Op deze pagina vind je wat dieper geneuzel over mijn foklijnen en bijbehorende statistieken, voor de mensen die dat leuk vinden! Sowieso vind ik het fijn om openheid van zaken te geven en ik zet ook voor mezelf graag dingen goed op een rijtje.

Mijn lijnen

Momenteel fok ik twee verschillende lijnen, welke elk hun eigen zijtakken hebben. De eerste is mijn Japanner/Downunder-lijn, welke afstamt van mijn oorspronkelijke A-lijn en mijn A-nest. Daarnaast heb ik nog een silken-lijn, waar ik in 2019 mee ben begonnen. In het verleden heb ik ook nog een B-lijn gehad afstammend van mijn B-nest, maar deze is helaas door vruchtbaarheidsproblemen ten einde gekomen.

Japanner/Downunder-lijn

Foto 08-03-15 13 32 46.jpg

Chell, moeder van mijn A-nest

In deze lijn focus ik me voornamelijk op Japanner en Japanner downunder in zwart en Russisch blauw. De lijn is voortgekomen uit mijn vroegere A-lijn welke afstamt van mijn A-nest. Deze lijn fok ik dus al sinds 2014.

In 2018 is goede vriendin en collega-fokker Rian van Andel (rattery Rapalje) zeer plots en onverwacht overleden. Rian was al jaren bezig met downunders te proberen fokken, dit is een tekening waarbij er een tekening op de buik zit die gelijk is aan de tekening op de rug. Een Japanner downunder heeft dus een aalstreep over de rug, en een streep over de buik. Samen met Marijke (opvoedgezin voor zowel Rian als mij) heb ik besloten om deze lijn voort te gaan zetten en mijn A-lijn hiermee te combineren, zodoende is dus de huidige Japanner/Downunder-lijn ontstaan.

De nesten die onder de A-lijn vielen zijn het A-nest, E-nest, G-nestI-nest, K-nestL-nest, en in zekere zin ook het N-nest en P-nest. Het G-nest en het P-nest zijn door Marijke in Waalwijk opgevoed, een erg leuke en spannende ervaring voor ons beiden!

volwassen

Shodo, downunder fokman

Het laatste Rapalje-nest van deze lijn is Rapalje’s P”-nest, hierna zijn onder de naam Castor het M-nest, Q-nest, R-nest, S-nest, T-nest, W-nest en X-nest geboren. Het Q-nest en T-nest zijn door Marijke opgevoed en in de toekomst zullen er weer nestjes voor deze lijn bij Marijke geboren worden.

In 2020 is Katara van Ai Rattery hier komen wonen om de Japanner/Downunder-lijn te versterken. Haar moeder is een onverwante Downunder rat uit Tsjechië, haar vader komt uit mijn A-lijn.

Silken-lijn

4 april 2019

Fawkes, de Franse silken

In 2019 ben ik begonnen met het opbouwen van een silken lijn. Silken wordt ook wel silvermane genoemd en is een vachtsoort waarbij een deel van de haren doorzichtig is. Dit geeft een bijzonder effect op de kleur van de vacht, welke ook nog eens zijdezacht aanvoelt.

Ik ben de lijn gestart met een chocolate berken silken man uit Frankrijk, gefokt door Rattery La Tarte Au Citron. Zijn moeder kwam uit Engeland en zijn vader uit Nederland, van bevriende fokker Rattery Shita. Deze man heb ik gekruist met een dame uit Rapalje-lijnen om de lijn op te starten.

Tot nu toe zijn er erg knappe ratjes uit komen, wel soms met een wat gevoelig karakter maar zeker erg mensgericht!

Inactief: B-lijn

Rapalje's H'amneko

H’amneko

Mijn B-lijn komt voort uit mijn.. B-nest! Goh, creatief he? “Stammoeder” van de lijn is Rapalje’s H’amneko en de lijn heeft ook aardig wat kunnen toevoegen aan mijn A-lijn.

De nesten die onder deze lijn vallen zijn het B-nest, D-nest, F-nestH-nest en J-nest.

Ingezette fokratten uit deze nesten: Brennan (2x), Bagheera, Bob, Doctor (2x), FlowixHrefna, Hedwig

In deze lijn focus ik me met name op Russisch blauw en Engels blauw, mogelijk ook een combinatie hiervan (zilverblauw) en soms ook lavendel (Engels blauw en mink). Tot nu toe voornamelijk met berken tekening of effen. Achter deze lijn zit geen langhaar/harley.

De karakters in deze lijn zijn vooral stabiel te noemen, eigenlijk bijna een beetje saai zelfs. Ze doen gewoon lekker hun ding en halen meestal geen rare streken uit. Persoonlijk vind ik dat eigenlijk wel prima, zeker als ze een beetje van schouderzitten houden. 🙂

Helaas is deze lijn ten einde gekomen toen alle fokratten uit het J-nest onvruchtbaar bleken.

Statistieken

De enige manier om met een enigzins objectief oog naar je eigen foksels te kijken is door statistieken bij te houden. Sommige statistieken staan ook op de nestpagina’s, maar het leek me handig om alles naast elkaar te kunnen zetten per lijn. Zo heeeel veel statistieken heb ik nog niet omdat er van veel nesten nog veel ratten in leven zijn, gelukkig! 🙂

Nesten en rittens

Laatste update:  januari 2019

  Totaal A-lijn DU-lijn B-lijn
Aantal nesten: 16 7 1 5
Aantal jaren actief: 4,5 0,5*
Nesten/jaar ±3,5 ±1,5   ±1
Gefokte rittens: 170 79 9 58
– waarvan vrouwen 66 33 5 19
– waarvan mannen 104 46 4 39
– gehouden 43 20 2 15
– uitgeplaatst 127 49 7 42
– ingezet (fok) 16 8   8
Rittens per nest: ±11 ±11   ±12

* actief sinds 23 aug 2018

A/DU-lijn

Nest Min Max Gem. vrouwen Gem. mannen Gem. nest Voorkomende problemen
A 1j8m 2j11m 2j7m 2j2m 2j4m hart, hypofyse, diabetes
E 1j8m 2j10m 2j4m 1j9m 2j1m MOO, melkkliertumor, hypofyse(?)
G 1j2m TBA TBA TBA TBA hypofyse, hormonale problemen, diabetes
I            

B-lijn

Nest Min Max Gem. vrouwen Gem. mannen Gem. nest Voorkomende problemen
B 8m 2j9m 2j4m 2j 2j2m hypofyse, ZGT
D 1j11m 2j10m 2j2m 2j5m 2j4m hypofyse, verder weinig!
F 1j6m TBA TBA TBA TBA luchtwegen
H