• geboren op 3 september 2021
    • 12 rittens, waarvan 6 vrouwen en 6 mannen – 1v en 2m overleden
9 januari 2021
15 juni 2021

Moeder: Castor’s Chihiro

Naam: Chihiro

Afkomst: eigen fok, Castor’s C2-nest

Ouders: Castor’s Xion x Castor’s Sora

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 20 november 2020

Variëteit: Russisch Blauw Japanner Downunder

Draagt: waarschijnlijk Amerikaans blauw, mogelijk siamees, burmees

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Chihiro en Chin-suru zijn twee leuke bijna identieke zusjes, Chin-suru heeft nog een wit stipje tussen haar schouderbladen wat haar onderscheidt van haar zus.

Lees meer over Chihiro op hun eigen paginas.

Vader: Shita’s Xtraatje

Naam: Xtraatje

Afkomst: Rattery Shita’s X-nest

Ouders: Shita’s Ulenka x Pom Rotta Taivas

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 1 mei 2020

Variëteit: Russisch Blauw Effen

Draagt: dumbo, mogelijk albino of siamees, misschien burmees en chocolate

Stamboom: bekijk in de stamboomdatabase

Xtraatje is een bijdehant ventje met een mening, als ritten wilde hij al graag de baas spelen en kreeg toen even flink op zijn donder. Inmiddels doet hij het prima in de groep en is hij uitgegroeid tot een knappe kerel!

Lees meer over Xtra op zijn eigen pagina.

Lijninformatie

Aangezien er in het nest waar de moeder van de C2tjes uit komt oogproblemen waren opgedoken wil ik graag uitkruisen naar een lijn die grotendeels ongerelateerd is. Toch zeker niet verwant aan Ai’s Shodo, de stamvader van mijn eigen downunderlijn – gezien de problemen die bij het lijntelen hierop zijn opgedoken.

Chihiro en Xtraatje zijn dus grotendeels onverwant aan elkaar, de enige verwantschap tussen hen is mijn eigen K-nest: Xtraatje’s overgrootmoeder was Castor’s Kyan, volle zus van Chihiro/Chin-suru’s opa Kiedis en hun overgrootmoeder Korra. Overigens komt de vader van mijn K-nest, Shita’s La’blue, ook nog eens samen met een nestgenoot terug in de lijn van Xtraatje’s oma.

Mijn K-nest heeft het goed gedaan en brengt tot nu toe goede nakomelingen voort, dus wat lijnteelt hierop is ideaal.

Xtra’s vader Pom komt van de Poolse rattery Rotta Taivas en is daardoor vrijwel geheel onverwant aan de Nederlandse lijnen. Vier generaties achter hem zit wel 1 Nederlandse import, Ratpack’s Kappari, welke heel in de verte gerelateerd is aan de lijn achter Chihiro. Dit is echter zo ver weg dat dit verwaarloosbaar is.

Verwachtingen

Karakter

Chihiro en Chin-suru zijn beide erg leuke open meisjes die gelijk naar het deurtje komen. In de groep zijn het ook makkelijke ratjes die zich omver laten werpen door oudere dames. Xtraatje is een wat dominanter kereltje maar niet buitensporig, hij wil gewoon graag de baas zijn en daar zijn de andere ratten het niet altijd mee eens.

Ik verwacht dat de rittens erg mensgerichte ratjes worden met een duidelijke mening, maar niet buitensporig dominant.

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Door uit te kruisen hoop ik gezondere genen aan de lijn toe te voegen en weg te fokken van de problemen in mijn downunderlijn. Dit is al succesvol gebleken in het nest waar de moeder uit komt: geen enkel ritten met oogproblemen. Ik verwacht dan ook geen dergelijke problemen in dit nest.

Xtraatjes moeder Ulenka is nu 1 jaar en 8 maanden, papa Pom is recent overleden op de leeftijd van 2 jaar en 2 maanden. Ulenka’s vader Phantom is 2,5 jaar oud geworden en nooit ziek geweest, haar moeder Rajani is helaas met 1 jaar en 10 maanden overleden in de kooi (oorzaak onbekend). Chihiro’s ouders leven ook nog, vader Sora is onlangs de 2 jaar gepasseerd en op moment van schrijven is zijn moeder Natsuki ook nog in leven met 2 jaar en 8 maanden! Chihiro’s oma aan moeders kant is ook net twee geworden en opa Mako werd 2 jaar en 4 maanden.

Deze kruising is een wat lichtere lijnteelt op mijn K-nest, welke het goed heeft gedaan met een gemiddelde leeftijd van 2 jaar en ruim 2,5 maand en weinig gezondheidsproblemen. De Ktjes in de lijn werden 2 jaar (Kiedis), 2 jaar en 4 maanden (Kyan) en 2 jaar en 8 maanden oud (Korra).

Bouw

Chihiro is een knappe meid, niet uitgesproken groot maar goed van formaat met een mooi kopje. Xtraatje is een knappe stevige kerel, niet heel groot maar stevig gebouwd. Beiden hebben ook mooie uitgesproken ogen, iets waar ik momenteel extra op let. Ik verwacht mooi gebouwde rittens die tot stevige ratjes uit zullen groeien.

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik enkel kleuren op Russisch blauw-basis, hopelijk voornamelijk Russisch blauw maar ook kans op oa duifgrijs, bluepoint siamees of himalayan, misschien Russisch burmees. Allen zullen berken of variberken getekend zijn, sommigen ook downunder (verwachting is dat de downunders meer variberken zijn). Allen gladhaar en waarschijnlijk gewoonoor, maar er is een kansje op dumbo.

Rittens

Vrouwen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

V1-4
Castor’s Juunpei
CAS-J2-V01
Russisch blauw berken
eigenaar: rattery Castor
Grote berkenvlek.
V2-4
Castor’s Jildou
CAS-J2-V02
Russisch blauw berken
eigenaar: Hesci, Yenthayda Rats
Buikvlek in de vorm van een mandoline.
V3-2
Castor’s Juno
CAS-J2-V03
Russisch blauw berken
eigenaar: Hesci, Yenthayda Rats
Dubbele buikvlek.
V4-2
Castor’s Janet
CAS-J2-V04
Russisch blauw berken downunder
eigenaar: Ai Rattery
Klein wit vlekje op haar zij.
13 nov 2021: verhuisd!
V5-2
Castor’s Jirachi
CAS-J2-V05
Russisch blauw berken downunder
eigenaar: rattery Castor
Toont effen/mitted.

Mannen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

M1-2
Castor’s Jannes
CAS-J2-M01
Russisch blauw berken
eigenaar: Manouk
Leuk ventje met mooie ogen!
31 okt 2021: verhuisd
M2-4
Castor’s Jolly Bobby
CAS-J2-M02
Russisch blauw berken downunder
eigenaar: Loek
Heeft wat witte vlekjes.
20 nov 2021: verhuisd!
M3-4
Castor’s Joes
CAS-J2-M03
Russisch blauw berken downunder
eigenaar: Manouk
Leuke stevige vent met zelfverzekerd karakter. Inieminie staartknikje.
31 okt 2021: verhuisd
M4-3
Castor’s Jolly Teun
CAS-J2-M04
Russisch blauw berken downunder
eigenaar: Loek
Lijkt effen/mitted door buikvlek.
20 nov 2021: verhuisd!