Vandaag weer even een update over recente ontwikkelingen in de rattery!

Nieuwe aanwinsten

20 januari 2019Als eerste even de jongste telgen te rattery Castor voorstellen! Van de laatste twee nestjes (O-nest bij Miriam en P-nest bij Marijke) zijn er uit elk nest een dame en een heer naar hier gekomen. Daarbij is een Franse import hier komen wonen!

Orion en Ollivander: Uit het O-nest van Kanna en Einarr zijn Orion en Ollivander naar hier gekomen. Orion is een van de twee chocolate agouti zusjes, Olli was het enige ventje (en was daarom eerder al naar hier gekomen. Ollivander is agouti effen.

20 januari 2019Pantalaimon en Pollux: Het P-nest van Lisa en Ivarr bevatte wat meer rittens, dus de keuze was ook een stuk moeilijk. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het agouti effen meisje, ze heet Pantalaimon (roepnaam Pan). Van de ventjes heb ik gekozen voor een agouti berken ventje, een heel leuk zelfverzekerd mannetje met een buikvlek in de vorm van een pijl. Hij heet Pollux, een naam die ik bij de start van de rattery al op mijn lijstje had staan (in de Griekse en Romeinse mythologie zijn Castor en Pollux tweelingbroers).

1 december 2018La Tarte Au Citron Fawkes: Een hele mondvol en een bijzondere aanwinst. Fawkes is afkomstig van de Franse rattery La Tarte Au Citron met een nog internationalere achtergrond: zijn vader is Nederlands (Shita’s Leopold), zijn moeder is Engels (Zephyr Secret Ingredient) en zijn overgrootvader aan moeders kant komt uit Canada! Hij is een heel lief en prachtig gebouwd ventje en van een nieuwe variëteit genaamd silvermane, hier zal ik wellicht in de nabije toekomst nog een blog over schrijven. Fawkes is chocolate silvermane.

Orion en Pan worden binnenkort geïntroduceerd aan Korra en Lin en hun dochters Mogwai en Natsuki. Ollivander, Pollux en Fawkes vormen samen met Nori een leuk viertal.

Luchtreiniger

Zoals ik in een eerdere blog schreef was ik van plan een luchtreiniger aan te schaffen voor de rattenkamer. Inmiddels is deze er: een Qlima A25 besteld bij Coolblue.

Al na een dag merkte ik het verschil in geur en ik ben er dan ook van overtuigd dat het een goede aanschaf is geweest. Ik ben erg tevreden en hopelijk de ratten ook!

Natuurlijk blijft tijdig de kooien schoonmaken en goed ventileren een belangrijk punt, maar met de luchtreiniger ruikt het minder snel overwegend naar “rat” en blijft de lucht schoner wat betreft stofdeeltjes en dergelijke. Dat is met zoveel ratten in een nogal kleine rattenkamer wel prettig!

Tweede aluminiumkooi

Met de groei in het aantal ratten is er ook meer kooiruimte nodig om deze ratten goed te kunnen huisvesten. Ik had al een mooie op maat gemaakte aluminiumkooi staan en hiervan heb ik een tweede laten bouwen. Beide kooien zijn gemaakt door Dirk Jacobs van The Barn Owl in Zelzate, een geweldige volierebouwer die met kwaliteitsmateriaal werkt. Met deze kooien kan ik nog jaren door!

Er staan nu dus twee aluminiumkooien van elk 100cm breed, 50cm diep en 180cm hoog; deze zijn op te delen in drie delen van 100x50x60. Ook heb ik nog een Savic Royal Suite Double staan, deze gaat al vele jaren mee maar voldoet nog prima. In totaal kan ik in deze kooien 33 tot 42 ratten huisvesten, afhankelijk van welke standaard je aanhoudt.

Daarnaast heb ik nog enkele kooien voor nestjes achter de hand.

Magneten

Magneten? Magneten! Sinds een tijdje houd ik mijn ratten in kleinere groepjes voor beter overzicht, met meer dan 30 ratten is dat op een gegeven moment gewoon erg handig. Daar heb ik nu nog wat bij bedacht om het nog handiger te maken: magneten met namen van de ratten op elk kooideel!

Op beide aluminiumkooien en op de Royal Suite heb ik metalen strips aangebracht. Hierop kan ik vierkante magneten met de namen van de ratten in dat deel van de kooi plaatsen. Ik kan dus in 1 oogopslag zien welke ratten er in de kooi zitten en kunnen er ook geen fouten gemaakt worden met bijvoorbeeld verkeerd terugzetten van een rat.

Het systeem is makkelijk en simpel aan te passen door magneten te verplaatsen en de magneten zijn met whiteboard marker beschreven zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

Rattenkast

Met de komst van de tweede alumiumkooi heb ik de opbergplanken in de rattenkamer weg moeten halen. Dus tijd voor een nieuwe opbergplek voor al mijn rattenspullen: tijd voor een heuse rattenkast!

Aangezien het allemaal niet te fancy hoeft, maar vooral praktisch en betaalbaar, heb ik gekozen voor de BOSTRAK kledingkast van IKEA. Deze kost slechts 50 euro, en voor ongeveer 19 euro heb ik meubelplanken gekocht en op maat laten zagen bij de Gamma. Met wat gaatjes en plankhouders zitten de planken mooi in de kast en kan ik makkelijk alle spullen kwijt, ideaal!

 

Ik ben dus helemaal klaar voor 2019 wat de rattery betreft!