattenkamer tot nieuwe huisdieren!

Verhuizing en de nieuwe rattenkamer

Afgelopen februari ben ik verhuisd van een gelijkvloerse woning met 1 slaapkamer naar een heuse eengezinswoning met een benedenverdieping en boven drie slaapkamers! Een hele upgrade dus, niet alleen voor mezelf maar ook voor de ratten.

De nieuwe rattenkamer

In mijn oude woning verbleven de volwassen ratten in een “rattenkamer” wat eigenlijk meer een soort halletje was, ik kon er ook alleen mijn drie kooien in kwijt en dat was het. Alle rattenspullen werden opgeborgen in een kamer in mijn slaapkamer en de balen bodembedekking stonden in mijn hal.

Nu in mijn nieuwe woning heb ik een van de drie slaapkamers tot rattenkamer gemaakt. Hier staan mijn twee aluminiumkooien en de oude Royal Suite heb ik vervangen met een splinternieuwe Little Zoo Venturer! Ook de kast met rattenspullen staat op deze kamer en ik heb besloten een oude ladekast te gebruiken voor de vele hangmatjes. In de schuur heb ik plek voor een voorraad bodembedekking, ingrediënten voor rattenvoer en reservekooien.

Nieuwe kooi en plek voor kasten

Ik ben erg blij dat ik nu een fijne rattenkamer heb waar ik lekker met de beestjes bezig kan zijn. De nestjes groeien nog altijd op in de woonkamer, daar ben ik natuurlijk uiteindelijk toch het meest. Ik hoop wel nog een zitplekje ergens in de rattenkamer te kunnen creëren, zodat ik daar wat makkelijker tijd door kan brengen.

Overigens ben ik maar een paar straten verderop gaan wonen, de rattery zit dus nog altijd gevestigd in de gemeente Terneuzen!

Aantal ratten en geplande nesten

Ik roep het al een tijdje en dit jaar gaat het er echt van komen: minderen met het aantal ratten. De afgelopen paar jaar heb ik gewerkt aan de basis van twee nieuwe lijnen. Hiervoor heb ik wat meer ratten aangehouden uit eigen nesten en ook een aantal rittens bij bevriende fokkers gehaald. Daardoor heb ik nu wat meer ratten dan ik eigenlijk wil, momenteel staat het aantal op 39!

Geen van mijn eigen ratten gaan weg, het zijn mijn huisdieren en daar blijf ik altijd zorg voor dragen. De bedoeling is om voortaan wat minder rittens aan te houden uit mijn nesten, zodat in de loop der tijd het aantal ratten slinkt omdat er minder ratten bij komen dan dat er (uiteindelijk) overlijden. Dit kan nu ook wat beter omdat de lijnen nu veilig gesteld zijn bij andere fokkers en bevriende reserveerders, ik kan wat makkelijker aan verwante ratten komen indien nodig en ik kan er beter op vertrouwen dat ik een verwante dekman kan lenen.

Ik hoop dit jaar voornamelijk dames aan te houden uit mijn nesten, liefst combineer ik ook nog uit de nesten die rond dezelfde tijd gepland staan. Mannen hoop ik minimaal aan te houden en meer gebruik te maken van externe dekmannen.

Een van de huidige nestjes

Zo heb ik momenteel twee nesten liggen met nog een derde op komst, waaruit ik zelf in totaal twee dames ga houden. Er gaan uit elk nest een potentiële externe dekman naar een goede vriendin en er gaat ook wat naar een bevriende fokker. Met een beetje geluk kan ik hetzelfde doen met de andere geplande nesten dit jaar, want er staat nog genoeg op de planning! 🙂 Hou de nestplanning pagina in de gaten voor updates hierover en wanneer je kunt reserveren.

Overigens mogen mensen die al rittens van mij hebben altijd een seintje geven dat ze op de lijst willen voor een bepaald nest of periode. Laat het ook zeker weten als je het wel ziet zitten om externe dekmannen te houden, of misschien wil je zelfs eens een nestje opvoeden? 😉 Natuurlijk moet er dan wel wederzijds vertrouwen zijn, maar het helpt mij wel met de lijnen in stand houden en verbeteren en het kan erg leuk zijn!

Nieuwe bewoners

Terwijl ik afbouw met de ratten komen er weer andere huisdieren bij. Ik hou nu eenmaal van allerlei dieren en er zijn zoveel soorten die ik “ooit eens” wil houden. Nu ben ik wel zo verstandig om niet allerlei dieren in één keer te “hoarden”, het moet wel leuk blijven en ik moet in staat zijn om goed voor alle beestjes te kunnen zorgen. 😉

De muizenterra

De eerste nieuwkomers zijn er sinds gisteren al: kleurmuisjes! Al jaren ben ik geïnteresseerd in muisjes en heel eerlijk: misschien wil ik ze ook wel gaan fokken. Nu vind ik het verstandig om eerst wat ervaring op te doen met muizen als huisdier en niet gelijk te gaan fokken, sommige dingen moet je echt eerst ervaren en kun je niet leren van het internet. Sowieso, misschien blijk ik muizen wel hartstikke stom te vinden? 😛 Dus ik ga eerst een jaar of twee muizen als huisdier houden en dan kijk ik verder.

Sinds gisteren wonen hier drie kleurmuis dames, afkomstig van Mousery Manouk’s Muizen die een opvangnestje had waarvan 2 meisjes nog een huisje zochten en daarnaast had ze nog een wat oudere dame op zoek naar een thuis. Dit drietal mocht bij mij komen wonen, ze zijn tam genoeg om redelijk makkelijk op te kunnen pakken en vinden het prima om op je hand te zitten. Ik heb ze namen gegeven van smaken Ben & Jerry ijs, yum!

Verder sta ik al een tijdje op de wachtlijst voor een puppy. Lange tijd heb ik een Mechelse herder gehad genaamd Mitzi, zij is in 2018 helaas overleden en sindsdien ben ik hondloos. 🙁 Ik mis het heel erg om een hondenmaatje in mijn leven te hebben, dus ik hoop dit jaar mijn eerste puppy te mogen verwelkomen. Het ras dat ik heb uitgekozen is de västgötaspets, ook wel Zweedse Vallhund genoemd. Dit is een vrij zeldzaam ras in Nederland, vandaar dat het ook even flink geduld hebben is. Fingers crossed dat het dit jaar eindelijk zover is!

Verder hoop ik in mijn nieuwe huis met flink grotere tuin kippen te kunnen gaan houden. In mijn jeugd hebben we een tijd kippen gehad en dit was erg leuk, en de eitjes die gelegd werden waren ook niet verkeerd. 😉 Al een paar jaar heb ik mijn oog op zijdehoenders laten vallen, ze zien er grappig uit en ik lees dat ze ook redelijk tam te maken zijn. Als het lukt wil ik dit jaar nog een kippenhok en een omheining maken en ergens jonge zijdehennen vandaan halen, maar ik zal even zien hoe het loopt. Het hangt natuurlijk ook af van de puppyplannen!

Tot dusver de stand van zaken in de rattery, ben benieuwd hoe dit jaar er uit gaat zien!

Categorieën: nieuws