Alweer even niet geblogt, heb nog wel wat onderwerpen liggen en ik wil natuurlijk de “virtuele mentor” reeks nog afmaken maar de laatste tijd niet echt aan toe gekomen. Komt zeker nog! Vandaag even een “update over de rattery” blogje, want er is heel wat te vertellen.

Nieuwe hond Nika!

Nika2-12Allereerst wil ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe hond: Nika! Nika is een mixje uit Rusland en door de organisatie MyMartin naar Nederland gehaald. Ze is een teefje van nu zo’n 3,5 jaar oud en een erg lief, bescheiden meisje. Op 11 september heb ik haar op mogen halen, direct van transport uit Moskou. Ze woont dus inmiddels een ruime maand bij mij en doet het al erg goed!

Ondertussen een dipje..

Je kunt je voorstellen dat het even wennen was voor Nika en mij, wennen aan elkaar en aan een nieuw ritme. Ondertussen helaas wat tegenslagen met de knagers, onder andere wat overleden muisjes en ook wat vroege verliezen bij de ratten.

Het nestje van Chihiro verloopt ook niet echt probleemloos, de bevalling verliep moeizaam en enkele rittens waren niet in al te beste conditie. Van de 12 rittens zijn er 2 in de eerste week overleden, waaronder een meisje wat het nog een tijdje volhield met extra voeding maar helaas na een paar dagen toch is geruimd.. Inmiddels zijn de rittens bijna 7 weken en helaas heb ik zojuist een van de mannen overleden aangetroffen. Hij had geen symptomen, er is geen duidelijke doodsoorzaak en aan zijn broertjes is ook niks te merken. Heel erg naar, gelukkig niet iets wat ik vaak meemaak maar des te pijnlijker…

Xerneas

Xerneas

Van de recent overleden volwassen ratten is er 1 ook door een naar ongeluk overleden: Xerneas was met zijn kop vast komen te zitten in een hangmat en zo gestikt… een stom ongeluk wat niet te voorkomen is, tenzij je ze in een kale kooi gaat houden wat natuurlijk ook niet goed is. Zijn broer lag 2 maanden later zonder duidelijke oorzaak dood in de kooi.

Mogwai

Mogwai, foto van 2019

Je kunt je wel voorstellen dat dit er enorm inhakt, momenteel is het plezier in de ratten even ver te zoeken.. ondanks dat de nieuwe rittens erg leuk en knap zijn en ik een aantal oudjes heb zitten die het nog ontzettend goed doen (het is wel een troost, dat zeker!) Gisteren een van de oma’s overleden aangetroffen in de kooi, Orion, maar hier heb ik vrede mee aangezien ze zonder lijdensweg is gegaan en 2 jaar en 11 maanden oud is geworden. Haar overlevende kooigenootje Mogwai ben ik nu aan een terugkomer aan het koppelen, Mogwai is inmiddels 3 jaar en 2 maanden en houdt zich taai!

Wel heb ik bewust de nestplanning voor oktober een maandje opgeschoven. Eerst even terug in een goed ritme komen en wat minder zorgen met de ratten voordat ik de volgende nestjes fok. Daarbij is er naast Nika nog een andere grote verandering in mijn leven gekomen..

Carrièreswitch

Sinds vorig jaar werk ik als afwasser bij een hotel hier in de regio. Eigenlijk ben ik gediplomeerd biotechnicus, maar daarin werk vinden in mijn regio wat voldoet aan mijn voorwaarden bleek toch aardig lastig. Nu maak ik het mezelf ook niet heel makkelijk met knaagdieren in huis, wat voor veel werkgevers wel een probleem is ivm kruisbesmetting.

Nu besloten een hele andere richting op te gaan en gelukkig kreeg ik een mooie kans bij mijn huidige werkgever: sinds deze week ben ik vanuit de afwas overgestapt naar de keuken! Ik mag mijzelf nu kok noemen, al moet ik dus nog zo’n beetje alles leren aangezien ik hier geen opleiding of substantiële werkervaring in heb. Wat ik wel heb is motivatie en een goed stel hersens, dus ik hoop met de tijd veel te leren in de praktijk. 🙂

Dit betekend dus ook weer wennen aan een nieuw ritme én ik ben meer uren gaan werken, dus druk druk druk! Ondertussen ook nog even een event organiseren, want het is weer tijd voor..

Rian Rat Event 2021

Sinds 2018 organiseer ik met enkele vrienden jaarlijks het Rian Rat Event, begonnen ter nagedachtenis aan Rian van Andel (de persoon achter Rattery Rapalje) die dat jaar plots overleed in een woningbrand. In 2020 moesten we het doen met een digitale versie van het event, we hebben toen een erg leuke livestream georganiseerd met allerlei lezingen en een wedstrijd.

Dit jaar kunnen we gelukkig weer “in real life” doorgaan, al hebben we moeten besluiten dit jaar nog even geen keuring te doen. Zaterdag 13 november is het zover en kunnen mensen weer ons even bezoeken in Wijkcentrum Schadewijk te Oss. Toegangskaartjes zijn al online te krijgen via onze website waar natuurlijk ook alle info over het event te vinden is: www.rianratevent.nl

Zou het leuk vinden jullie daar te zien, dus kom zeker langs en spreek me gerust aan als je een babbeltje wilt maken! 🙂

Categorieën: nieuws