• Gedekt in de nacht van 11 op 12 mei
    • geboren 4 juni 2020
  • 1 vrouwtje geboren
  • Valkyrie gaf helaas niet voldoende melk, dus ik heb het ritten een tijdje met de hand bijgevoerd. Daarna is ze aangelegd bij een pleegmoeder met een klein nestje van 5 rittens bij Ai Rattery.

Moeder: Castor’s Valkyrie

Naam: Valkyrie

Afkomst: Castor’s V-nest

Ouders: Castor’s Orion x La Tarte au Citron Fawkes

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 29 oktober 2019

Variëteit: agouti silken

Draagt: zwart en chocolate, mogelijk siamees, burmees, Russisch blauw, mink

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Varg en Valkyrie zijn twee leuke knappe meiden uit het V-nest. Ze groeien allebei leuk uit en mogen dan ook allebei mama worden. Valkyrie is wat eigenzinniger dan haar zus, ze moet soms even aan je wennen bij het oppakken maar ze komt wel altijd kijken wat je aan het doen bent.

Lees meer over Valkyrie op haar eigen pagina.

Vader: Castor’s Pollux

Naam: Pollux

Afkomst: Castor’s P-nest (Waalwijk)

Ouders: Castor’s Lisa x Rapalje’s Ivarr

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 22 november 2018

Variëteit: agouti berken

Draagt: cinnamon, mogelijk zwart, Russisch blauw, chocolate

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Pollux is een erg lief en zelfverzekerd mannetje, hij gaat graag op onderzoek uit maar maakt ook contact met je. Vermoed dat hij de alfa is in zijn groep.

Meer over Pollux op zijn eigen pagina.

Lijninformatie

Bij het bedenken van leuke dates voor de Vtjes heb ik natuurlijk ook gekeken naar wat ik zelf in huis heb. Pollux is een van mijn eigen agouti ventjes en een erg leuke kerel. Hij zit ook nog eens samen in de groep met familie van de het V-nest!

Deze kruising is een wat verdere lijnteelt op Rapalje’s D”-nest en Rapalje’s Z’-nest. De vader van de Vtjes is natuurlijk Fawkes uit Frankrijk en is verder vrijwel volledig onverwant aan Pollux. Achter Fawkes zit Shita’s Leopold uit Nederland en Zephyr Secret Ingredient, een import uit Engeland. Moeder van de Vtjes Orion is een kleindochter van Rapalje’s DottiR, een volle zus van mijn eigen Rapalje’s Dana welke oma is van Pollux. De vader van Rapalje’s D”-nest is Rapalje’s Zef, deze zit ook nogmaals achter Orion en zijn volle zus Zara is de overgrootmoeder van Orion.

Rapalje’s Zef komt ook achter Castor’s Pollux nog een keer voor, hij is namelijk ook de opa van Pollux. Pollux oma aan die kant komt uit mijn eigen B-lijn, waar ik helaas door vruchtbaarheidsproblemen niet meer verder mee heb kunnen fokken. Gelukkig zitten ze nog een beetje in Pollux. 🙂  Aan Pollux’ moederkant is zijn oma dus Rapalje’s Dana, en zijn opa is mijn geliefde Castor’s Gregory uit mijn geliefde A-lijn welke inmiddels mijn downunder-lijn is geworden. Verder voor deze lijn niet heel interessant, maar wel leuke karakters en goede gezondheid.

Verwachtingen

Karakter

Het is nog even ontdekken wat voor karakters deze lijn geeft, het V-nest is nog volop in ontwikkeling en ze komen natuurlijk uit een forse uitkruising wat verrassingen kan opleveren. Tot nu toe blijken de Vtjes brutale rakkers te zijn, in voor een grapje en soms een beetje pesterig naar soortgenoten. Ze zijn ook altijd in de weer, geen stilzittertjes! Valkyrie is iets gevoeliger van aard dan haar zus Varg, maar zeker ook een leuke nieuwsgierige meid!

Pollux is een man met karakter, ik vermoed dat hij de baas in de kooi is – mogelijk met leeftijdsgenootje Ollivander. De Ptjes zijn over het algemeen wel gezelligerds, zeker de mannen vinden en het leuk om lekker bij je te zitten.

Ik verwacht dat de rittens actieve karaktertjes zullen hebben met een dosis humor en ik hoop evenwichtig van aard, met iets meer zelfverzekerdheid.

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Het V-nest is nog erg jong, dus daar valt weinig over te zeggen qua gezondheid. Moeder Orion zat even niet lekker in haar vel, maar dat gaat steeds beter. Ze kwam uit een erg klein nest met slechts nog 1 zus en een broer, de zus woont bij een vriendin en daar gaat het goed mee, broer Ollivander woont hier en maakt het ook erg goed. Vader van de Vtjes is Fawkes en met hem gaat het prima, hij is inmiddels 1,5 jaar oud.

Pollux komt uit mijn P-nest en is inmiddels ook bijna 1,5 jaar oud. Helaas is zijn zus Pantalaimon hier plots overleden enkele maanden na haar doodgeboren nest, de oorzaak is nog onduidlijk. Ook is er een broertje recent overleden aan plotse hevige luchtwegproblemen – gelukkig zie ik dit verder zelden in mijn lijnen.

Zijn vader Ivarr was 2 jaar en 2 maanden oud toen hij overleed, van de opa aan die kant hebben we helaas geen sterfdatum maar oma Hrefna is 2 jaar en 5 maanden oud geworden. Moeder Lisa is nog in leven en inmiddels ruim de 2 jaar gepasseerd, haar moeder Dana leeft momenteel ook nog en wordt in mei 3 jaar oud! Lisa’s vader Greg is helaas met twee jaar overleden aan een Zymbal’s Gland tumor, iets wat in die lijn helaas vaker opduikt. Zijn ouders zijn overigens beiden wel ouder dan 2,5 geworden.

Ik hoop natuurlijk dat de rittens uit dit nest gezond oud mogen worden. Er zitten een aantal mooie leeftijden in de lijnen en ik verwacht niet dat de ernstigere doodsoorzaken zich in dit nest voor zullen doen.

Bouw

Qua bouw heb ik goede hoop op dit nest. De Vtjes komen uit een kruising van twee mooi gebouwde ratten en Pollux is ook een mooie brede kerel. Sowieso doen agouti’s het vaak wat beter qua bouw, dus hopelijk kan ik hier een mooie lijn van maken.

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk agouti, met kans op zwart, cinnamon/mink, chocolate (agouti) en Russisch blauw (agouti). Kansje op siamees en andere verrassingen. Effen en berken tekening. Gladhaar en silken vacht. Allen gewoonoor.

Rittens

Valkyrie is bevallen van 1 ritten, een vrouwtje.

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

Zelda-4
Castor’s Zelda
CAS-Z1-V01
agouti silken effen/ier
eigenaar: ikzelf
Bijdehand actief meisje, wat klein gebleven qua formaat maar prima in verhouding.
3 aug 2020: weer opgehaald bij Ai Rattery 🙂