Planning

Nestplanning onder voorbehoud, wijzigingen zijn altijd mogelijk.

  • Dekking gepland oktober 2017
  • Verwachte geboorte november 2017
  • Rittens verhuizen na zes a acht weken, dus rond december 2017/januari 2018

Castor’s Ilah

Naam: Ilah

AfkomstI-nest

Ouders: Castor’s Geronimo x Castor’s Doctor

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 10 mei 2017

Variëteit: agouti berken

Draagt: Russisch blauw, chocolate, mink, mogelijk zwart, albino en Engels blauw

Stamboom: download .pdf

Ilah is een heerlijke meid, erg aandachtsgeil en staat altijd klaar bij het deurtje! Ze groeit als kool en daarom mag ze wat vroeger gedekt worden. Gaar moeder Geronimo is ook erg lief en knap, vlak na de bevalling was ze wel beschermend over haar kroost maar is al vrij snel bijgetrokken. Vader Doctor is een heerlijk relaxte knuffelrat en ook een knapperd!

Vader: Shita’s Italy

Naam: Italy

AfkomstShita’s I-nest

Ouders: Shita’s Huey x Shita’s Franko

Eigenaar: Iris

Geboortedatum: 9 september 2015

Variëteit: duifgrijs berken

Draagt: siamees

Stamboomonline database

Italy is een externe dekman van rattery Shita, wat betekend dat hij niet in de rattery woont maar bij een huisdiereigenaar maar wel ingezet kan worden als dekman. In eerste instantie wilde ik graag zijn broertje Iley inzetten, maar na meerdere mislukte dekkingen met een vrouwtje van rattery Shita ga ik toch voor een ander broertje. Shita’s Itjes zijn stuk voor stuk geweldige ratjes, heerlijk aandachtsgeil en lekker gek! Typisch Shita!

Lijninformatie

Castor’s Ilah komt natuurlijk uit mijn eigen lijn die afstamt van mijn eerste nest (A-nest), een lijn waar ik verschillende kanten mee op wil gaan in een poging een aantal punten te verbeteren die met lijnteelt niet op te lossen zijn. Vandaar dat mijn keuze op Shita’s Italy is gevallen, een leuke vent van een rattery die erg leuke ratten fokt. Zowel in karakter als gezondheid blinkt deze lijn uit en wordt al vele generaties door dezelfde fokker gefokt.

Ilah en Italy zijn in de verte wel verwant via Rapalje’s W-nest, maar verder vrijwel niet verwant aan elkaar. Italy’s overgrootvader is Rapalje’s Wolf, welke ook de vader is van Ilah’s overgrootvader. Daarnaast zit een broer van Wolf, Rapalje’s Wodan, enkele keren achter Ilah. De inteeltcoëfficiënt van dit nest is dan ook maar 1,09%. Ik kies bewust voor een minder verwante combinatie in de hoop nieuwe goede eigenschappen toe te voegen.

Verwachtingen

Karakter

Mijn lijn brengt al een tijdje erg leuke mensgerichte ratten voort, met name de mannen ben ik erg trots op. Ratjes die houden van aandacht en geknuffeld worden! Ook de dames zijn erg leuk, ze zijn mensgericht en nieuwsgierig. Het enige waar ik niet tevreden over ben is hoe gevoelig de dames kunnen zijn wanneer ze flapperig zijn (bronstig), met name wanneer ze in de buurt van (intacte) mannen leven kunnen ze dan nog wel eens gevoelig zijn voor aanraking en daardoor nogal truttig zijn.

Italy komt uit een lijn met erg leuke en relaxte karaktertjes. Niet snel onder de indruk en lekker gek, vooral gek op hun baasje! Ze zijn zelfverzekerd en mensgericht, precies wat ik zoek om mijn lijn mee aan te vullen.

Ik verwacht dan ook dat de rittens in dit nest lekker mensgericht zijn en dol op aandacht, en met een beetje geluk zelfverzekerd en relaxt ook wanneer ze flapperig zijn (in het geval van de dames).

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Tegen de tijd dat Ilah gedekt mag worden is Italy ruim twee jaar oud. Italy en zijn broers uit Shita’s I-nest doen het erg goed, hun moeder Huey is 2 jaar en 5 maanden oud geworden en hun vader Franko 2 jaar en 2 maanden. Italy’s oma Siwan is maarliefst 3 jaar en 4 maanden oud geworden! Ilah’s ouders zijn gezond en wel, haar oma aan vaders kant is met ruim 2,5 jaar nog in leven en haar opa aan dezelfde kant is bijna drie jaar oud geworden (2 jaar en 11 maanden).

Ilah en Italy zijn via Rapalje’s Wolf verwant aan elkaar, hij is 2 jaar oud geworden.

Bouw

Ilah is snel uitgegroeid tot een mooie grote meid, ook veel nestgenoten van haar vind ik erg knap. Italy is mooi in proportie en een kanppe brede vent. Ik verwacht eigenlijk wel hele mooie rittens uit dit nest!

Variëteiten

Verwachte kleuren zijn agouti en Russisch blauw agouti, kans op zwart en Russisch blauw. Mogelijk ook chocolate (agouti), cinnamon/mink en verrassingen. Voornamelijk berken tekeningen, maar mogelijk ook effen en Japanner. Gladhaar en rex, minieme kans op langhaar. Allen gewoonoor.