Vandaag een blogje over het wel en wee in de rattery en dan over de nieuwe aanwinsten specifiek en wat er voor 2019 in het verschiet staat qua ratten.

Laatste aanwinsten 2018

Eigenlijk niet helemaal waar, want de meeste van deze ratjes komen begin 2019 pas naar hier. Echter zijn ze inmiddels al geboren en weet ik zeker dat ze er hier bij komen, vandaar. 🙂

Afgelopen 6 november is mijn O-nest geboren bij Miriam van rattenopvang Rathalla. Zij wou wel eens een gepland nestje opvoeden en met dat in gedachte is een van Rian’s laatste fokrittens bij haar komen wonen. Kanna heeft een piepklein nestje van drie rittens gehad, 2 dochters en 1 zoon. Zoontje Ollivander is met 4,5 week al naar hier gekomen, omdat hij anders alleen zou komen te zitten bij gebrek aan broertjes. Normaliter verhuizen rittens natuurlijk niet zo vroeg! 😉 Een van de zusjes komt ook nog hier wonen, het andere zusje blijft bij Miriam wonen.

Zij krijgen gezelschap van leeftijdsgenootjes uit mijn P-nest, geboren bij Marijke wie nu “officieel” opvanggezin is voor de rattery. 🙂 Het P-nest is van 22 november en dus iets jonger, vandaar dat Ollivander niet bij hen kon. Uit dit nestje komen ook een dame en een heer naar mij.

1 december 2018Tot slot nog een min of meer ongeplande aanwinst: La Tarte Au Citron Fawkes! Wadde? Hij heet Fawkes en komt van de Franse rattery “La Tarte Au Citron”, zodoende zijn lange stamboomnaam. 😉 Hij is van 9 oktober 2018 en een zoon van Shita’s Leopold en daarmee een neefje van mijn Ktjes (Castor’s Ilah x Shita’s La’blue). Dat maakt hem sowieso al interessant, maar hij is ook nog eens silvermane. Silvermane is een nieuwe variëteit waar ik geinteresseert ben in geraakt en hopelijk in de toekomst wat mee ga doen. Fawkes’ silvermane achtergrond is afkomstig van een erg goede Britse rattery met import uit Canada.

Al met al betekend dit dat ik nu zo’n 30 ratten heb en verwacht er in 2019 tegen de 40 te hebben.. :O

How to become a crazy rat person

Dertig ratten, dat zijn crazy-rat-people aantallen en niet mijn oorspronkelijke plan. Eigenlijk wou ik 20 a 25 ratten max hebben en dat ging tot halverwege dit jaar goed. En toen ging alles mis..

Rian overleedt.

Rapalje's Ivarr

Rapalje’s Ivarr, een van Rian’s ratjes die nu hier woont

Rian was een van beste en meest gedreven rattery’s in Nederland en behalve een collega-rattery ook een vriendin. Ik wil er niet te lang over uitweiden hier, maar het verlies hakt er diep in. Een van de dingen die haar herinnering in leven houdt zijn haar ratten en haar foklijnen.

Zodoende zijn er enkele van haar overlevende ratjes hier komen wonen, hebben we het nestje met Kanna bij Miriam gepland, ben ik nu een downunderlijn aan het opbouwen en in zekere zin zijn ook de silvermanes hier een gevolg van. Zodoende 30 ratten en een verwachting van zo’n 40 ratten in 2019. Zou ik er in iedere andere situatie voor kiezen om zoveel ratten te houden? Absoluut niet, het is veel werk en hoe meer ratten, hoe minder individuele aandacht voor elke rat apart. Maar het is niet anders en ik kan niet minder houden of minder fokken zonder te riskeren de lijnen te verliezen..

2019 survival plan

Dus hoe gaan we die aantallen “overleven” en goed aanpakken? Om de verzorging van alle ratten te waarborgen is het verstandig om hier goed over na te denken. Sommige dingen heb ik al ingevoerd, andere dingen staan voor begin 2019 op de planning.

Kleinere groepen

Enkele maanden geleden heb ik besloten mijn ratten in kleinere groepen op te splitsen. Ik had door de komst van enkele van de overlevende ratten van Rian al twee mannengroepen en twee vrouwengroepen, die laatste heb ik nu naar 3 groepen onderverdeeld. Het voordeel hiervan is dat ik de individuele ratten veel beter in de gaten kan houden en aandacht kan geven, in iedere kooi/kooigedeelte zitten immers een beperkt aantal ratten. Het is veel makkelijker om alle ratten gezien te hebben in een groep van 5-7 ratten, dan in een groep van 10 of meer.

Tweede aluminiumkooi

In de rattenkamer heb ik al een Savic Royal Suite Double en een op maat gemaakte aluminiumkooi staan, hier hoop ik binnenkort een tweede alumiumkooi aan toe te voegen. Meer ratten betekend immers meer kooien, anders kan ik ze niet de ruimte geven die ze verdienen. Recent heb ik ook twee Savic Freddy 2’s aangeschaft welke ideaal zijn voor nestjes.

Luchtreiniger

Heel eerlijk: mijn huis is niet groot en de ratten staan in een nogal krappe rattenkamer. Hoewel er ventilatie is geïnstalleerd in de kamer wordt de luchtkwaliteit met zoveel ratten op een klein oppervlak gewoon snel minder. Daarom wordt het hoog tijd een luchtreiniger aan te schaffen, voor zowel mezelf als de ratten.

En uiteindelijk.. minderen

Het is niet mijn plan om voor altijd op 30-40 ratten te blijven. Ratten blijven hier tot hun doodt en er zal niets om deze reden herplaatst worden, maar het is wel mijn doel om de aantallen na verloop van tijd op natuurlijke wijze te laten slinken.

Ratten worden oud en zullen uiteindelijk komen te overlijden. Voor de nieuwe lijnen zal ik na een tijdje minder nesten hoeven fokken en minder fokratten moeten aanhouden.

Of ik terug naar 20-25 ratten kan weet ik niet, ik vrees er een beetje voor aangezien ik waarschijnlijk 3 lijnen ga hebben in plaats van 2. Echter zal ik hopelijk in 2020 uiteindelijk geen 40 ratten meer hebben. Het is tijdelijk, gelukkig.

 

Tot de volgende blog!

Categorieën: Nieuws