• Gedekt in de nacht van 29 op 30 oktober 2020
  • geboren op 20 november 2020
  • mogen verhuizen vanaf 15 januari 2021 (8 weken oud)
 • 10 rittens geboren, waarvan 2 overleden in de eerste week – 3 vrouwen en 5 mannen
  • Een van de mannelijke rittens is met 5 weken oud overleden, oorzaak nog onbekend maar had een afwijking aan zijn tandjes..
17 april 2020
Castor's Sora

Moeder: Castor’s Xion

Naam: Xion

Afkomst: eigen fok, X-nest

Ouders: Castor’s Shouyu x Castor’s Mako

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 27 februari 2020

Variëteit: zwart Japanner downunder

Draagt: Russisch blauw, mogelijk Amerikaans blauw, siamees, argente

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Lief bescheiden meisje, is wat klein van stuk maar mooi in proportie en samen met haar zus een gezellig stel.

Lees meer over Xion op haar eigen pagina.

Vader: Castor’s Sora

Naam: Sora

Afkomst: eigen fok, Castor’s S-nest

Ouders: Castor’s Natsuki x Castor’s Kiedis

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 20 mei 2019

Variëteit: Russisch blauw Japanner

Draagt: mogelijk siamees, burmees, mink, misschien chocolate

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Een knappe vent uit mijn “oude” Japanner lijn, nog voor ik er downunder in kruiste. Hij is een makkelijke relaxte kerel die van jongs af aan samen woont met drie gezellige vriendjes die nooit problemen maken.

Meer over Sora op zijn eigen pagina.

Lijninformatie

Xion komt uit mijn eigen downunderlijn, haar papa is een zoon van Shodo – de downunder man waarmee het is begonnen. Helaas zijn er oogafwijkingen opgedoken in deze lijn, Xion’s zusje Xuen heeft een oogje dat kleiner is dan de ander. Ook in mijn verwante W-nest zijn twee rittens met oogafwijkingen geboren. Gelukkig hebben de ratten er zelf geen last van, maar uiteraard wil ik hier van weg fokken.

Daarom is de keus op Sora gevallen, hij komt uit mijn Japanner-lijn welke aan de basis van de nieuwe dowunderlijn staat, maar is niet gerelateerd aan Shodo en de downunders. 

Deze kruising is wel een lijnteelt op mijn S-nest en daarachter mijn K-nest, een nest dat het erg goed heeft gedaan qua gezondheid en karakter. Xion’s moeder is Castor’s Shouyu, een volle zus van dekman Sora. Hun ouders zijn Natsuki en Kiedis, waarvan de laatste uit eerder genoemde K-nest komt. Xion’s oma aan vader’s kant is Castor’s Korra, zus van Kiedis en momenteel 2 jaar en 7 maanden oud.

Ik kruis dus bewust terug op de gezonde delen van de lijn.

Verwachtingen

Karakter

Zowel Xion als haar brusjes zijn erg leuke ratjes met een heerlijk open karakter. Ze komen snel naar het deurtje gerend om om aandacht te vragen. Sora is een leuke gezellige kerel en bovendien sociaal naar mens en soortgenoot! 🙂

Ik verwacht dus ook erg makkelijke sociale rittens met een heerlijk karakter!

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Zoals eerder vermeld zijn er helaas oogproblemen opgedoken in de downunder-lijn, waaronder in het X-nest waar Xion uit komt. Haar zus Xuen heeft een oogje dat kleiner is dan de ander. Daarbij heeft een broertje ook een beschadiging aan zijn oog opgelopen, dit kan toeval zijn of wellicht een indicatie zijn dat de ogen bij de downunders wat zwakker zijn.

Xion zelf heeft gelukkig normale gezonde ogen en is natuurlijk jong en gezond. Haar moeder Shouyu is ook een mooie gezonde dame, zij is de volle nestzus van Sora. De moeder van de Sjes is Natsuki en zij is gezond en wel, zij wordt eind augustus 2 jaar oud. Hun papa Kiedis is 2 jaar en 1 jaar oud geworden. Veel van de Ktjes zijn ouder dan 2 geworden, Castor’s Korra (oma van Xion aan vader’s kant) is momenteel nog in leven. Xion’s papa Mako wordt ook eind augustus 2, hij heeft onlangs een heftige middenoorontsteking gehad maar is hier gelukkig goed van genezen.

Het N-nest waar Natsuki uit komt (oma van Xion, mama van Sora) doet het tot nu toe aardig goed. Helaas heb ik de moeder van het nest (Lin) met spoed in laten slapen vanwege een nare tumor toen ze 1 jaar en 11 maanden oud was. Papa Fu Manchu is 2 jaar en 1 maand oud geworden en plots overleden, autopsie wees niks uit. Hij had wel al eens last van een soort epileptische aanval gehad, al deed hij het al maandenlang goed.

De moeder van het K-nest is 2 jaar en 11 maanden oud geworden, ze had op hoge leeftijd een melkkliertumor gekregen die uiteindelijk te groot werd. Eerder was ze al gecastreerd vanwege een baarmoederontsteking. Vader Shita’s La’blue is 2 jaar en 3 maanden oud geworden, helaas kreeg hij een oorontsteking die niet met medicatie weg ging.

Aangezien mijn K-nest achter beide ouders zit en dit nest het goed doet heb ik goede hoop dat de rittens ook gezond oud mogen worden. Ook hoop ik hiermee weg te fokken van de oogafwijkingen, al kan ik geen garantie geven.

Bouw

Xion was helaas wat kleiner dan haar nestgenootjes, haar zus Xuen is eerlijk beter gebouwd maar die heeft dus die oogafwijking. Xion is echter zeker geen lelijk meisje, gewoon wat kleiner. Op moment van schrijven is ze ook nog vrij jong, dus ze heeft nog wat tijd om uit te groeien! Haar moeder Shouyu is uitgegroeid tot een best wel flinke dame! Sora is een knappe hunk, met een vrij brede kop en stevig lichaam. Hij is niet mega groot maar wel in proportie en zeker niet te klein.

Het wordt dus een beetje afwachten wat voor rittens er in het nest zitten, mogelijk zijn ze wat kleiner gebouwd maar met een beetje geluk zijn ze prima van formaat. 🙂

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk zwart en Russisch blauw, met kans op siamees, burmees en wie weet wat nog meer. Allen Japanner, sommigen ook met downunder tekening. Allen gladhaar en gewoonoor.

Rittens

7 rittens, waarvan 3 vrouwen en 4 mannen

Vrouwen

  Foto
  Gegevens
  Beschrijving
  Updates

  V1-3
  Castor’s C-Dennis
  CAS-C2-V01
  Zwart Japanner Downunder
  eigenaar: Suzanne
  Leuke meid, komt wat minder snel naar het deurtje als haar twee zusjes maar komt zeker kijken! Is wat dominant van karakter.
  25 sept 2021: Geopereerd aan een tumor, had ook wat bloed in de urine maar met een injectie antibiotica over gegaan.
  16 jan 2021: verhuisd samen met een meisje uit ‘t B2-nest
  V2-3
  Castor’s Chihiro
  CAS-C2-V02
  Russisch Blauw Japanner Downunder
  eigenaar: ikzelf, rattery Castor
  Leuke vlotte meid!
  3 sept 2021: moeder geworden van het J2-nest
  V3-4
  Castor’s Chin-suru
  CAS-C2-V03
  Russisch Blauw Japanner Downunder
  eigenaar: ikzelf, rattery Castor
  Leuke meid, te onderscheiden aan het stipje tussen haar schouders.
  sept 2021: Dekking met Ai’s Felix helaas mislukt, kort daarop een oorontsteking gekregen

  Mannen

  Foto
  Gegevens
  Beschrijving
  Updates

  M1-4
  Castor’s Cú Chulainn
  CAS-C2-M01
  Zwart Japanner
  eigenaar: Taina D.
  Knappe vent die graag snoepjes komt halen.
  M2-4
  Castor’s Cute Beer
  CAS-C2-M02
  Zwart Japanner
  eigenaar: Odyle, woont nu terug hier
  Leuk ventje, wat grijzig van kleur. Is een knuffelkont.
  17 nov 2021: Na overlijden van zijn vriendjes terug gekomen naar de rattery!
  25 feb 2021: Het gaat goed met Beer en Loki, ze zijn met succes geïntroduceerd bij de groep!
  M3-3
  Castor’s Carnage
  CAS-C2-M03
  Russisch Blauw Japanner
  eigenaar: Taina D.
  Leuk nieuwsgierig ventje.
  M4-4
  Castor’s Cute Loki
  CAS-C2-M04
  Amerikaans Blauw Japanner
  eigenaar: Odyle
  6 maanden oud geworden..
  Grappig ventje, komt graag aandacht vragen maar blijft ook graag lui in de hangmat liggen. Zet overal zijn tandjes in. 😛
  8 juni 2021: Afgelopen nacht plots overleden, had acute luchtwegproblemen en ondanks bezoek bij de spoedarts heeft Loki het niet gered. :'(
  25 feb 2021: Het gaat goed met Beer en Loki, al heeft Loki wil last van mijtplekjes. Ze zijn met succes geïntroduceerd bij de groep!
  cassowary
  Castor’s Cassowary
  CAS-C2-M05
  Amerikaans Blauw Japanner Downunder
  overleden met 5 weken 🙁
  Bleek helaas scheve tanden te hebben en geen eetlust, ook niet na knippen van de tandjes en dwangvoeren. Is met 5 weken oud overleden. 🙁