Sinds enige tijd heeft rattery Castor een opvoedlocatie in Waalwijk. Graag zou ik hier wat over uitleggen en natuurlijk het opvoedgezin voorstellen.

Marijke stelt zich voor

“Elian vroeg mij om me als opvoedadresje eens voor te stellen. Dat doe ik natuurlijk graag. Ik ben Marijke, 30 jaar oud en ik hou erg van dieren – ratjes in het bijzonder. Samen met mijn kat Belle ❤️ en ratjes woon ik in Waalwijk. Ik hou van creatief bezig zijn, zeilen, samen met mijn vrienden afspreken en leuke dingen doen en Netflix.

Mijn liefde voor ratten begon al jong, toen mijn peettante ratjes had en er ook mee fokte. Ik mocht zelf geen ratjes, maar toen ik ongeveer 8 jaar geleden op mezelf ging wonen had ik binnen een week ratjes. Mijn aantallen variëren van 2 tot 10 waarbij mijn ideale aantal 4 is. Ik wilde al heel lang zelf een nestje, maar wel verantwoord en met begeleiding.

Toen ik een paar jaar geleden te veel opvangertjes had aangenomen en al mijn ratjes ongeveer tegelijk overleden vond ik het niet leuk meer en dacht ik erover te stoppen. Toch had ik nog die ene wens… Ik ontmoette Elian en samen besloten we de tijd te nemen elkaar te leren kennen en te kijken of het zou klikken. Ik kreeg twee fokrittens en we hielden contact. Het eerste opvoednestje werd een feit.

Inmiddels ben ik vast opvoedgezin voor rattery Castor. Ik doe het met veel plezier! Ik zou nooit een eigen rattery willen beginnen maar vind het heel leuk dat ik op deze manier kan bijdragen aan het op een goede manier fokken van ratten!”

Hoe er een opvoedlocatie kwam

Een pagina uit Marijke's Art Journal, "And so the Adventure begins"
Een pagina uit Marijke’s Art Journal, “And so the Adventure begins”

Eind 2015 benaderde Marijke van Doesburg mij met de vraag of ze eens een nestje zou mogen opvoeden. Ik kende Marijke nog niet, maar ik wilde haar zeker wel een kans geven. Ze wilde heel graag eens een nestje mee maken maar wel op een goede manier, begeleid door een goede fokker. Zoiets kan ik alleen maar aanmoedigen.

Een nestje door iemand anders laten opvoeden heeft echter wel wat vertrouwen nodig en je moet een beetje overeen komen qua ideeën over ratten en het fokken er van. Na wat over en weer gemail zag ik het wel zitten om haar potentieel fokgeschikte dames uit mijn E-nest te geven.

In de tijd daarna hebben we contact gehouden en hebben we elkaar beter leren kennen. Tegen de tijd dat de dames oud genoeg waren om gedekt te worden zagen we het allebei helemaal zitten en waren we ook uit over de dekman, want ook dit ging allemaal in overleg.

Samen zijn we naar de dekman gaan kijken bij rattery Rapalje, waar later de dekking plaatsvond. Op 14 september 2016 werd het eerste externe nestje van rattery Castor geboren bij Marijke in Waalwijk. Hoera!

Nestplanning voor Waalwijk

Alle Castor-nestjes die bij Marijke worden geboren zijn overleg gepland. In principe ga ik (Elian) over de lijnplanning en geplande kruisingen, maar natuurlijk moet Marijke het er ook mee eens zijn!

De aanstaande moedertjes zijn immers in de eerste plaats haar huisdieren, ze wonen permanent bij haar en ook tijdens en na hun nestje blijven ze bij haar. De nestjes worden dus ook bij Marijke geboren en groeien de volledige periode daar op, er wordt niet zomaar met moeders en nestjes gesleept.

Verder regel ik de reserveringen, maar rittenbezoek gebeurd bij Marijke thuis en hier ben ik zelf meestal niet bij (al kom ik zelf natuurlijk ook naar de rittens kijken!) Ook hierin heeft Marijke het recht een reservering te annuleren als ze er geen goed gevoel over heeft, het zijn immers haar rittens!

Regelmatig houdt ze zelf dames uit de nestjes bij haar waar we later weer een nestje mee plannen, maar niet altijd. Soms hou ik dan een dame aan of enkel een man, maar de nestjes zijn absoluut gepland met de bedoeling de lijn voort te zetten!

Huisvesting en verzorging

Marijke heeft een grote aluminiumkooi welke op te delen is in twee delen. Hierin woont haar damesgroep en wanneer de rittens groot genoeg zijn wordt de kooi opgesplitst en krijgen de rittens een deel. Daarnaast heeft Marijke een Ferplast Mary als kraamkooi en een Ferplast Jenny als rittenkooi.

De rittens krijgen dezelfde voeding als bij mij, namelijk mijn eigen rittenvoer mix met extra veel dierlijke eiwitten. Daarnaast krijgen ze regelmatig verse groenten en andere extraatjes.

Marijke heeft behalve ratjes ook een kat als huisdier. Belle is een zachtaardige poes die heel goed begrijpt dat de ratten van Marijke zijn, de ratten zijn dan ook niet bang voor Belle!

Marijke’s ratten

Castor’s Guppie

Castor's GuppieAfkomst: Castor’s G-nest (Waalwijk)
Geboortedatum: 14 september 2016
Variëteit: duifgrijs agouti berken (chocolate-basis)
Stamboom: download .PDF of stamboomdatabase
Fokinfo: niet ingezet

Dochter van Castor’s Ember en bij Marijke geboren. Vrolijke meid die graag haar aanwezigheid toont in de groep.

Rapalje’s Fuji

Rapalje's FujiAfkomst: Rapalje’s F”-nest (Waalwijk)
Geboortedatum: 5 juli 2017
Variëteit: agouti berken
Stamboom: stamboomdatabase
Fokinfo: moeder van Rapaljes L”-nest en P”-nest

Dochter van Castor’s Go Remie en geboren bij Marijke. Is bij Rian moeder geworden van Rapaljes L”-nest en later bij Marijke van Rapalje’s P”-nest.

Fuji is een rat van Rian, ze is na het overlijden van Rian bij mij komen wonen. Ze vond het in het begin erg spannend, zeker toen ze het P”-nest zoogde. Inmiddels is ze gesteriliseerd en is ze een stuk relaxter!

Scrat

Scrat2Afkomst: Rattenopvang Rathalla
Geboortedatum: september 2017
Variëteit: agouti Japanner dumbo
Stamboom: nvt
Fokinfo: wordt niet ingezet, opvangrat!

Scrat is een opvangrat die ik tijdelijk met twee andere ratjes heb opgevangen voor Rathalla. Scrat was erg angstig, daarom heb ik haar gehouden. Inmiddels is ze niet meer angstig en houdt ze van aandacht en knuffels.

Castor’s Lisa

Castor's LisaAfkomst: Castor’s L-nest
Geboortedatum: 27 februari 2018
Variëteit: agouti berken
Stamboom: download .PDF of stamboomdatabase
Fokinfo: geplande moeder Castor’s P-nest

Lisa is een bescheiden dametje. Ze is op de achtergrond aanwezig maar komt wel naar het deurtje voor een aai. Ligt goed in de groep.

Rapalje’s Ponyo

Ponyo2Afkomst: Rapalje’s P”-nest
Geboortedatum: 28 juni 2018
Variëteit: zwart berken
Stamboom: download .PDF of stamboomdatabase
Fokinfo: wordt hopelijk later ingezet

Dochter van Fuji, afkomstig uit een van de laatste Rapalje-nestjes. Deze meid is nog volop in de groei, beschrijving volgt nog!

Rapalje’s Pika(chu)

Pikachu2Afkomst: Rapalje’s P”-nest
Geboortedatum: 28 juni 2018
Variëteit: Russisch blauw agouti Japanner
Stamboom: download .PDF of stamboomdatabase
Fokinfo: wordt hopelijk later ingezet

Dochter van Fuji, afkomstig uit een van de laatste Rapalje-nestjes. Deze meid is nog volop in de groei, beschrijving volgt nog!