Planning

Nestplanning onder voorbehoud, wijzigingen zijn altijd mogelijk.

  • Dekking gepland november/december 2017
  • Verwachte geboorte december 2017/januari 2018
  • Rittens verhuizen na acht weken, dus rond februari 2018

Moeder: Rapalje’s Dana

Naam: Dana

Afkomstrattery Rapalje’s D”-nest

Ouders: Xena Rotta Taivas x Rapalje’s Zef

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 5 mei 2017

Variëteit: agouti effen

Draagt: mogelijk siamees, chocolate, cinnamon

Stamboom: stamboomdatabase

Dana’s moeder is geimporteerd uit Polen, maar een deel van haar voorouders komt oorspronkelijk uit Nederland. Haar vader is een erg leuke Nederlandse dekman die meerdere leuke nesten heeft voortgebracht. Op moment van schrijven is Dana nog erg jong en moet nog veel groeien, maar is nu al een zelfverzekerde open meid!

Lees meer over Dana op haar eigen pagina.

Vader: Castor’s Eomer

Naam: Eomer

Afkomst: mijn E-nest

Ouders: Castor’s Brennan x Castor’s Arastoo

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 18 december 2015

Variëteit: duifgrijs agouti Japanner (mogelijk op chocolate-basis)

Draagt: mogelijk zwart, albino en chocolate/mink

Stamboom: download .pdf

Eomer komt uit mijn E-nest, de voorzetting van mijn eerste nest. Eomer sprong er als ritten snel uit met zijn leuke karakter en knappe uiterlijk en ontpopte tot een grote luie knuffelkont. Ik vind hem zo leuk dat ik heel graag kindjes van hem wil en daarom heb ik Dana voor hem uitgezocht.

Lijninformatie

Eomer is een zoon van mijn eigen Arastoo, een man uit mijn eerste nest (A-nest). Met deze lijn wil ik verschillende kanten op om te kijken of ik wat nieuwe betere eigenschappen kan toevoegen die met lijnteelt niet op te lossen zijn. Ook vind ik Eomer zo uitgesproken leuk dat ik heel graag nakomelingen van hem wil, dus heb ik een dame gezocht die goed bij hem zou kunnen passen.

Dana is in de verte wel verwant aan Eomer via Topolino’s H-nest, maar is verder volledig onverwant. Haar moeder komt uit Polen en haar grootmoeder aan diens kant komt ook uit volledig Poolse lijnen. Een heel eind achter Dana’s opa in Polen zit wel Rapalje’s Oengus, vader van Topolino’s H-nest.

Dit nest is dus grotendeels een uitkruising en dit doe ik bewust om nieuwe eigenschappen in de lijn te brengen. De inteeltcoëfficiënt van dit nest ligt zelfs onder de 1%. Dana en haar moeder hebben ook een uitgesproken zelfverzekerd karakter wat ik zoek voor in mijn lijn.

Verwachtingen

Karakter

Mijn lijn brengt al een tijdje erg leuke mensgerichte ratten voort, met name de mannen ben ik erg trots op. Ratjes die houden van aandacht en geknuffeld worden! Ook de dames zijn erg leuk, ze zijn mensgericht en nieuwsgierig. Het enige waar ik niet tevreden over ben is hoe gevoelig de dames kunnen zijn wanneer ze flapperig zijn (bronstig), met name wanneer ze in de buurt van (intacte) mannen leven kunnen ze dan nog wel eens gevoelig zijn voor aanraking en daardoor nogal truttig zijn.

Eomer en zijn brusjes hebben een erg fijn karakter, ook de dames in het nest doen het niet verkeerd. Ze vinden vreemde omgevingen wat spannend, maar zijn verder heel zachtaardig. Dana en haar directe familie zijn juist heel zelfverzekerd en open qua karakter en ik hoop dan ook dat de rittens dit mee krijgen.

Ik hoop op zachtaardige mensgerichte rittens die zelfverzekerd zijn en voor de duvel niet bang!

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Eomer’s vader is 2 jaar en 4 maanden oud geworden, hij is waarschijnlijk in zijn slaap overleden. De gemiddelde leeftijd van het A-nest ligt ook op 2 jaar en 4 maanden, zeker geen verkeerd gemiddelde! Hartproblemen en hypofyse tumoren zijn dingen waar ik het meest op let in deze lijn, maar vooralsnog komt het niet buitensporig vaak voor. Zijn moeder Brennan komt uit mijn B-nest welke het heel goed doet, zijzelf is op moment nog in leven op een leeftijd van ruim 2,5 jaar en haar moeder is net geen drie jaar oud geworden (2 jaar 11 maanden).

Aangezien dit bijna een volledige uitkruising is, is de uitkomst een verrassing. Meestal doet de eerste generatie van een uitkruising erg goed.

Bouw

Het is nog even afwachten hoe Dana uitgroeit, maar ze beloofd een knappe meid te worden. Eomer is ook zeker geen verkeerde man, hij heeft een knap hoofd en niet te klein.

Variëteiten

Verwachte kleuren zijn agouti en chocolate agouti, kans op blauw agouti, cinnamon en himalayan/albino. Allen berken tekening, mogelijk mitted of ier. Gladhaar en gewoonoor, inieminie kans op langhaar.