• Gedekt in de nacht van 6 op 7 mei 2019
    • Geboren op 29 mei 2019
    • Rittenbezoek vanaf 19 juni 2019 (3 weken)
    • Verhuizen vanaf 24 juli 2019 (8 weken)

Dit nest wordt geboren en groeit op bij Marijke in Waalwijk. Marijke is opvoedgezin voor rattery Castor en de dametjes die bij haar nestjes krijgen wonen ook permanent bij haar. Ook rittenbezoek en ophalen van de rittens gebeurd in Waalwijk.

[singlepic id=3448 w=300 h= float=none]
[singlepic id=3368 w=300 h= float=none]

Moeder: Rapalje’s Ponyo

Naam: Ponyo

Afkomst: Rapalje’s P”-nest

Ouders: Rapalje’s Fuji x Shodo

EigenaarMarijke, opvoedgezin

Geboortedatum: 28 juni 2018

Variëteit: zwart berken

Draagt: Russisch blauw, mogelijk siamees, argente, chocolate, mink

Stamboom: bekijk in de stamboomdatabase

Ponyo komt uit het P”-nest van rattery Rapalje, een van de laatste nestjes die Rian nog gepland had. Hele lieve zachtaardige meid.

Update 7 april 2020: Ponyo is helaas ingeslapen. Ze had helaas een heel gecompliceerde tumor in haar buik, er was niks meer aan te doen. Ze is 1 jaar en 9 maanden oud geworden.

Vader: Castor’s Kiedis

Naam: Kiedis

Afkomst: mijn K-nest

Ouders: Castor’s Ilah x Shita’s La’Blue

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 19 januari 2018

Variëteit: zwart Japanner

Draagt: Russisch blauw en siamees, mogelijk burmees, chocolate, mink

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Kiedis is een knappe sociale kerel uit mijn K-nest. Hij is een erg vriendelijk mensgericht mannetje, hij komt al snel aan het deurtje staan en is nieuwsgierig van aard. Hij heeft volgens mij wel alfa-potentie, maar zonder al te harde hand.

Meer informatie op zijn eigen pagina.

Update 16 februari 2020: Plots overleden in de kooi aangetroffen, lag opgerold in een hangmat. Is 2 jaar en 1 maand oud geworden.

Lijninformatie

Ponyo en Kiedis zijn minimaal verwant aan elkaar, enkel hun beide oma’s aan moeders kant waren zussen van elkaar (Geronimo en Go Remie). Ze komen beiden uit een volledige uitkruising, Kiedis zijn vader komt uit de lijn van rattery Shita welke het al lange tijd goed doet qua krakter en gezondheid en Ponyo’s vader is heeft een grotendeels onbekende achtergrond.

Het doel is om een Japanner downunder-lijn op te zetten, Ponyo’s vader is downunder en het is de bedoeling dat op termijn de tekening weer er in gefokt wordt via de mannen. Door te kruisen met een man met uitgebreide stamboom verdunnen we de invloed vande onbekende achtergrond van Ponyo’s vader.

Verwachtingen

Karakter

Ponyo moet nog veel groeien en haar moeder heeft wel een wat pittiger karakter, deels ook door wat ze heeft meegemaakt. Na een castratie en een stabiele omgeving is Ponyo’s moeder Fuji een stuk relaxter geworden! Kiedis is een erg vriendelijk mensgericht mannetje, hij komt al snel aan het deurtje staan en is nieuwsgierig van aard. Hij heeft volgens mij wel alfa-potentie, maar zonder al te harde hand.

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens. Dit is dubbel zo waar bij een kruising waarbij een deel van de achtergrond onbekend is. Hoewel Shodo (Ponyo’s vader) zelf momenteel perfect gezond is, heb ik geen idee van de gezondheid van zijn voorouders en eventuele problemen in de lijn.

Hou er dus rekening mee dat rittens uit deze kruising wellicht onverwachte problemen kunnen krijgen. Ze krijgen in ieder geval de beste start mogelijk en als het nodig is blijven er meer rittens hier of worden bij vertrouwde baasjes geplaatst.

In het G-nest zijn een paar dingen voortgekomen waar ik niet heel tevreden over ben (hypofysetumoren, melkkliertumoren), maar de Gtjes waarmee gefokt is maken het goed en het is zeker iets wat ik in de gaten hou.

Bouw

Kiedis is een lekker flinke man, op de keuring van het Rian van Andel Memorial Rat Event scoorde hij ook aardig met veel “Very Good” in de standaardkeuring. Ponyo moet nog wat groeien, maar is een van de knapste rittens van haar nest. 🙂

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk zwart, met kans op Russisch blauw en siamees. Mogelijk ook burmees, chocolate en/of mink. Verwachte tekeningen zijn berken en hopelijk ook Japanner. Allen gladhaar en gewoonoor, al is er ook een kans op langhaar. Eventuele langharen worden enkel in vertrouwelijke kring geplaatst.

Rittens

14 rittens, waarvan 9 vrouwen en 5 mannen

Vrouwen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

[singlepic id=3674 w= h= float=none]
Castor’s Tamagotchi
CAS-T1-V01
zwart berken
eigenaar: Shenna
Heeft een langwerpige buikvlek.
2 okt 2020: Verhuisd naar haar nieuwe huisje samen met Sushi en nieuw vriendinnetje Nugget!
19 juli 2020: Terug gekomen naar de rattery.
[singlepic id=3740 w= h= float=none]
Castor’s The Squeak
CAS-T1-V02
zwart berken
eigenaar: Kirsten
Heeft twee vlekken op de buik.  Is wat zelfstandiger, maar houdt ook erg van knuffelen. Oppakken vindt ze totaal niet erg en het slopen van papier en dozen vindt ze erg leuk. Ze is nieuwsgierig en lief tegen de andere ratten, maar staat haar mannetje wel. Ze laat niet over zich heenlopen en is wel een alpha vrouwtje. Was en is nog steeds maar in mindere mate een pieperd.
1 jan 2021: Het gaat goed met Alice en Squeak, al is Sqeauk vrij regelmatig verkouden en krijgt dan een antibiotica kuurtje. Mogelijk last van tocht.
4 dec 2019: Het gaat goed met Alice en Squeak!
[singlepic id=3857 w= h= float=none]
Castor’s The Maia
CAS-T1-V03
zwart berken silken?
eigenaar: Marlies
Heeft een licht verzilverde vacht en een grote buikvlekZe zijn super lief en houden van aandacht. Kunnen soms wat dramatisch zijn als ze een snoepje hebben en een ander ratje uit de groep kijkt ernaar. Komen snel naar het deurtje.
8 jan 2021: Het gaat goed met Charlie en Maia.
6 maart 2020: Het gaat goed met de meiden!
[singlepic id=3677 w= h= float=none]
Castor’s Toph
CAS-T1-V04
zwart Japanner
eigenaar: ikzelf, rattery Castor
Heeft een vlekkerige rugstreep.
5 jan 2020: Moeder geworden van mijn W-nest!
22 juli 2019: Hier komen wonen
[singlepic id=3815 w= h= float=none]
Castor’s Trash Panda
CAS-T1-V05
zwart bareback
eigenaar: Danielle, voorheen Aafke
Heeft een paar kleine vlekjes op de rug. Panda is een hyperactief “petite” meisje, dol op aandacht en rent graag rondjes in de badjas.
4 feb 2021: Na het overlijden van zusje Cheddar is Panda verhuisd naar Danielle en daar geïntroduceerd in haar groep.
15 jan 2020: Het gaat goed met Panda en Cheddar!
[singlepic id=3781 w= h= float=none]
Castor’s The Pepper
CAS-T1-V06
mink berken
eigenaar: Gemma & Femke
2 jaar en 3 maanden oud geworden
Heeft een vrij grote buikvlek. Vrij klein en smal, maar gezond. Markeert graag en is echt het baasje. Vraagt vaak om aandacht maar gaat ook graag op avontuur.
7 sept 2021: overleden aan een melk klier tumor.
15 dec 2019: Het gaat goed met Monty en Pepper!
[singlepic id=3814 w= h= float=none]
Castor’s Tjeddar (Cheddar)
CAS-T1-V07
duifgrijs berken
eigenaar: Aafke
Heeft een driehoekvormige vlek en nog een vlek daaronder op de buik. Cheddar is uitgegroeid tot een klinke meid, is een zoutzakje in je handen en luiert graag in haar favoriete hangmatje (om de paar dagen een nieuwe favoriet). Heeft af en toe dramaqueen momenten met gepiep.
29 jan 2021: Cheddar is helaas plots overleden. 🙁
15 jan 2020: Het gaat goed met Panda en Cheddar!
[singlepic id=3741 w= h= float=none]
Castor’s The Alice
CAS-T1-V08
duifgrijs berken silken?
eigenaar: Kirsten
Heeft een verzilverde vacht en een vlekje op haar zij. Is erg aanhankelijk en komt vaak vragen om aandacht. Ze houdt van bij je zitten, zolang ze maar ze niet stil hoeft te zitten. Op latere leeftijd is ze wat rustiger geworden en is erg zachtaardig naar rittens.
1 jan 2021: Het gaat goed met Alice en Squeak. Alice vindt de nieuwe rittens heel leuk om bij te liggen.
4 dec 2019: Het gaat goed met Alice en Squeak!
[singlepic id=3856 w= h= float=none]
Castor’s The Charlie
CAS-T1-V09
duifgrijs berken silken?
eigenaar: Marlies
Heeft een verzilverde vacht en een vlekje op haar buik. Ze zijn super lief en houden van aandacht. Kunnen soms wat dramatisch zijn als ze een snoepje hebben en een ander ratje uit de groep kijkt ernaar. Komen snel naar het deurtje.
8 jan 2021: Het gaat goed met Charlie en Maia. Charlie heeft een melkkliertumor gehad toen ze 1j3m was, deze is verwijderd en Charlie is gesteriliseerd.
6 maart 2020: Het gaat goed met de meiden!

Mannen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

[singlepic id=3683 w= h= float=none]
Castor’s Trynda
CAS-T1-M01
zwart berken
eigenaar: Joëlle
Heeft een vrij grote onregelmatige buikvlek. Super druk onbevreesd ventje, heeft geen achting voor diepte en springt zo van grote hoogte.
15 sept 2019: Gaat goed met de heren!
[singlepic id=3684 w= h= float=none]
Castor’s Tanuki
CAS-T1-M02
zwart berken silken?
eigenaar: ikzelf, rattery Castor
Heeft een sterk verzilverde vacht en een grote buikvlek.
22 juli 2019: Hier komen wonen
[singlepic id=3685 w= h= float=none]
Castor’s Tenzin
CAS-T1-M03
zwart Japanner silken?
eigenaar: ikzelf, rattery Castor
Heeft een sterk verzilverde vacht.
22 juli 2019: Hier komen wonen
[singlepic id=3686 w= h= float=none]
Castor’s Twitch
CAS-T1-M04
mink berken
eigenaar: Joëlle
Heeft een hele grote buikvlek. Hij houdt van spelen, spullen jatten en in zijn sputnik slepen, alles wat hij kan dragen en er in past, een vreetzakje dat liever op je hoofd als op je schouder zit en dol op alles in 1000 stukjes knagen.
15 sept 2019: Gaat goed met de heren!
[singlepic id=3687 w= h= float=none]
Castor’s Trundle
CAS-T1-M05
Russisch blauw berken silken?
eigenaar: Joëlle
Heeft een verzilverde vacht en een grote buikvlek die doorloopt op de poten. Is een echte knuffelaar, niets liever doen dan eerst lekker je hele lijf besnuffelen en dan op je schoot of in je nek onder je haar een dutje doen. Heerlijk uren genieten van kriebels in zijn nekje en op zijn buikje.
15 sept 2019: Gaat goed met de heren!