Een wens van veel rattenliefhebbers is een keer een nestje meemaken. Jonge rittens zijn natuurlijk ook wel erg schattig en het is bijzonder om een rat vanaf de geboorte te zien opgroeien.  Vaak is dit ook waarom gelegenheidsnestjes (pretnestjes) tot stand komen: men wilde graag een keer rittens van jongs af aan opvoeden en heeft dus een vrouwtje door een mannetje laten dekken.

Waarom geen pretnest?

Babyratjes zijn natuurlijk erg schattig!

Mocht je op zoek zijn naar het advies over het nemen van een nestje voor “de leuk”, hier is mijn advies: niet doen. Dit zeg ik niet om flauw te zijn of omdat ik geen concurrentie zou willen, integendeel: ik zou het heel fijn vinden als er wat meer mensen gingen fokken. Maar dan wel op een goede, ethische, serieuze manier.

Er zitten nogal wat haken en ogen aan een pretnest. Ten eerste willen mensen graag hun eigen vrouwtje laten dekken, welke zeer waarschijnlijk niet eens fokgeschikt is. In de meeste gevallen is het een ratje uit de dierenwinkel of van marktplaats, dus geen bekende achtergrond. Leuk en lief is niet voldoende om fokgeschikt te zijn, je weet immers niet over de erfelijke achtergrond van het beestje wat doorgegeven kan worden aan de rittens! Misschien is de moeder van je ratje wel met 9 maanden overleden aan een agressieve tumor en was de vader een fuzz-rat met alle bijkomende problemen!

Mocht het ratje van een goede fokker zijn en toevallig fokgeschikt en van een goede leeftijd om een nestje te krijgen, dan heb je sowieso toestemming van de fokker nodig. Een goede fokker geeft niet zomaar toestemming om met een ratje te fokken zonder enige voorkennis of advies. Je moet immers weten wat je doet wil je gezonde tamme ratjes op de wereld zetten, anders worden de ratten er de dupe van en dat enkel voor jouw plezier..

Dus even een pagina over nestjes opvoeden lezen, een oproep voor een dekman plaatsen (of kopen in de dierenwinkel) en gewoon doen.. nee, ik raad het af!

Hoe dan wel?

Ik ben dan ook weer niet zo’n party-pooper die vindt dat rattery’s het alleenrecht hebben op nestjes opvoeden. Sterker nog, we missen een hele belangrijke speler in dit verhaal: de rattenopvang!

In plaats van een pretnest te fokken terwijl de opvangen al vol zitten, kun je ook vrijwilliger worden bij een rattenopvang en op termijn een keer een opvangnestje opvoeden! Bedenk alleen wel dat rattenopvangen heel veel tijd, geld en energie steken in het runnen van de opvang (meestal gerund door 1 persoon ook nog) en niet altijd zitten te wachten op iemand die eigenlijk alleen maar een nestje wilt opvoeden en verder niet wilt bijdragen aan de opvang. Ook voor de opvangen zijn babyratjes erg leuk, een van de leukere aspecten van opvangen (mits het nestje goed verloopt). Daarbij vinden ze het, net als rattery’s, zeer belangrijk dat de rittens de beste opvoeding krijgen en zullen ze dus niet zomaar iedereen met een nestje toevertrouwen.

Mocht je dus oprecht de rattenopvangen een warm hart toedragen, bied dan aan om te helpen als vrijwilliger en bouw een vertrouwensband op. Dan kun je in de toekomst wellicht een keer een nestje of zwanger vrouwtje opvangen en de rittens opvoeden.

Of… een rattery-nestje

Marijke met Ember, moeder van het G-nest

Nu spreek ik even voor mezelf, maar ik als fokker sta er zeker voor open om iemand een nestje voor mij te laten opvoeden. Inmiddels heb ik hierdoor zelfs een vast “opvoedgezin”: Marijke in Waalwijk voedt wel eens nestje voor mij op!

Net zoals bij opvangen doe ik dit ook niet zomaar, ik voel me -en ben!- immers verantwoordelijk voor de rittens van het nestje en ik wil dat ze de beste start krijgen.

Sowieso ben ik er persoonlijk op tegen om als fokker een eigen fokdame elders een opvoednestje te laten krijgen. Soms gebeurd het wel eens dat een eigen vrouwtje bij iemand anders bevalt en bij opvangers gebeurd het natuurlijk ook dat een zwanger vrouwtje of moeder met nest verhuisd wordt. Echter is dit dan uit noodzaak en niet voor iemands lol. Ik weet dat er fokkers zijn die wél met een vrouwtje en nestje gaan slepen voor een opvoednestje, maar hier ben ik het persoonlijk niet mee eens.

Een nestje opvoeden voor rattery Castor

Hoe ik het dus aanbied is dat je twee fokrittens van mij neemt en we gedurende de periode dat de meisjes opgroeien goed contact onderhouden. Samen bespreken we dan de plannen voor het nestje. Zo leer ik de persoon gelijk ook wat beter kennen, als ik ze niet al eerder kende.

Goed rittenvoer is erg belangrijk

Voorwaarde is dat het van beide kanten goed moet voelen en de fokplannen ten alle tijden onder voorbehoud zijn. Als het voor mij niet goed voelt gaat het niet door, maar hetzelfde geldt voor de persoon die het nestje wilt opvoeden. Als we het bijvoorbeeld niet eens kunnen worden over de dekman of het klikt gewoon niet tussen ons, dan houdt het op. Als het goed is heb ik zelf ook fokdames dus is er geen noodzaak om het nestje te doen (al zal het zeker toegevoegde waarde hebben!).

Hoe ik het tot nu toe heb gedaan is dat ik op bezoek kom om de twee fokmeisjes te beoordelen en dat we dan samen een keuze maken welke van de twee het meest geschikt is om moeder te worden. Ondertussen heb ik ook een dekman voorgesteld en als deze bij een andere fokker woont gaan we daar samen heen om de dekman te ontmoeten.

Verder begeleid ik het hele proces van de zwangerschap, geboorte, opvoeding, etc. Eventueel kunnen er kooien en spullen geleend worden en ik zorg in principe ook voor de rittenvoeding. De reserveringen regel ik ook, maar wederom in overleg: als je een slecht gevoel hebt bij een reservering kan deze geannuleerd worden.

De rittenbezoekjes kun je zelf inplannen zoals je wilt (iedereen tegelijk, 1 voor 1, etc) en ik ben er zelf meestal niet bij, al kom ik natuurlijk ook zelf op rittenbezoek om de kleintjes te zien. Sowieso een keer kort na de geboorte om geslachten te checken en later wanneer ze groter zijn om zelf een keuze te maken.

Dit is allemaal ongeveer in grote lijnen hoe ik te werk ga, maar het is natuurlijk afhankelijk van de situatie en hoe we het afspreken. Zo is er onlang een Castor-nestje in Tilburg geboren bij Miriam van Rattenopvang Rathalla. Miriam kende ik al enige tijd en met haar ervaring als rattenopvang had ze ook niet echt hulp nodig. Dan laat ik het allemaal wat meer los.

 

Dus als je echt graag een keer een nestje wilt opvoeden: bouw wat goede contacten op met opvangen en/of ratteries. Fok alsjeblieft niet zomaar een pretnestje, maar heb geduld en wees verantwoordelijk!

Categorieën: fokken