Een beetje luguber onderwerp, maar een belangrijk hulpmiddel bij het fokken van dieren. Autopsie is het onderzoeken van het overleden lichaam en wordt vaak gedaan om de doodsoorzaak te achterhalen. Bij ratten is het niet altijd duidelijk waaraan een rat is overleden en voor een fokker kan de doodsoorzaak en eventuele andere bijzonderheden nuttige informatie zijn. Als dezelfde (erfelijke) problemen steeds opnieuw opduiken in de lijn moet hier wat aan gedaan worden, maar dan moet het probleem wel ontdekt worden.

Veel ‘gewone’ huisdiereigenaren denken vaak niet aan autopsie wanneer hun rat komt te overlijden. Erg begrijpelijk, je hebt immers verdriet om het verlies van je maatje en het idee van autopsie is niet erg prettig. Als fokker kies je er eerder voor omdat je zo veel mogelijk informatie wilt over je lijnen, maar als huisdiereigenaar heb je niet zo veel boodschap aan de precieze reden achter een overlijden. Soms biedt het wel troost om de oorzaak te weten, maar niet iedereen hecht hier waarde aan of wilt hiervoor een autopsie laten uitvoeren. Daarbij kost autopsie door een dierenarts vaak geld en niet iedere dierenarts doet het.

Sinds enige tijd voer ik zelf de autopsie op mijn ratten uit. Door mijn opleiding als biotechnicus heb ik enige kennis en ervaring met het uitvoeren van een autopsie op knaagdieren en door mijn eigen (fok)ratten te onderzoeken leer ik een boel bij. Luguber is het wel, het is toch anders om je eigen rat te onderzoeken in plaats van een willekeurige labrat of huisdier van iemand anders. Tijdens de autopsie maak ik vaak foto’s zodat ik advies kan vragen aan mensen met meer ervaring, ook weer een leermoment!

Mocht je open staan voor autopsie op je overleden rat en zie je het zitten dit door mij te laten doen is dit mogelijk, graag zelfs! Sowieso leer ik er van en als het door mij gefokte ratten zijn is het helemaal handig. Uiteraard vraag ik hier niets voor en eventueel wil ik de rat ook weer dicht maken zodat je hem/haar kunt begraven, al zal het er niet hetzelfde uit zien natuurlijk. Neem contact met me op als je dit ziet zitten, liefst zo snel mogelijk na overlijden van de rat (eventueel kun je het lichaam invriezen).

Overigens vind ik absoluut niet dat wie dan ook verplicht is om zijn/haar overleden rat te laten onderzoeken, dit is geheel een persoonlijke keus! Ook als het om door mij gefokte ratten gaat, ik verwacht van niemand dat ze autopsie laten uitvoeren als ze dit niet willen!

Voor de geïnteresseerden, ik gebruik de handleiding van The Rat Fanclub bij het openmaken van een rat. Hier de link (pas op, foto’s van opengemaakte ratten!)