Dekking gepland rond februari 2019, mits alles goed gaat worden de rittens in maart/april geboren. Nestletter kan nog veranderen ivm andere nestjes gepland rond deze tijd!

Dit nest wordt geboren en groeit op bij Marijke in Waalwijk. Marijke is opvoedgezin voor rattery Castor en de dametjes die bij haar nestjes krijgen wonen ook permanent bij haar. Ook rittenbezoek en ophalen van de rittens gebeurd in Waalwijk.

Moeder: Rapalje’s Pika(chu)

Naam: Pikachu

Afkomst: Rapalje’s P”-nest

Ouders: Rapalje’s Fuji x Shodo

Eigenaar: Marijke, opvoedgezin

Geboortedatum: 28 juni 2018

Variëteit: Russisch blauw agouti Japanner

Draagt: zwart, mogelijk siamees, argente, chocolate, mink

Stamboom: bekijk in de stamboomdatabase

Pikachu komt uit het P”-nest van rattery Rapalje, een van de laatste nestjes die Rian nog gepland had. Meer info volgt.

Vader: Shodo

Naam: Shodo

Afkomst: rattery Ai

Ouders: Odette x onbekend

Eigenaar: ikzelf, oorspronkelijk van Rian (rattery Rapalje)

Geboortedatum: 5 mei 2017

Variëteit: Russisch blauw variberken downunder

Draagt: argente en siamees, mogelijk burmees en wie weet wat nog meer

Stamboom: zeer beperkt, bekijk in stamboomdatabase

Shodo komt uit een oepsnestje geboren bij rattery Ai. Rian heeft Shodo gehaald om het downunder-gen weer in haar Japanner lijn te fokken. Met het overnemen van deze lijn kan deze man dan ook niet ontbreken. Shodo is echt een lieve relaxte kerel, hij houdt van lekker chillen maar ook van op onderzoek uit gaan!

Lijninformatie

Een vader x dochter kruising, ik hoor de bezwaren al. Laat ik maar meteen beginnen met dat dit nest een testkruising is, met als doel te achterhalen wat Shodo mogelijk allemaal draagt. Door een dochter met Shodo te kruisen is de kans namelijk erg groot dat recessieve gedragen genen tot uiting komen.

Dit kunnen onschuldige kleurgenen zijn, maar ook problematische genen zoals fuzz, staartloos, gezondheidsproblemen, etc. Natuurlijk hoop ik dat er niks verontrustends uit komt, maar zo wel dan weet ik in ieder geval waar ik rekening mee moet houden bij het verder fokken van deze lijn of ik kan er voor kiezen de lijn stop te zetten.

Dit is namelijk het risico van het fokken met een man met grotendeels onbekende achtergrond. Ik doe dan liever een test-kruising als deze om er zo verantwoord mogelijk mee om te gaan, dan blind verder fokken. Als ik dat laatste doe en er komt plots wat naars uit, ben ik veel te laat om er nog wat aan te doen.

Ik verwacht dat de rittens gewoon plaatsbaar zullen zijn als huisdier en niet onder zullen doen voor de gemiddelde goed gesocialiseerde rat. Ze krijgen immers dezelfde verzorging en bovendien zijn beide ouders zelf leuke gezonde ratten. Mocht het gebeuren dat ik rittens in dit nest niet plaatsbaar acht blijven ze hier of in vertrouwde kring.

Dit nest is puur een testnest, er worden geen rittens aangehouden of uitgeplaatst om mee verder te fokken!

Verwachtingen

Karakter

Gezien de onbekende achtergrond van Shodo valt er niet veel met zekerheid te zeggen, maar zowel Shodo als Ponyo zijn beide erg leuke ratten. Shodo zelf is een erg makkelijke rat en ik ben al snel verliefd op zijn zachtaardige karakter geworden. Hij is een beetje sullig, echt een lieverd. Ponyo moet nog veel groeien en haar moeder heeft wel een wat pittiger karakter, deels ook door wat ze heeft meegemaakt. Na een castratie en een stabiele omgeving is Ponyo’s moeder Fuji een stuk relaxter geworden!

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens. Dit is dubbel zo waar bij een kruising met een rat van onbekende achtergrond. Hoewel Shodo zelf momenteel perfect gezond is, heb ik geen idee van de gezondheid van zijn voorouders en eventuele problemen in de lijn.

Hou er dus rekening mee dat rittens uit deze kruising wellicht onverwachte problemen kunnen krijgen. Ze krijgen in ieder geval de beste start mogelijk en als het nodig is blijven er meer rittens hier of worden bij vertrouwde baasjes geplaatst.

Bouw

Volgt.

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk Russisch blauw, Russisch bluepoint (roodoog) siamees en Russisch beige. Kans op allerlei andere kleuren op Russisch blauw-basis. Verwachte tekeningen zijn Japanner en (vari)berken, deel ook downunder. In principe alles gladhaar. Gewoonoor met kans op dumbo. Kans op allerlei verrassingen..