Normaal ben ik niet zo van de “informatie pagina’s” op de rattery website, maar aangezien veel reserveerders hun rittens aan een bestaande groep willen toevoegen leek dit me wel een handige toevoeging. Laat je vooral niet tegen houden om hiernaast ook andere websites raad te plegen en advies te vragen aan andere ervaren rattenhouders, al mag je als reserveerder mij natuurlijk ook altijd om advies vragen. Onderstaande informatie is gebaseerd op hoe ik het geleerd heb en hoe ik het doe, maar iedere groep is anders en het kan zomaar zijn dat deze aanpak voor jouw ratten niet werkt.

Tamme ratten zijn groepsdieren en om er voor te zorgen dat geen rat alleen achter blijft gebeurd het vaak dat men de groep wilt uitbreiden met nieuwe rittens of volwassen ratten. Om er voor te zorgen dat dit goed verloopt en de groep de nieuwkomers accepteert is het belangrijk dat je de nieuwe ratten goed introduceert, er wordt ook wel eens van koppelen gesproken in plaats van introductie.

Er bestaan hele makkelijke sociale groepen waarbij er amper sprake is van een introductie, letterlijk en figuurlijk “deurtje-open-deurtje-dicht” introducties, maar dan moet je je groep wel echt goed kennen en voldoende kennis en ervaring hebben om te zien wanneer dit kan. Over het algemeen is het slim om onderstaande aanpak te volgen. Zelf doe ik het ook nog steeds zo, ondanks dat mijn groepen in de regel erg makkelijk en sociaal zijn! Een introductie die niet goed wordt aangepakt kan heel slecht aflopen, met verwonde of zelfs dode ratten tot gevolg!

Voor je begint

Voor je begint aan een introductie zorg dan dat alle ratten minstens 150 gram wegen, liefst nog minstens 200 gram (met name bij het introduceren bij volwassen mannen). Rittens mogen vanaf 6 weken en 100 gram de rattery verlaten en kunnen dan dus mogelijk nog te klein zijn om veilig geïntroduceerd te worden. Kleine rittens zijn nog niet weerbaar genoeg en kunnen door een onbedoelde hap in shock raken en zelfs sterven, neem het risico niet! Bij rattery Castor verhuizen de rittens pas met 8 weken en vaak zijn ze dan wel al de 150 gram gepasseerd, dus kun je vrij snel beginnen met introduceren.

Wanneer je je nieuwe rittens of volwassen ratten nog even apart houdt voor je ze introduceert, zorg er dan voor dat de ratten niet bij elkaar kunnen komen en zeker niet twee traliekooien direct naast elkaar. Ratten die elkaar kunnen horen, ruiken en zien maar geen kennis kunnen maken kunnen hun territorium willen gaan verdedigen en direct in de “aanval” gaan wanneer ze de ander eindelijk kunnen benaderen. De “kooien naast elkaar” methode of zelfs wisselen van kooi is dus geen slimme manier om ratten te introduceren.

De basisregels

Er zijn een aantal dingen die de gehele introductie door gelden en waar je beter niet van afwijkt.

  • Neem de tijd: Zorg dat je een paar dagen hebt om de ratten in de gaten te houden. Je kunt overdag wel een paar uurtjes weg zijn, maar als je hele dagen weg bent kun je beter wachten tot het weekend of een paar vrije dagen om de introductie te doen. Ga de introductie ook niet haasten, hierdoor wordt de kans alleen maar groter dat het mis gaat.
  • Niet uit elkaar halen: Als je de introductie eenmaal gestart ben, haal de ratten dan niet uit elkaar. Ratten kunnen erg gefrustreerd raken als ze een andere rat ontmoeten maar niet de kans krijgen om voldoende kennis te maken, waardoor een volgende ontmoeting mis kan gaan.
  • Geen bloed – geen paniek: Natuurlijk wil je wel ingrijpen voordat er gewonden vallen, maar zolang er geen bloed vloeit is er normaliter geen reden voor paniek. Met name mannelijke ratten, maar vaak genoeg ook vrouwen, moeten even wat duwen en trekken voor ze elkaar accepteren. Dit hoort er bij, zolang er niemand gewond raakt.
  • Gebruik je verstand – niet je handen: Als het echt mis gaat gebruik dan een grote lepel of ander attribuut om de ratten te scheiden. Ruziënde ratten herkennen jouw hand op dat moment echt niet. 😉
  • Stap voor stap: Pak de introductie stap voor stap aan, eigenlijk komt het net als de eerste regel er op neer dat je de tijd moet nemen. Als het bij een bepaalde stap niet goed gaat, doe dan een stap terug. Een volgende stap kun je het best in de ochtend doen.

Stap 1: kennismaking

De eerste stap is de kennismaking tussen de groep en de nieuwe ratten. Dit doe je op neutraal terrein wat niet al gemarkeerd is door ratten, dit kan bijvoorbeeld een bank of badkuip zijn of een grondig schoongemaakte Duna. Zorg er voor dat makkelijk in kunt grijpen indien nodig, zeker als je niet weet hoe de ratten op onbekende soortgenoten reageren. Het makkelijkst is om in de ochtend te beginnen, ratten zijn dan vaak nog niet zo actief.

Als de ratten goed op elkaar reageren kunnen ze in de Duna of vergelijkbare bak als ze dat niet al zitten. Een Duna of andere bak zonder tralies is ideaal om een introductie in te beginnen, het oppervlak is namelijk te klein om elkaar te ontwijken of na te jagen en angstige ratten kunnen niet in de tralies hangen om confrontatie te vermijden. Het is even sneu om te zien, maar hoe sneller de ratten met elkaar kennis maken hoe eerder ze een band kunnen vormen.

Zorg dat er water beschikbaar is voor de hele groep, hang eventueel meerdere drinkflesjes op. Bied na een tijdje, maar liefst voor de avond nog, droogvoer aan door dit over de bodembedekking te strooien. Dit voorkomt dat een rat al het voer opeist en er daarover ruzies ontstaan.

Laat de ratten zo minstens een dag en een nacht samen zitten, ruzies tussen ratten ontstaan namelijk meestal ’s nachts wanneer ze actief zijn. Als er nog ruzie wordt gemaakt kun je de groep beter nog een dag en een nacht in de bak laten.

Stap 2: meer ruimte

Als de groep wat gekalmeerd is en kennis heeft gemaakt zullen ze meer en meer samen gaan slapen. Dit is het moment om de groep wat meer ruimte te geven, begin ook deze stap in de ochtend.

Het beste kun je dit in een lagere traliekooi doen met iets meer oppervlakte, zelf gebruik ik een Ferplast Criceti 15 (lijkt op de Ferplast Mary). Ze hebben dan wat meer ruimte en kunnen ook weer wat klimmen, dus kans om elkaar te ontlopen als ze nog moeite met elkaar hebben. Doe echter nog geen inrichting in de kooi zoals hangmatjes en plateaus, enkel voer over de bodem en water.

Laat de groep ook hierin minstens een dag en een nacht zo zitten.

Stap 3: een open slaapplek

Als het ook in de lage traliekooi goed gaat met samen liggen zonder ruzies wordt het tijd voor een klein beetje inrichting, namelijk een lekker slaapplekje. Zelf gebruik ik altijd een gewone platte vierkante hangmat en hang deze in de lage traliekooi. De kans is dan groot dat alle ratten gewoon lekker bij elkaar in de zachte hangmat willen liggen en zo samen steeds meer een groep vormen.

Een andere “open” slaapplek kan natuurlijk ook, maar gebruik geen inkruip-hangmatten of huisjes met maar 1 uitgang! Als er in zo’n slaapplek ruzie ontstaat kan een rat niet wegvluchten en verwond worden, terwijl ze bij een open slaapplek elkaar gewoon even ruimte kunnen geven. Daarom is het ook belangrijk om pas de volgende stap te nemen als ze allemaal samen liggen.

Stap 4: de grote kooi

In de meeste gevallen zal dit de laatste kooiverandering zijn, maar als je een hele grote kooi hebt zoals een hoge volière of een meerdelige kooi zoals de Furet Tower of Royal Suite kan een tussenstap nodig zijn. In het geval van meerdelige kooien kun je eerst gewoon een deel van de kooi geven en later pas de hele kooi. Bij een erg grote kooi die niet op te delen kan een tussenstap handig zijn, denk dan aan een kooi van het formaat Ferplast Jenny of Furat KD.

Mogelijk heb je ook geen tussenstap tussen de kennismaking en de eerste kooi en ga je van stap 1 gelijk naar deze stap. Ook dat is mogelijk, dan kun je stap 3 in de eerste kooi uitvoeren (open slaapplek aanbieden). Zorg dan dat de ratten echt samen slapen en een groep vormen voor je naar deze stap gaat.

Want in deze stap gaan ze in de grote kooi en is het meestal de bedoeling dat ze uiteindelijk hierin samen gaan wonen. Zorg er weer voor dat de kooi grondig is schoongemaakt en geen enkele inrichting bevat. Voer over de bodem en waterflesjes zijn het enige. Aangezien ze in deze kooi pas echt weer hun poten kunnen strekken kunnen er ruzies ontstaan, er is immers ruimte voor. Als het goed gaat zullen ze vanzelf weer kalmeren en op de bodem samen gaan slapen. Geef ze hiervoor weer een dag en een nacht.

Stap 5: weer een open slaapplek

Waarschijnlijk geen verrassing, maar als het goed gaat kan er ook in de grote kooi een open slaapplek aangeboden worden. Wederom raad ik een gewone vierkante hangmat aan waarin ze met z’n allen op een hoop kunnen liggen.

Als je nog naar een grotere kooi over wilt kun je eerst stap 6 (deels) doen voordat je ze in de grotere kooi zet en dus stap 4 en stap 5 gaat herhalen.

Stap 6: langzaam inrichten

Dit is eigenlijk de laatste stap, maar deze kan afhankelijk van je groep heel lang of heel kort duren. Het houdt simpelweg in dat je steeds meer inrichting aan de kooi toevoegt tot de kooi normaal is ingericht! Begin met “open” inrichting zodat, mocht er nog ruzie ontstaan, ratten elkaar de ruimte kunnen geven in plaats van opgesloten zitten bij een boze kooigenoot. Plateaus, gewone hangmatten, klimmateriaal (touwen!) en Sputniks met enkel het hanggedeelte (dus zonder het bolletje) zijn ideaal om mee te beginnen.

Als er toch weer opstootjes ontstaan, haal dan een deel van de inrichting weg tot het weer goed gaat en ga dan pas verder. Hier kun je een prima een of meerdere nachten over laten gaan.

Gefeliciteerd, je hebt je rattengroep uitgebreid! 🙂