• dekking gepland oktober 2020
17 april 2020
Castor's Sora

Moeder: Castor’s Xion

Naam: Xion

Afkomst: eigen fok, X-nest

Ouders: Castor’s Shouyu x Castor’s Mako

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 27 februari 2020

Variëteit: zwart Japanner downunder

Draagt: Russisch blauw, mogelijk Amerikaans blauw, siamees, argente

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Lief bescheiden meisje, is wat klein van stuk maar mooi in proportie en samen met haar zus een gezellig stel.

Lees meer over Xion op haar eigen pagina.

Vader: Castor’s Sora

Naam: Sora

Afkomst: eigen fok, Castor’s S-nest

Ouders: Castor’s Natsuki x Castor’s Kiedis

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 20 mei 2019

Variëteit: Russisch blauw Japanner

Draagt: mogelijk siamees, burmees, mink, misschien chocolate

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Een knappe vent uit mijn “oude” Japanner lijn, nog voor ik er downunder in kruiste. Hij is een makkelijke relaxte kerel die van jongs af aan samen woont met drie gezellige vriendjes die nooit problemen maken.

Meer over Sora op zijn eigen pagina.

Lijninformatie

Xion komt uit mijn eigen downunderlijn, haar papa is een zoon van Shodo – de downunder man waarmee het is begonnen. Helaas zijn er oogafwijkingen opgedoken in deze lijn, Xion’s zusje Xuen heeft een oogje dat kleiner is dan de ander. Ook in mijn verwante W-nest zijn twee rittens met oogafwijkingen geboren. Gelukkig hebben de ratten er zelf geen last van, maar uiteraard wil ik hier van weg fokken.

Daarom is de keus op Sora gevallen, hij komt uit mijn Japanner-lijn welke aan de basis van de nieuwe dowunderlijn staat, maar is niet gerelateerd aan Shodo en de downunders. 

Deze kruising is wel een lijnteelt op mijn S-nest en daarachter mijn K-nest, een nest dat het erg goed heeft gedaan qua gezondheid en karakter. Xion’s moeder is Castor’s Shouyu, een volle zus van dekman Sora. Hun ouders zijn Natsuki en Kiedis, waarvan de laatste uit eerder genoemde K-nest komt. Xion’s oma aan vader’s kant is Castor’s Korra, zus van Kiedis en momenteel 2 jaar en 7 maanden oud.

Ik kruis dus bewust terug op de gezonde delen van de lijn.

Verwachtingen

Karakter

Zowel Xion als haar brusjes zijn erg leuke ratjes met een heerlijk open karakter. Ze komen snel naar het deurtje gerend om om aandacht te vragen. Sora is een leuke gezellige kerel en bovendien sociaal naar mens en soortgenoot! 🙂

Ik verwacht dus ook erg makkelijke sociale rittens met een heerlijk karakter!

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Zoals eerder vermeld zijn er helaas oogproblemen opgedoken in de downunder-lijn, waaronder in het X-nest waar Xion uit komt. Haar zus Xuen heeft een oogje dat kleiner is dan de ander. Daarbij heeft een broertje ook een beschadiging aan zijn oog opgelopen, dit kan toeval zijn of wellicht een indicatie zijn dat de ogen bij de downunders wat zwakker zijn.

Xion zelf heeft gelukkig normale gezonde ogen en is natuurlijk jong en gezond. Haar moeder Shouyu is ook een mooie gezonde dame, zij is de volle nestzus van Sora. De moeder van de Sjes is Natsuki en zij is gezond en wel, zij wordt eind augustus 2 jaar oud. Hun papa Kiedis is 2 jaar en 1 jaar oud geworden. Veel van de Ktjes zijn ouder dan 2 geworden, Castor’s Korra (oma van Xion aan vader’s kant) is momenteel nog in leven. Xion’s papa Mako wordt ook eind augustus 2, hij heeft onlangs een heftige middenoorontsteking gehad maar is hier gelukkig goed van genezen.

Het N-nest waar Natsuki uit komt (oma van Xion, mama van Sora) doet het tot nu toe aardig goed. Helaas heb ik de moeder van het nest (Lin) met spoed in laten slapen vanwege een nare tumor toen ze 1 jaar en 11 maanden oud was. Papa Fu Manchu is 2 jaar en 1 maand oud geworden en plots overleden, autopsie wees niks uit. Hij had wel al eens last van een soort epileptische aanval gehad, al deed hij het al maandenlang goed.

De moeder van het K-nest is 2 jaar en 11 maanden oud geworden, ze had op hoge leeftijd een melkkliertumor gekregen die uiteindelijk te groot werd. Eerder was ze al gecastreerd vanwege een baarmoederontsteking. Vader Shita’s La’blue is 2 jaar en 3 maanden oud geworden, helaas kreeg hij een oorontsteking die niet met medicatie weg ging.

Aangezien mijn K-nest achter beide ouders zit en dit nest het goed doet heb ik goede hoop dat de rittens ook gezond oud mogen worden. Ook hoop ik hiermee weg te fokken van de oogafwijkingen, al kan ik geen garantie geven.

Bouw

Xion was helaas wat kleiner dan haar nestgenootjes, haar zus Xuen is eerlijk beter gebouwd maar die heeft dus die oogafwijking. Xion is echter zeker geen lelijk meisje, gewoon wat kleiner. Op moment van schrijven is ze ook nog vrij jong, dus ze heeft nog wat tijd om uit te groeien! Haar moeder Shouyu is uitgegroeid tot een best wel flinke dame! Sora is een knappe hunk, met een vrij brede kop en stevig lichaam. Hij is niet mega groot maar wel in proportie en zeker niet te klein.

Het wordt dus een beetje afwachten wat voor rittens er in het nest zitten, mogelijk zijn ze wat kleiner gebouwd maar met een beetje geluk zijn ze prima van formaat. 🙂

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk zwart en Russisch blauw, met kans op siamees, burmees en wie weet wat nog meer. Allen Japanner, sommigen ook met downunder tekening. Allen gladhaar en gewoonoor.