Huisvesting

De ratten van rattery Castor hebben een heuse eigen rattenkamer. Hier wonen de volwassen ratten die hier blijven wonen, de nestjes groeien op in de woonkamer.

In de rattenkamer staat een grote aluminiumkooi welke in drie delen te splitsen is. De kooi is 1 meter breed en 50 cm diep, ieder deel is 60 cm hoog waardoor de totale kooi 180cm hoog is. In deze kooi kunnen maximaal 15 ratten wonen, eventueel opgesplitst in drie groepjes van 5. Momenteel bewoont mijn damesgroep deze kooi.

De aluminiumkooi is voor mij op maat gemaakt door Dirk Jacobs van The Barn Owl te Zelzate.

De mannen wonen momenteel in de Savic Royal Suite 95 Double, een kooi van 95 cm breed, 63 cm diep en in totaal 120 cm hoog (binnenmaat). De kooi is groot genoeg voor maximaal 12 volwassen ratten. Uiteindelijk zullen de mannen ook een aluminiumkooi krijgen zoals de vrouwen.

Overigens heb ik ook nog een Marchioro Tom liggen, welke ik gebruik voor opgroeiende nestjes, logees, etc.

Tijdelijke huisvesting

Verzorging: Kraamkooi
Ferplast Criceti 15 als kraamkooi

Er zijn verschillende redenen waarom ratten tijdelijk in een kleinere kooi moeten, bijvoorbeeld wanneer ze vanwege een wond niet mogen klimmen, wanneer nieuwe ratten bij elkaar geïntroduceerd moeten worden, of wanneer een dametje een nestje krijgt. Een kleinere kooi kan dan als ziekenboeg, introkooi, of kraamkooi gebruikt worden.

Als tijdelijke huisvesting heb ik een Ferplast Duna Mini (55 x 39 x 27 cm) en een Ferplast Criceti 15 (78 x 48 x 39 cm). De “Mini-Duna” is vooral handig wanneer een rat niet mag klimmen, bijvoorbeeld na een operatie, bij een verstuikt pootje, of bij een introductie (bange ratten gaan nog wel eens in de tralies hangen, niet erg bevordelijk voor een intro!). De Ferplast Criceti gebruik ik ook als tussenstap bij intro’s, maar wordt voornamelijk gebruikt als kraamkooi. De kooi bied genoeg oppervlak voor het moedertje om zich niet te gauw te vervelen en is laag genoeg om te voorkomen dat de rittens diep kunnen vallen.

Bodembedekking

Finacard Kartonsnippers

Finacard

Als bodembedekking gebruik ik kartonsnippers van het merk Finacard, deze bevallen mij het best om verschillende redenen. Het is ten eerste een stofvrije bodembedekking, wat cruciaal is voor tamme ratten. Ratten hebben gevoelige longen en een stoffige bodembedekking kan tot luchtwegproblemen leiden! Daarnaast vind ik het fijn dat ik het voer over de bodembedekking uit kan strooien zodat de ratten naar hun maaltje moeten zoeken. Lees de pagina over voeding waarom.

Er zijn verschillende merken kartonsnippers online verkrijgbaar, tot nu toe is Finacard mijn favoriet vanwege de kleinere snippers die een zachte goed-absorberende laag vormen.

Back-2-Nature in toiletjes

Back-2-Nature papierkorrels

Als toiletjes gebruik ik een combinatie van kittentoiletjes en hoektoiletten. De hoektoiletjes passen mooi op een hoekplateau, een plaats waar veel ratten graag hun behoeften doen. De kittentoiletjes zijn wat groter en passen goed op grotere plateaus en op de bodem, al kunnen ze in  principe ook opgehangen worden met klemmetjes.

De toiletjes vul ik met papierkorrels van Back-2-Nature, een erg goed absorberende bodembedekker. Uiteraard is ook deze bodembedekking niet stoffig.

Inrichting

Met alleen een ruime kooi met stofvrije bodembedekking ben je er nog niet. Zonder inrichting is een grote kooi maar loze ruimte en sowieso hebben ratten behoefte aan een uitdagende inrichting.

Plateaus

Verdiepingen en plateaus zijn een manier om gebruik te maken van de ruimte in een kooi. Zelf gebruik ik meestal Ferplast hoekverdiepingen in de kooi, omdat deze van kunststof zijn en dus makkelijk schoon te maken. Dat ze in verschillende kleuren verkocht worden is ook een leuk voordeel. Overigens zet ik meestal wel een hoektoilet op de plateaus, aangezien ratten erg graag hun behoeften in de hoek van een plateau doen..

Hangmatten

Hangmatjes vormen een heerlijke slaapplaats voor ratten en ik kan me dan ook bijna geen kooi zonder voorstellen. De hangmatjes zijn gemaakt van fleece, soms gecombineerd met een katoenen stofje. Naast de simpele vierkante hangmat bestaan er ook allerlei andere modellen, zoals buiken, ‘dubbeldekkers’, inkruipmatten, enzovoort.

Tegenwoordig maak ik zelf hangmatjes voor de ratten, aangezien ze nogal eens wat slopen en me zo veel grote kooien ook veel grote matten nodig heb.

Klim- en knaagmateriaal

Verder kleed ik de kooi aan met allerlei klim- en knaagmateriaal. Dit zijn afwisselend houten speeltjes, touwen van Pet-Design en simpelweg takken zoals wilgentakken!

Huisjes

Naast plateaus en hangmatten zijn ook huisjes een leuke vorm van kooiinrichting. Je hebt ze in allerlei vormen en maten. De Savic Sputnik XL is een favoriet onder de plastic huisjes, anderen zijn de Savic Cocoon, de zogenaamde Iglo ‘kasteelhuisjes’, en duiven voerbakken.

Ik gebruik eigenlijk alleen maar plastic huisjes, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn.

Loopwiel

Ook hebben de ratten beschikking tot een loopwiel zodat ze lekker kunnen rennen. Ik gebruik vrijwel alleen metalen loopwielen met een raster als loopoppervlak (van Trixie of Nobby) van 28cm. Zelf vind ik deze erg fijn omdat ze niet snel stuk gaan, vrij eenvoudig schoon te maken zijn en ook niet al te duur zijn. Met een likje zonnebloemolie zijn ze ook aardig stil.

Kunststoffen loopwielen met een dicht loopoppervlak zijn ook goed zoals de Silent Spinner, loopwielen met spijlen zijn niet veilig.