Huisvesting

De ratten van rattery Castor hebben een heuse eigen rattenkamer. Hier wonen de volwassen ratten die hier blijven wonen, de nestjes groeien op in de woonkamer.

In de rattenkamer staan twee grote aluminiumkooien en een Little Zoo Venturer. De aluminiumkooien zijn op maat gemaakt door een lokale voilierebouwer en zijn beide 1 meter breed en 50 cm diep, met drie delen van elk 60 cm hoog. In elk deel woont een groep van 3-5 ratten, al is het ook mogelijk om de delen met elkaar te verbinden en grotere groepen te huisvesten.

De Little Zoo Venturer is een kooi van 91 x 61 x 144 cm (binnenmaten) welke in twee helften op te delen is. Elk deel is groot genoeg voor maximaal 6-7 ratten, dus hierin hou ik mijn grotere groepjes.

Tegenwoordig hou ik mijn ratten in groepjes van 3-6 ratten, dit maakt het verzorgen en controleren van de ratten voor mij handiger en is ook praktischer wanneer ik meerdere identieke ratten heb. De ratten doen het ook erg goed in wat kleinere groepjes, over het algemeen zijn de groepjes erg stabiel.

Als reserverekooien heb ik een Marchioro Tom en twee Savic Freddy 2 kooien. Deze gebruik ik voor logees, opgroeiende nestjes, etc. Deze kooien zet ik in de woonkamer wanneer ik ze nodig heb.

Tijdelijke huisvesting

Verzorging: Kraamkooi

Ferplast Criceti 15 als kraamkooi

Soms heeft een rat aangepaste huisvesting nodig. Bijvoorbeeld na een operatie, tijdens een introductie, of wanneer een dametje een nestje krijgt. Een kleinere kooi kan dan als ziekenboeg, introkooi, of kraamkooi gebruikt worden.

Als tijdelijke huisvesting heb ik meerdere Ferplast Duna Mini’s (55 x 39 x 27 cm) en vergelijkbare plastic kooien. Deze gebruik ik voornamelijk als introkooi, ziekenboeg, of kooi tijdens het schoonmaken. Ook wanneer ik ratten mee neem naar een show gebruik ik de Duna.

Als kraamkooi gebruik ik de Ferplast Criceti 15 (78 x 48 x 39 cm) en de budgetversie van vergelijkbaar formaat. De kooi bied genoeg oppervlak voor het moedertje om zich niet te gauw te vervelen en is laag genoeg om te voorkomen dat de rittens diep kunnen vallen. Soms gebruik ik deze kooi tijdens intro’s als “tussenstap” tussen de Duna en de grote kooi.

Bodembedekking

Kartonsnippers

Finacard

Als bodembedekking gebruik ik graag kartonsnippers. Het is ten eerste een stofvrije bodembedekking, wat cruciaal is voor tamme ratten. Ratten hebben gevoelige longen en een stoffige bodembedekking kan tot luchtwegproblemen leiden! Daarnaast vind ik het fijn dat ik het voer over de bodembedekking uit kan strooien zodat de ratten naar hun maaltje moeten zoeken. Lees de pagina over voeding waarom.

Er zijn verschillende merken kartonsnippers online verkrijgbaar. Voorheen gebruikte ik graag Finacard vanwege de vorm, maar deze zijn momenteel minder goed verkrijgbaar dus gebruik ik Ecobale of Greenmile.

Back-2-Nature in toiletjes

Back-2-Nature papierkorrels

Als toiletjes gebruik ik een combinatie van kittentoiletjes en hoektoiletten. De hoektoiletjes passen mooi op een hoekplateau, een plaats waar veel ratten graag hun behoeften doen. De kittentoiletjes zijn wat groter en passen goed op grotere plateaus en op de bodem, al kunnen ze in  principe ook opgehangen worden met klemmetjes.

De toiletjes vul ik met papierkorrels van Back-2-Nature, een erg goed absorberende bodembedekker. Uiteraard is ook deze bodembedekking niet stoffig.

Inrichting

Met alleen een ruime kooi met stofvrije bodembedekking ben je er nog niet. Zonder inrichting is een grote kooi maar loze ruimte en sowieso hebben ratten behoefte aan een uitdagende inrichting.

Plateaus

Verdiepingen en plateaus zijn een manier om gebruik te maken van de ruimte in een kooi. Zelf gebruik ik meestal Ferplast hoekverdiepingen in de kooi, omdat deze van kunststof zijn en dus makkelijk schoon te maken. Dat ze in verschillende kleuren verkocht worden is ook een leuk voordeel. Overigens zet ik meestal wel een hoektoilet op de plateaus, aangezien ratten erg graag hun behoeften in de hoek van een plateau doen..

Hangmatten

Hangmatjes vormen een heerlijke slaapplaats voor ratten en ik kan me dan ook bijna geen kooi zonder voorstellen. De hangmatjes zijn gemaakt van fleece, soms gecombineerd met een katoenen stofje. Naast de simpele vierkante hangmat bestaan er ook allerlei andere modellen, zoals buizen, ‘dubbeldekkers’, inkruipmatten, enzovoort.

Tegenwoordig maak ik zelf hangmatjes voor de ratten, aangezien ze nogal eens wat slopen en met zoveel grote kooien heb ik natuurlijk ook veel hangmatten nodig!

Klim- en knaagmateriaal

Verder kleed ik de kooi aan met allerlei klim- en knaagmateriaal. Dit zijn afwisselend houten speeltjes, touwen van Pet-Design en simpelweg takken zoals wilgentakken!

Huisjes

Naast plateaus en hangmatten zijn ook huisjes een leuke vorm van kooiinrichting. Je hebt ze in allerlei vormen en maten. De Savic Sputnik XL is een favoriet onder de plastic huisjes, anderen zijn de Savic Cocoon, de zogenaamde Iglo ‘kasteelhuisjes’, en duiven voerbakken.

Ik gebruik eigenlijk alleen maar plastic huisjes, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn.

Loopwiel

Ook hebben de ratten beschikking tot een loopwiel zodat ze lekker kunnen rennen. Ik gebruik voornamelijk metalen loopwielen met een raster als loopoppervlak (van Trixie of Nobby) van 28cm. Zelf vind ik deze erg fijn omdat ze niet snel stuk gaan, vrij eenvoudig schoon te maken zijn en ook niet al te duur zijn. Met een likje zonnebloemolie zijn ze ook aardig stil. Deze loopwielen gebruik ik al jarenlang en veel collega-fokkers gebruiken ze nog veel langer met veel plezier!

Kunststoffen loopwielen met een dicht loopoppervlak zijn ook goed zoals de Silent Spinner. Loopwielen met spijlen zijn niet veilig! Lees hier mijn blog over loopwielen voor ratten.