Als allereerste blogpost leek het me wel handig om mijzelf en de rattery even voor te stellen. Wie ben ik, hoe ben ik aan ratten begonnen en waarom ben ik begonnen met fokken? Natuurlijk staat er ook een beknopte voorstelling op mijn rattery-website, maar ik zal in deze blog wat dieper ingaan op wie ik ben en waar mijn rattery voor staat.

Geboren dierenliefhebber

Al van kinds af aan interesseerde ik me erg in dieren, ik groeide op met dieren in huis en speelde het liefst met speelgoeddieren. Al snel kwam de wens voor een eigen huisdier, het liefst wilde ik graag ratjes of muisjes! Dat zag mijn moeder helaas niet zo zitten, zoals zo velen vond ze de kale staart maar niks.

Uiteindelijk heb ik toen gerbils gekregen en die een tijdje als huisdier gehad. Toch een kleine rat-achtige knager in huis (ze worden immers ook wel eens woestijnratjes genoemd), maar met behaarde staart! Achteraf gezien was de huisvesting die we voor ze hadden totaal ongeschikt en er zijn meerdere oepsnesten geboren, vanwege dat de dierenwinkel de geslachten niet juist kon bepalen.

De jaren verstreken en enige tijd nadat mijn laatste gerbils overleden waren, begon de wens voor ratten weer te kriebelen. Ik spendeerde veel tijd op het internet, dus ik begon ook daar informatie te verzamelen. Ik had alles eigenlijk al gepland en zelfs een rattery uitgezocht, gelukkig wist ik inmiddels eindelijk beter en wilde ik geen dieren uit de dierenwinkel meer.

Helaas, moeder zag het nog steeds niet zitten.. 🙁

Op kamers! (soortvan)

Dat laatste probleem viel weg toen ik op kamers ging, of ja eigenlijk woonde ik in een studiootje in mijn eerste studentenperiode. Het was er krap, maar waar een wil is, is een weg.

Opnieuw kwam daar een fase van inlezen, de bestanden van mijn oude plannen was ik inmiddels kwijtgeraakt maar dat deerde niet. Naast het zelfstandig inlezen melde ik me aan op een rattenforum, om advies te vragen en tips te krijgen.

In die tijd heb ik de websites bekeken van zo’n beetje iedere rattery die toen bestond. Ik kwam er achter dat de ene rattery de ander niet was en ik wilde graag echt leuke ratten! Niet dat ik toen erg goed het verschil tussen goede en minder goede rattery’s wist te onderscheiden, deels ging ik ook gewoon op gevoel af.

Uiteindelijk kwamen mijn eerste ratten niet eens van de rattery die ik had uitgezocht!

Mijn eerste ratten

De rattery waar ik bij gereserveerd had, had helaas niet genoeg rittens in het nest om mij van mijn eerste ratten te voorzien. Echter hadden ze net een nieuwe rattery op weg geholpen die nu hun eerste nestje had en er waren nog twee rittens beschikbaar!

Zodoende haalde ik in april 2011 mijn eerste ratjes op: Aaron en Amatus! Op slag verliefd, wat waren ze leuk en zo gezellig om in huis te hebben! In de jaren erna volgden er gestaag meer ratjes, zowel ratjes uit de opvang and rattery-ratjes, tot ik in 2013 de knoop doorhakte en besloot te gaan fokken.

Dat was nog maar het begin van het avontuur dat tamme ratten heet! In de volgende blog in deze reeks vertel ik verder over de opstart van mijn rattery!

Categorieën: Fokken