RittensDus je wilt reserveren voor rittens van rattery Castor? Wat leuk! Eigenlijk fok ik voornamelijk om een leuke gezonde lijn op te bouwen en te verbeteren, dat rattenliefhebbers hierdoor nieuwe ratten van mij kunnen nemen is een leuke bijkomstigheid!

Als je interesse hebt in ritten van rattery Castor kun je het formulier onderaan deze pagina invullen om op de wachtlijst te worden geplaatst. Je wordt dan via email op de hoogte gehouden van de nestplanning en rond de tijd van de dekking krijg je een reserveringsformulier om definitief te reserveren voor het nest. Als je daarvoor om wat voor reden dan ook afziet van rittens van rattery Castor kun je het gewoon laten weten, ik snap dat het soms nogal lang kan duren voor er weer een nestje geboren is. Wanneer de rittens geboren zijn en het aantal en de geslachten bekend laat ik je weten of je in aanmerking komt voor rittens.

Het kan voorkomen dat na de geboorte nog enkele reservaties kunnen worden aangenomen, maar ik raad je aan hier niet van uit te gaan en tijdig te reserveren/aanmelden voor de wachtlijst!

Rittens van rattery Castor

Wat kun je van rattery Castor verwachten als reserveerder?

 • Uiteraard tamme ratten die met de beste zorg zijn gefokt en opgegroeid
 • 8-november-2014Veel updates over de ontwikkeling van je (toekomstige) rittens, al vanaf voor de dekking plaats vindt totdat ze oud genoeg zijn om naar jou te verhuizen
 • Stamboom met informatie over de voorouders van je rittens
 • Plaatsingsafspraken tussen reserveerder en fokker, door ons beiden ondertekend
 • Voer voor de eerste paar dagen, je kunt ze dan langzaam laten wennen aan je eigen voer
 • Blijvend contact na het verhuizen van de rittens over de ouders van het nest en nestgenoten, maar ook voor vragen en adviezen

Verzorgings voorwaarden

Natuurlijk vind ik het wel heel belangrijk dat mijn rittens zo goed mogelijk terecht komen, vandaar dat er een aantal voorwaarden aan verbonden zijn. Je kunt bij de pagina over verzorging lezen hoe ik zelf mijn ratten verzorg en/of advies vragen op een rattenforum.

 • Goede huisvesting, dus een ruime kooi (minimaal 80x50x60cm voor 2 ratten) met voldoende inrichting, niet-stoffige bodembedekking en kwalitatief rattenvoer.
 • Medische zorg wanneer nodig. Alle huisdieren kunnen wel eens ziek worden en ook tamme ratten hebben recht op medische zorg indien nodig.
 • Gezelschap van een soortgenoot. Ratten zijn sociale dieren en hebben daarom gezelschap nodig van een soortgenoot en in het geval van een ritten is een leeftijdsgenootje noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Er zijn enkele uitzonderingen, maar hier gaan vele pogingen aan vooraf. Men mag er nooit van uit gaan dat veel aandacht van het baasje het gezelschap van een soortgenoot kan vervangen.
 • Er wordt niet gefokt met als huisdier geplaatste rittens. Ten eerste zijn niet alle rittens uit een nest ideaal om mee te fokken en ten tweede komt er heel wat meer kijken bij een nestje dan een man en een vrouw bij elkaar zetten. Het vertrouwen van de fokker van je rat schaden door achter diens rug om een nestje te fokken is géén fatsoenlijke manier van fokken. Als je serieuze fokplannen hebt of een keer een nestje wilt opvoeden mag je best contact opnemen met mij, dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. 🙂
 • Hou me up-to-date. Om de lijn te kunnen verbeteren is het noodzakelijk dat ik zoveel mogelijk weet over de ratten in mijn lijn. Ik hoop en verwacht dan ook dat de nieuwe baasjes mij op de hoogte blijven houden van het wel en wee van de rittens. Met name eventuele gezondheids- en gedragsproblemen zijn belangrijk om bij te houden alsook de uiteindelijke overlijdensdatum en -oorzaak. Uiteraard vind ik het ook gewoon leuk om te weten hoe mijn ‘kinderen’ het doen en ben ik ook beschikbaar voor hulp en advies. 😀 Ik zal zo een keer per half jaar contact met je opnemen om te vragen hoe het met de ratten gaat.
 • Verkoop/geef de ratten niet zonder mijn weten door. Mocht het voor komen dat je niet meer voor je ratten kunt of wilt zorgen verwacht ik dat je met mij contact opneemt om dit probleem op te lossen. Ratten gefokt door mij zijn áltijd weer terug welkom hier en ik wil absoluut niet dat ze zonder mijn weten door verkocht worden. Het blijven natuurlijk mijn ‘kindjes’ en daarbij is het belangrijk dat ik weet hoe het met ze gaat zodat ik een beter beeld heb van de gezondheid en het karakter van de lijn.

Als laatste zou ik graag willen benadrukken dat ik niet bijt en gewoon aanspreekbaar ben. Als het even kan heb/hou ik contact met reserveerders/nieuwe baasjes. Heb je een vraag, klacht of opmerking, laat dit dan alsjeblieft weten. 🙂

Reserverings voorwaarden

Om de het reserveringsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen zijn er ook een aantal reserverings voorwaarden.

 • Annuleren: Ik behoud het recht ten alle tijden zonder opgaaf van reden een reservering te annuleren. Mocht het voor komen dat ik een reservering annuleer zal ik wel mijn proberen mijn keuze uit te leggen. Mocht je om wat voor reden dan ook van je reservering afzien, laat dit dan tijdig weten.
 • Onder voorbehoud: Alle reserveringen zijn onder voorbehoud. Dit omdat er van te voren niet bepaald kan worden hoeveel rittens er geboren worden, hoe de geslachten verdeeld zijn, en er altijd onvoorziene omstandigheden voor kunnen komen.
 • Verdeling fokrittens: Als fokker van het nest heb ik de eerste keuze uit de rittens, omdat ik fok om mijn lijn te verbeteren en de beste fokrittens uit mijn nest moet kunnen kiezen. Om diezelfde reden hebben ook de eventuele reserveerders voor fokrittens voorrang op reserveerders voor huisdier rittens. Ditzelfde geldt ook voor eventuele dekmannen voor rattery Castor geplaatst bij huisdiereigenaren.
 • Rittenbezoek: Het is de bedoeling dat alle reserveerders langs komen om de rittens te ontmoeten en kennis te maken met de rattery. Met name reserveerders die ik niet ken wil ik eerst even ontmoeten voordat ik rittens bij hen plaats. Dit gebeurd meestal wanneer de rittens 3 tot 5 weken oud zijn.
 • Verdeling huisdier rittens: Bij het rittenbezoek is het mogelijk een voorkeur aan te geven en kijk ik met welke rittens er een klik is. Op basis daarvan verdeel ik de rittens over de reserveerders. Ook hou ik er rekening mee dat, indien mogelijk(!), niemand twee identieke rittens krijgt. De verdeling wordt bekend wanneer de rittens 5-6 weken oud zijn, omdat dan pas de fokrittens definitief gekozen worden.
 • Voorkeur uiterlijk: Een voorkeur voor een bepaald uiterlijk kan ik begrijpen en mag, maar reserveringen op basis van uiterlijk worden niet aangenomen. Het is ook niet mogelijk een voorkeur aan te geven op basis van foto’s en/of variëteit. Dit omdat ik karakter belangrijker vind dan een ‘leuk kleurtje’. Als je per sé een bepaald kleurtje wilt is dit niet de juiste rattery voor jou.
 • Verhuizen: De rittens kunnen pas naar hun nieuwe baasjes verhuizen wanneer ze minstens 6 weken oud zijn én 100 gram wegen. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit ook een week of twee hoger komen te liggen, omdat ik liever heb dat de rittens wat later vertrekken dan te vroeg.
 • Prijs: Het eerste ritten kost €25, daarop volgende rittens zijn €20 per ritten. Dit geldt ook voor rittens van andere nesten of wanneer je een terugkerende reserveerder bent. Dit omdat ik veel tijd steek in iedere nieuwe reserveerder/eigenaar. Na het bekendmaken van de verdeling word je verzocht het bedrag over te maken, ten minste drie dagen voor het ophalen van de rittens, of contant te betalen tijdens het ophalen van de rittens. Er wordt geen winst gemaakt, de rittenprijs dekt bij vaak niet eens de kosten van het nest, laat staan de rest van mijn hobby. 😉
 • Minderjarige personen: Reserveringen door minderjarige personen worden niet aangenomen, minderjarigen kunnen wel hun ouder/verzorger laten reserveren.

Formulier Wachtlijst

Als je dit allemaal ziet zitten kun je je hieronder inschrijven voor de wachtlijst. Hou er rekening mee dat er maar af en toe nestjes geboren worden binnen de rattery en het dus even kan duren voor er weer een dekking gepland wordt. Hou de nestplanning in de gaten voor actuele informatie. Rond de tijd van de dekking wordt er contact met je opgenomen om definitief te reserveren.