Voeding is erg belangrijk voor de gezondheid, daarom krijgen mijn ratten een gevarieerd dieet van hoge kwaliteit. Dit bestaat voor een deel uit droogvoer, maar ook verse groenten en andere extraatjes zijn belangrijk.

KnagersNatuurlijk rattenvoer

KnagersNatuurlijk rattenvoer

KnagersNatuurlijk rattenvoer

Sinds enige tijd meng ik mijn eigen rattenvoer naar hand van een zelfgemaakt recept op basis van “The Scuttling Gourmet“, hét boek over de voedingsbehoefte van de tamme rat. Het boek is geschreven door Alison Campbell die erg veel kennis en ervaring heeft met betrekking tot dit onderwerp. Ze houdt en fokt zelf ook tamme ratten onder de naam “Shunamite Rats” en het “Shunamite dieet” is al jaren zeer populair in Engeland.

Aangezien dergelijke mixen destijds slecht te krijgen waren in Nederland ben ik zelf begonnen met mengen, daarbij is het met het aantal ratten wat ik hou al snel goedkoper om zelf te mengen in plaats van ergens in te kopen.

Vanzelf kwamen de vragen of ik mijn mixen ook verkoop en tegenwoordig doe ik dit ook via mijn webshop:

Momenteel voer ik voornamelijk KN Rattenvoer Adult Dierlijk, dit omdat meestal een groot deel van mijn groep jong is en/of voor de fok wordt ingezet. Hierbij hebben ze dierlijke eiwitten hard nodig. Senioren voer ik bij voorkeur KN Rattenvoer Adult Vega, omdat dit beter voor de nieren is.

Voor zogende moeders en rittens in de groei heb ik een speciale Junior mix, zie kraamzorg. Nieuwe eigenaren van Castorrittens krijgen hier een zakje van mee.

Scatter feeding

Ratten zijn in de natuur een groot deel van hun dag bezig met het zoeken van voedsel, zogenaamd foerageergedrag. Daarom bied ik het voer voor mijn eigen ratten ook zelden in een bakje aan, maar strooi ik het uit over de bodembedekking in de kooi. Dit stimuleerd de hersenen en voorkomt selectief eetgedrag, aangezien ze bij het vinden van eten het eerder direct opeten dan wegleggen om wat lekkerders te zoeken.

Ze krijgen dan ook een vaste hoeveelheid voer en zeker niet te veel. Ik probeer overgewicht zo veel mogelijk te voorkomen, ik heb ze liever wat aan de magere kant dan te dik. Onderzoek wijst uit dat dit beter is voor de gezondheid en levensverwachting.

Daarbij las ik regelmatig een “vastendag” in, ze krijgen die dag geen nieuw eten maar moeten het doen met de restjes die er nog liggen en daarna wachten op nieuw voer. Hierdoor wordt alles helemaal opgegeten en daarbij is zo’n vastendagje ook nog eens goed voor de gezondheid (met mate natuurlijk!).

(Interessant artikel: Longlivity in the Rat by Alan DiGangi)

Bijvoeding en extraatjes

Naast hun droogvoer krijgen de ratten af en toe ook wat extra’s.

Dierlijke eiwitten

De jongere ratten krijgen af en toe nog wat aanvullende dierlijke eiwitten, aangezien ze dit nodig hebben voor de groei. Ze krijgen onder andere gedroogde insecten, gedroogde visjes, hoogwaardig kattenvoer zoals Cosma Nature, een hardgekookt eitje etc.

Bijvoeding en natvoer

KnagersNatuurlijk natvoer

KnagersNatuurlijk natvoer

Soms is er een ratje ziek of valt een bejaard ratje wat af door ouderdom. Vaak voer ik ze dan wat bij, tegenwoordig meestal met mijn eigen natvoer mix. Dit eten ze enorm graag en zit vol broodnodige energie.

Daarnaast koop ik ook wel eens een potje babyvoeding (vegetarisch of met vis of gevogelte) of maak ik een brintapapje met water of kokosmelk.

Groenten en restjes

Alle groepen krijgen regelmatig groenten en restjes van mijn eigen maaltijd. Denk hierbij aan een broccolistronk, boerenkool, witlof, komkommer, erwten, wortel, etc; maar ook restjes rijst, pasta, couscous, en ander lekkers.

Snoepjes en lekkers

Heel soms krijgen ze ook nog eens wat lekkers, al denk ik daar vaak niet zo aan en vinden ze de andere dingen die ze krijgen lekker zat. Met name met loslopen krijgen ze wel eens wat speciaals om te knabbelen, bijvoorbeeld walnoten of hazelnoten (in de dop) of vanillekoekjes.