Een discussie die in rattige Facebookgroepen wel vaker de kop op steekt: staan er ook goede rattenfokkers op beurzen zoals de Exoknaag in Houten? Mijn mening: nee, een goede rattenfokker staat niet met een stand met dieren te koop op een beurs. Een behoorlijk stellige mening, een mening die sommige mensen (fokkers) vast niet zullen waarderen, maar waarom vind ik dat?

Een stand met ratten te koop

Het begint al met het feit dat er überhaupt ratten per direct beschikbaar zijn om aan de stand te kopen en mee te nemen. Een goede fokker steekt veel tijd, geld en energie in het bewust fokken van nestjes. Van het plannen van het nest, de geboorte, de socialisatie, en contact onderhouden met nieuwe eigenaren, wat allemaal bij de taken van een goede fokker hoort.

Het is dus praktisch niet haalbaar om dit alles goed te doen en dan zodanig veel te fokken dat je ratten van plaatsbare leeftijd “op voorraad” hebt om mee te nemen maar een beurs. Je zou dat vrijwel continue nestjes moeten hebben liggen, of bewust je nesten minimaal 6 weken voor een beurs plannen en daar ook de vrouwtjes van de juiste leeftijd voor hebben.

Reken maar dat een goede fokker die de benodigde tijd besteed aan het fokken niet zodanig veel rittens beschikbaar heeft op een ieder moment dat ze stelselmatig op een beurs kunnen gaan staan met een stand.

Kans op infecties

Daarbij komt dat het een behoorlijk risico is om ratten voor verkoop mee te nemen naar een beurs. Beurzen zoals de Exoknaag in Houten zijn druk bezocht, er komen veel verschillende mensen met knaagdieren op af en je ratten aan dit publiek blootstellen is een risico. Bedenk je dat niet iedere bezoeker het zo nauw neemt met verspreiding van ziektes voorkomen. Bovendien is er vaak gelijktijdig ook een reptielenbeurs in hetzelfde gebouw, waar voederdieren verkocht worden die lang niet altijd in de beste conditie zijn.

Natuurlijk kun je dit risico minimaliseren door je dieren wat af te schermen voor de bezoekers. Helaas is dit vaak niet wat er gebeurd, veel fokkers met een stand hebben de dieren vrij te bezichtigen en zelfs te hanteren voor langslopende bezoekers. Vaak wordt iemand verliefd op een diertje tijdens het hanteren, dit werkt natuurlijk goed voor de verkoop. Dit soort vrij in te graaien bakken bij stands worden niet voor niets “grabbelbakken” genoemd.

Via de lucht kan al veel verspreid worden, maar door de dieren ook nog eens te laten hanteren is de kans op verspreiding van ziektes erg groot. 

Een goede fokker neemt dat risico liever niet, in ieder geval niet het vergrote risico door bezoekers de dieren te laten hanteren.

Gebrekkige informatie..

Daarbij komt dat zowel fokker als koper meestal vrijwel niets van elkaar weten, of enkel heel summier.

Voor de koper betekent dit dat je niet weet hoe de dieren gefokt en verzorgt worden. Je ziet alleen die situatie aan de stand, je weet niets over de huisvesting en verzorging bij de fokker thuis. Ja, ze kunnen er prima bij zitten in grote kooien, of ze worden gehouden in een rek met labbakken. Ook weet je niet wat voor fokdoelen en fokmethodes de fokker er op nahoudt, wordt er effectief gefokt op karakter en gezondheid of wordt er gefokt op leuke kleurtjes? Hoe vaak worden vrouwtjes ingezet en hoe kort achter elkaar?

Eenzelfde situatie geldt voor de fokker: je verkoopt aan een willekeurige bezoekers, de kans is groot dat je deze persoon niet kent. Wat weet je over hoe de ratten bij de koper gehuisvest en verzorgd zullen worden? Is de koper goed voorbereid, of worden de ratten in een impuls aangekocht? Ze kijken immers zo schattig daar op de standtafel.. Een goede fokker wil er zo zeker mogelijk van zijn dat hun foksels goed terecht komen, je hebt er immers veel tijd en energie in gestoken en je bent een liefhebber van de diertjes. Verkopen aan een wildvreemde op een beurs zonder enige selectieprocedure, hoogstens een korte ondervraging aan de stand? Nee, een goede fokker neemt dat risico niet.

..en gebrekkig contact

Ten slotte is het meestal ook lastig contact houden na de verkoop, zowel voor de fokker als de koper. Als je ratten bij een goede fokker haalt kun je rekenen op hulp en advies wanneer nodig, je kunt een goede fokker altijd mailen met vragen en mocht je onverhoopt niet meer voor je ratten kunnen zorgen helpt de fokker met een oplossing en neemt ze indien nodig terug. Op een beurs krijg je meestal de ratten mee zonder contactinformatie van de verkoper, hoogstens een visitekaartje en bij een enkeling een caresheet met info.

Ervaring wijst uit dat de koper meestal al snel vergeet bij wie die de ratten gekocht heeft, het was immers een korte transactie op een beurs. Op een beurs trek je als fokker ook eerder mensen aan die eigenlijk niet zo’n zin hebben om contact met de fokker te houden. Dit is een probleem als je een goede fokker bent en fokt op karakter en gezondheid: je wilt immers je lijnen in de gaten houden, en dit gaat niet als je contact verliest met de koper.

Ja, je kunt als fokker op een beurs de koper je contactinformatie geven, je kunt zelfs vragen om contactinformatie van de koper zodat je zelf contact kunt opnemen. Hoeveel fokkers op beurzen zullen dit doen? Hoeveel kopers zullen ook daadwerkelijk de fokker up-to-date houden?

Ik zal even een stukje ervaring delen als zorgvuldige rattery: er zijn een handvol baasjes die uit zichzelf af en toe een update sturen, maar de meeste mensen moet je zelf contacteren om aan informatie te komen. En dit is na het zorgvuldig selecteren van reserveerders door middel van een reserveringsformulier, geen snelle verkoop aan een wildvreemde op een beurs. Vul zelf maar in hoe dat werkt.

Komen goede fokkers dan nooit op beurzen?

Natuurlijk komen goede fokkers wel eens op beurzen, er is immers veel leuks voor ratten te koop en je kunt afspreken met mede-rattenliefhebbers! De ene beurs is ook de andere niet, er zijn ook beurzen waar geen dieren worden verkocht maar wel leuke spullen en er andere activiteiten zijn georganiseerd. Keuringen voor ratten worden vaak ook op beurzen/evenementen georganiseerd.

Daarbij is het ook niet heel gek om als goede fokker ratten over te dragen aan hun nieuwe eigenaar op een beurs. Dit gaat dan om van te voren gereserveerde ratten die dan direct aan de nieuwe eigenaar worden overgedragen. Natuurlijk heb je dan nog wel het risico op infecties via de lucht, maar het risico is een stuk kleiner wanneer de ratten niet de hele dag op een tafel staan en gehanteerd worden door bezoekers.

Zelf heb ik wel vaker ratten meegenomen naar een beurs om over te dragen aan een vriendin. Dit deed ik dan wel op kleinere beurzen/evenementen met minder of zelfs geen verkoop van dieren, dus de infectiedruk was een stuk lager dan op de gemiddelde Exoknaag. Overigens wil ik nieuwe baasjes altijd eerst op rittenbezoek hebben gehad, dus overdragen op een beurs aan een onbekende doe ik ook niet.

Daarbij zijn er ook zat fokkers die wel met een stand staan, maar geen dieren of geen dieren ter verkoop bij hebben! Ze verkopen bijvoorbeeld wel (tweedehands) rattige spulletjes en verstrekken informatie over de rattery, zodat je later kunt beslissen bij ze te reserveren en ratten bij ze te halen.

Niet met me eens?

Dat mag, iedereen heeft een ander idee van wat een goede fokker inhoudt. Ik vind het alleen erg jammer wanneer er net een beurs geweest is en Facebook weer vol staat met foto’s en verhalen van impulsief aangekochte ratten die duidelijk veel te jong en te klein zijn, onder de mijt zitten, angstig en niet te hanteren zijn, en/of de kersverse eigenaar heeft allerlei vragen en kan niet bij de fokker terecht omdat deze alweer “out of the picture” is. Bonuspunten als het een vrouwtjesritten betreft en ze blijkt zwanger.

Dus ja, ik heb geen hoge pet op van fokkers die op beurzen leuren met hun rittens. Zelfs al pakken ze het zo goed mogelijk aan, dan nog werkt je impulsaankopen in de hand en dat doet een goede fokker gewoon niet. Je gaat mij niet vertellen dat een fokker rittens ter verkoop meeneemt naar een beurs om ze niet die dag daar te verkopen. 😉

Mijn advies voor beursbezoekers dus? Blijf weg bij de stands met dieren te koop, ga lekker leuke spulletjes inslaan en kletsen met rattenliefhebbers. En ga dan naar een goede fokker of goede opvang en reserveer daar een paar ratjes. 🙂 Veel plezier!