Allereerst een dikke vette disclaimer: dit is geen medische handleiding. Ga geen dingen op eigen houtje doen, luister altijd naar het advies van een ervaren ratkundige dierenarts. Deze blogpost is enkel bedoeld om ter informatie over het gebruik van Galastop voor het afbreken van zwangerschappen. Rattery Castor is niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen van het gebruik van Galastop om zwangerschap af te breken.

Waarom

Waarom dan deze blog? Simpelweg omdat er helaas nog altijd veel “oepsnestjes” worden geboren, zowel door onzorgvuldige eigenaren als door onzorgvuldige fokkers. Het gebruik van Galastop zou het aantal ongeplande nestjes kunnen verminderen, waardoor er minder onbewust gefokte ratten op de wereld worden gezet. Als er minder ongeplande nestjes worden geboren zullen er ook minder ratten met allerlei gezondheidsproblemen en vervelende karaktertrekken worden geboren, dus minder leed. Ook houdt dit ruimte vrij in opvangen om andere ratten op te vangen.

Deze blog is niet bedoeld als promotie van Galastop, maar om te informeren over deze momenteel nog onbekende optie.

Bekend gebruik

In Engeland is het gebruik van Galastop om ongeplande zwangerschappen bij ratten af te breken al algemeen geaccepteerd onder rattenliefhebbers. Het wordt vrijwel altijd aangeraden wanneer een vrouwtje per ongeluk is gedekt of wanneer iemand een mogelijk zwanger vrouwtje heeft aangeschaft.

Echter zijn ook in Engeland dierenartsen nog niet erg bekend met het gebruik van Galastop om een zwangerschap bij een rat af te breken. In Nederland zal het gebruik ook niet bekend zijn bij dierenartsen. Galastop is ook niet geregistreerd als middel om zwangerschappen bij dieren af te breken, wel als product om lactatie af te remmen bij teven en poezen. Bij ratten is het product wel “off-label” bekend als behandeling bij hypofysetumoren en melkkliertumoren.

Hoe weet men dan dat het zwangerschappen kan afbreken? Er is onderzoek gedaan naar het effect van cabergoline (de werkzame stof van Galastop) op de zwangerschap van ratten bij verschillende dosissen. Lees hier het artikel. Hieruit blijkt dat cabergoline bij een dosis vanaf 30µg per kilogram 100% effectief is om zwangerschap af te breken bij ratten. Deze dosis werd drie dagen achtereen aan het begin van de zwangerschap gegeven.

Helaas verteld dit onderzoek niet tot wanneer cabergoline effectief de zwangerschap afbreekt. Echter blijkt uit de praktijk dat het werkt tot vlak voor de geboorte. In de regel wordt aangeraden om het in de eerste twee weken na de dekking te gebruiken. De embryo’s worden dan simpelweg geresorbeerd door het lichaam en de belasting op het lichaam van het vrouwtje is minimaal.

Alizin als alternatief middel

Waar Galastop niet geregistreerd staat als middel om zwangerschap af te breken bij huisdieren, is Alizin dat wel. Alizin heeft als werkzame stof aglépristone en wordt wel eens bij honden gebruikt om een ongeplande zwangerschap af te breken, dit kan tot dag 45 na dekking van de teef.

In een onderzoek is aglépristone ook gebruikt bij ratten op dag 11 en 12 van de zwangerschap en dit bleek 100% effectief. Hierbij werd net zoals bij honden wel ook negatieve bijwerkingen gezien, zoals verminderde eetlust en daardoor afvallen. De gebruikte dosis was 10 mg/kg subcutaan, 24 uur tussen de 2 injecties.

Als je een nestje wilt voorkomen en je dierenarts wilt geen Galastop gebruiken maar wel Alizin, is dit een optie die je kunt proberen.

 

Hopelijk wordt Galastop in de toekomst vaker ingezet om ongewenste nestjes af te breken. Heb je een vrouwtje die mogelijk zwanger is? Ga dan zeker naar een ratkundige dierenarts om de opties te bespreken, neem eventueel het wetenschappelijk onderzoek wat hierboven gelinkt is mee naar de dierenarts. Je kunt ook overwegen de rat te laten castreren (baarmoeder en eierstokken weg laten halen), dan wordt een eventuele zwangerschap ook direct afgebroken en castratie is ook nog eens voordelig voor de gezondheid (verminderde kans op melkkliertumoren, geen kans op baarmoederontsteking, etc). Dit kan natuurlijk alleen als de rat hier groot en sterk genoeg voor is!