Sinds enige tijd heeft rattery Castor een opvoedlocatie in Waalwijk. Graag zou ik hier wat over uitleggen en natuurlijk het opvoedgezin voorstellen.

Marijke stelt zich voor

“Elian vroeg mij om me als opvoedadresje eens voor te stellen. Dat doe ik natuurlijk graag. Ik ben Marijke, 33 jaar oud en ik hou erg van dieren – ratjes in het bijzonder. Samen met mijn kat Belle ❤️ en ratjes woon ik in Waalwijk. Ik hou van creatief bezig zijn, zeilen, samen met mijn vrienden afspreken en leuke dingen doen en Netflix.

Mijn liefde voor ratten begon al jong, toen mijn peettante ratjes had en er ook mee fokte. Ik mocht zelf geen ratjes, maar toen ik ongeveer 8 jaar geleden op mezelf ging wonen had ik binnen een week ratjes. Mijn aantallen variëren van 2 tot 10 waarbij mijn ideale aantal 4 is. Ik wilde al heel lang zelf een nestje, maar wel verantwoord en met begeleiding.

Toen ik een paar jaar geleden te veel opvangertjes had aangenomen en al mijn ratjes ongeveer tegelijk overleden vond ik het niet leuk meer en dacht ik erover te stoppen. Toch had ik nog die ene wens… Ik ontmoette Elian en samen besloten we de tijd te nemen elkaar te leren kennen en te kijken of het zou klikken. Ik kreeg twee fokrittens en we hielden contact. Het eerste opvoednestje werd een feit.

Inmiddels ben ik vast opvoedgezin voor rattery Castor. Ik doe het met veel plezier! Ik zou nooit een eigen rattery willen beginnen maar vind het heel leuk dat ik op deze manier kan bijdragen aan het op een goede manier fokken van ratten!”

Hoe er een opvoedlocatie kwam

Een pagina uit Marijke's Art Journal, "And so the Adventure begins"

Een pagina uit Marijke’s Art Journal, “And so the Adventure begins”

Eind 2015 benaderde Marijke van Doesburg mij met de vraag of ze eens een nestje zou mogen opvoeden. Ik kende Marijke nog niet, maar ik wilde haar zeker wel een kans geven. Ze wilde heel graag eens een nestje mee maken maar wel op een goede manier, begeleid door een goede fokker. Zoiets kan ik alleen maar aanmoedigen.

Een nestje door iemand anders laten opvoeden heeft echter wel wat vertrouwen nodig en je moet een beetje overeen komen qua ideeën over ratten en het fokken er van. Na wat over en weer gemail zag ik het wel zitten om haar potentieel fokgeschikte dames uit mijn E-nest te geven.

In de tijd daarna hebben we contact gehouden en hebben we elkaar beter leren kennen. Tegen de tijd dat de dames oud genoeg waren om gedekt te worden zagen we het allebei helemaal zitten en waren we ook uit over de dekman, want ook dit ging allemaal in overleg.

Samen zijn we naar de dekman gaan kijken bij rattery Rapalje, waar later de dekking plaatsvond. Op 14 september 2016 werd het eerste externe nestje van rattery Castor geboren bij Marijke in Waalwijk. Hoera!

Nestplanning voor Waalwijk

Alle Castor-nestjes die bij Marijke worden geboren zijn overleg gepland. In principe ga ik (Elian) over de lijnplanning en geplande kruisingen, maar natuurlijk moet Marijke het er ook mee eens zijn!

De aanstaande moedertjes zijn immers in de eerste plaats haar huisdieren, ze wonen permanent bij haar en ook tijdens en na hun nestje blijven ze bij haar. De nestjes worden dus ook bij Marijke geboren en groeien de volledige periode daar op, er wordt niet zomaar met moeders en nestjes gesleept.

Verder regel ik de reserveringen, maar rittenbezoek gebeurd bij Marijke thuis en hier ben ik zelf meestal niet bij (al kom ik zelf natuurlijk ook naar de rittens kijken!) Ook hierin heeft Marijke het recht een reservering te annuleren als ze er geen goed gevoel over heeft, het zijn immers haar rittens!

Regelmatig houdt ze zelf dames uit de nestjes bij haar waar we later weer een nestje mee plannen, maar niet altijd. Soms hou ik dan een dame aan of enkel een man, maar de nestjes zijn absoluut gepland met de bedoeling de lijn voort te zetten!

Huisvesting en verzorging

Marijke heeft een grote aluminiumkooi welke op te delen is in twee delen. Hierin woont haar damesgroep en wanneer de rittens groot genoeg zijn wordt de kooi opgesplitst en krijgen de rittens een deel. Daarnaast heeft Marijke een Ferplast Mary als kraamkooi en een Ferplast Jenny als rittenkooi.

De rittens krijgen dezelfde voeding als bij mij, namelijk mijn eigen rittenvoer mix met extra veel dierlijke eiwitten. Daarnaast krijgen ze regelmatig verse groenten en andere extraatjes.

Marijke heeft behalve ratjes ook een kat als huisdier. Belle is een zachtaardige poes die heel goed begrijpt dat de ratten van Marijke zijn, de ratten zijn dan ook niet bang voor Belle!

Marijke’s ratten

Wissel

WisselAfkomst: Stichting Opvang Rathalla
Geboortedatum: januari 2020
Variëteit: Zwart Japanner

Wissel komt van rattenopvang Rathalla en is gekomen nadat Pikachu alleen kwam te zitten na het overlijden van Fuji. Wissel is een lieve rat die van aandacht houdt.

Castor’s Bij

BijAfkomst: Castor’s B2-nest
Ouders: Castor’s Wagyuu x Shita’s PiRAT
Geboortedatum: 8 oktober 2020
Variëteit: Duifgrijs Berken

Bij is een van de twee fokmeisjes uit het B2-nest wat bij Marijke is gaan wonen. Bij is een erg leuk mensgericht meisje. Na de verhuizing moest ze even wennen, maar sindsdien is ze traliebehang en krijgt liever aandacht dan snoepjes!

Castor’s Bever

BeverAfkomst: Castor’s B2-nest
Ouders: Castor’s Wagyuu x Shita’s PiRAT
Geboortedatum: 8 oktober 2020
Variëteit: Zwart Japanner

Bever is een van de twee fokmeisjes uit het B2-nest wat bij Marijke is gaan wonen. Bever is een leuke meid, moest net als zusje Bij even bijkomen van de verhuizing maar inmiddels lekker gesettled!

Gizmo

GizmoAfkomst: Stichting Opvang Rathalla
Geboortedatum: oktober 2019
Variëteit: Wit Roodoog

Gizmo is van Stichting Opvang Rathalla en is een permanente rusthuisbewoner in Marijke’s groepje. Super vrolijke rat, fan van het loopwiel. Tam en lief. Helaas heeft ze erge last van tumoren die niet meer operabel zijn. Ze slijt haar laatste tijd bij Marijke.

Nestplanning

Wanneer Bever en Bij oud genoeg zijn zal er een nestje met 1 of beide dames gepland worden (vanaf april 2020). Dit nestje/deze nestjes zullen in Waalwijk worden geboren en ook daar opgroeien. Hou de nestplanning pagina in de gaten voor meer informatie!