• gedekt door Piandao in de nacht van 4 op 5 december, helaas niet bevallen (vermoedelijk schijnzwanger of zwangerschap afgebroken)
  • besloten Shouyu te laten dekken door Mako
    • Gedekt in de nacht van 9 op 10 januari, helaas niet gelukt
    • Opnieuw gedekt in de nacht van 4 op 5 februari
    • geboren op 27 februari 2020!
  • helaas bij dit nest geen rittenbezoek, in verband met covid-19

Moeder: Castor’s Shouyu

Naam: Shouyu

Afkomst: Castor’s S-nest

Ouders: Castor’s Natsuki x Castor’s Kiedis

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 20 mei 2019

Variëteit: Russisch blauw Japanner

Draagt: mogelijk mink, siamees, burmees

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Een erg knap en mensgericht meisje, ze komt altijd wel even kijken en aandacht vragen. Ze is een dochter van Castor’s Natsuki en Castor’s Kiedis, twee relaxte zachtaardige ratjes. Shouyu won de tweede prijs in de Japanner categorie bij de keuring op het Rian Rat Event 2019.

Lees meer over Shouyu op haar eigen pagina.

Vader: Castor’s Mako

Naam: Mako

Afkomst: Castor’s M-nest

Ouders: Castor’s Korra x Ai’s Shodo

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 23 augustus 2018

Variëteit: zwart Japanner downunder

Draagt: Russisch blauw, mogelijk siamees, argente

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Mako is een knappe kerel met een ingetogen karakter. Hij doet liever zijn eigen ding dan opgepakt worden, maar is verder een lieve kerel.

Meer over Mako op zijn eigen pagina.

Update 30 december 2020: Mako is ingeslapen. Hij had sinds een tijdje last van epileptische aanvallen en ging opeens hard achteruit. Autopsie wees in de richting van ontsteking in de hersenen en daarnaast tumoren op de maag. Heeft in mei 2020 een heftige oorontsteking gehad. Hij is 2 jaar en 4 maanden oud geworden.

Lijninformatie

Oorspronkelijk was ik van plan Shouyu met Piandao te kruisen, Piandao is namelijk qua karakter wel een betere optie dan Mako. Wel had ik het plan om, mits het eerste nest goed ging, met Shouyu een tweede nestje te doen met Mako, aangezien haar karakter dat van Mako wel goed aanvult.

Nu is inmiddels Toph bevallen van haar nestje met Piandao en in dit nestje zit een ritten met eenzijdige anophthalmie (1 van de oogjes is niet aanwezig). Dit is een bekend probleem bij (nieuwe) downunder lijnen en hoewel het niet direct nare gevolgen heeft (ze kunnen prima leven met maar 1 oog) fok ik hier natuurlijk liever van weg. Ik kan niet met zekerheid zeggen of Mako geen rittens met anophthalmie gaat geven, maar van Piandao weet ik het nu zeker dus gebruik ik hem liever niet nog eens.

Shouyu is een dochter van Castor’s Natsuki en Castor’s Kiedis en komt daarmee uit mijn eigen A-lijn en is verwant aan Shita’s burmezenlijn en Rapalje’s Japannerlijn. Haar opa aan moeders kant komt dan ook uit de Japannerlijn van rattery Rapalje: Rapalje’s Fu Manchu.

De kruising met Mako is een lijnteelt op mijn K-nest, Mako is namelijk een zoon van Castor’s Korra (de zus van Shouyu’s vader Castor’s Kiedis). De Ktjes zijn erg leuke ratjes die het over het algemeen erg goed doen, het nest is nu twee jaar oud en de meesten zijn nog in leven. Mako’s vader is Ai’s Shodo, de man waarmee downunder terug in de lijn is gebracht. Helaas is er van Shodo’s voorouders weinig bekend.

Verwachtingen

Karakter

Ik merk dat de nieuwe downunderlijn nogal eens wisselend kan zijn qua karakter, Mako is hier een voorbeeld van. Hij is zeker niet gemeen, maar houdt niet van opgepakt worden. Shouyu is gelukkig een hele fijne tegenhanger voor hem, ze is bijzonder relaxt en stabiel van karakter. Ik hoop dat de rittens meer op moeder trekken dan op pa. 😉

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Ik heb bewust besloten Mako in te zetten op Shouyu in plaats van Piandao, aangezien Piandao in het nestje met Toph een ritten met anophthalmie heeft gegeven (een ritten met maar 1 oog). Dit is een bekend probleem bij (nieuwe) downunder lijnen en hoewel ratten prima kunnen leven met 1 oog wil ik hier natuurlijk van weg fokken. Er is geen garantie dat Mako niet ook anophthalmie vererft, maar van Piandao weet ik het zeker en ik hoop dat Mako betere genen doorgeeft.

Daarnaast is deze kruising een lijnteelt op mijn K-nest welke het qua gezondheid prima doet. Twee dames hebben op latere leeftijd een melkkliertumor ontwikkeld, maar zijn met succes geopereerd. Een ventje is helaas heel vroeg overleden aan de gevolgen van een hypofysetumor. Verder doen de Ktjes het goed en zijn inmiddels 2 jaar oud.

Bouw

Shouyu is een mooi gebouwd meisje en heeft op het Rian Rat Event 2019 de tweede prijs in de Japanner categorie behaald. Mako deed helaas niet mee, maar is wel uitgegroeid tot een lekkere stevige vent. Ik heb goede hoop dat de rittens een goede bouw zullen hebben.

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik zwart en Russisch blauw, met kans op siamees, argente en andere verrassingen. Japanner en mogelijk bonte tekeningen, deels downunder. Allen gladhaar en gewoonoor (mini-kansje op langhaar).

Rittens

Vrouwen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

V1-1
Castor’s Xion
CAS-X1-V01
zwart Japanner downunder
eigenaar: ikzelf
Leuk meisje, wat kleiner dan haar zusje maar groeit prima!
V2-1
Castor’s Xuen
CAS-X1-V02
Russisch blauw Japanner downunder
eigenaar: ikzelf
Knap stevig meisje, haar linkeroogje is wat kleiner (microftalmie).

Mannen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

M1-4
Castor’s X-Sammie
CAS-X1-M01
Russisch blauw Japanner downunder
eigenaar: Robin
Wat voorzichtig qua karakter, maar komt langzaam los. Heeft een brede streep.
25 april 2020: Verhuisd!
M2-5
Castor’s Xemnas
CAS-X1-M02
Russisch blauw Japanner downunder
eigenaar: ikzelf
Wat ingetogen qua karakter, maar wel een lieverd! Heeft een iets smallere streep.
M3-3
Castor’s Xerneas
CAS-X1-M03
Russisch blauw Japanner downunder
eigenaar: ikzelf
Meest brutale van de drie Russische broers. Heeft een vlekkerige streep.
M4-4
Castor’s X-Salva
CAS-X1-M04
Amerikaans blauw Japanner
eigenaar: Elise
Erg actief en ondernemend, gek beest!
29 april 2020: Verhuisd!
M5-4
Castor’s X-Sergio
CAS-X1-M05
Russisch bluepoint roodoog siamees Japanner
eigenaar: Elise
Ietwat voorzichtig, maar wel nieuwsgierig.
29 april 2020: Verhuisd!
M6-3
Castor’s X-Mowgli
CAS-X1-M06
Amerikaans bluepoint roodoog siamees Japanner
eigenaar: Robin
Ietwat voorzichtig, maar wel nieuwsgierig.
25 april 2020: Verhuisd!