Het maakt niet uit of je slechts af en toe een nestje wilt fokken of dat je meerdere lijnen wilt opbouwen: het verantwoord fokken van tamme ratten is niet iets wat je zomaar even doet. Om effectief op karakter en gezondheid te kunnen fokken moet je aardig wat kennis hebben van onder andere genetica, gezondheidskwalen en foktechnieken. Daarbij komt dat je als goede ethische fokker ook goed voor je ratten zorgt, hier komt ook een stukje ervaring met ratten bij kijken.

Helaas zijn er niet zoveel echt goede fokkers van tamme ratten. Het is niet voor niets dat ik slechts met een paar fokkers samenwerk! Overigens is het ook niet dat ik geen “concurrentie” zou willen, integendeel: ik zou niets liever willen dan fokkers die op hetzelfde niveau fokken als ik. Met hoge standaarden voor zowel de verzorging als de foklijnen.

Met deze pagina wil ik graag mensen die er wellicht over nadenken om ooit een rattery te beginnen – of die misschien zelfs al begonnen zijn met fokken – aansporen om dit op een goede verantwoordelijke manier te doen. Wie weet kunnen we dan wel samen werken, graag zelfs!

Interessante bronnen

Ik heb een aantal bronnen die ik ten zeerste aanraad wanneer je overweegt om te gaan fokken. De eerste stap is namelijk een goede voorbereiding!

The Virtual Mentor & De Virtuele Mentor
Al jarenlang raad ik de blogreeks van Bao Varakhii Rattery aan als goed inleesvoer voor mensen die graag willen gaan fokken. Deze blogreeks legt stap voor stap uit waar je aan moet denken bij het beginnen van een rattery. Echter zijn deze blogs Engelstalig en geschreven vanuit Amerikaans perspectief.

Daarom ben ik begonnen aan mijn eigen Nederlandse variant: De Virtuele Mentor. Op moment van schrijven is deze reeks nog niet compleet, maar af en toe verschijnt er een nieuw deel. 😉

Variëteiten en (kleur)genetica
Betreft een overzicht van variëteiten raad ik de website Ratten Variëteiten aan. Dit is een website waar zo veel mogelijk bekende variëteiten van de tamme rat worden beschreven, inclusief alternatieve namen, show standaard en genetische achtergrond.

Voor het leren van vererving en (kleur)genetica ben ik ook bezig met een blogreeks. Wanneer deze compleet is zal ook deze op Ratten Variëteiten worden gepost.

Andere handige bronnen zijn Hawthorn Rat Varieties en de Variety Standards van de NFRS. Beiden Engelstalig, maar wel het meest accuraat.

Andere bronnen
Verder kan ik de website van Estelle Sandford aanraden, wederom een Engelstalige website met verschillende artikelen over ratten en het fokken er van.

Ook is er een heel goed Youtube kanaal van Isamu Stud, een Britse rattery aangesloten bij de NFRS: Isamu Rat Care. Hier staan allemaal informatieve filmpjes over zowel het houden als het fokken van tamme ratten.

Fokratten van rattery Castor?

Ben je een beginnende fokker en op zoek naar je eerste fokratten? In principe sta ik er voor open op fokratten uit te plaatsen bij een beginnende fokker, maar hierbij verwacht ik wel enige mate van voorbereiding. Ik plaats geen fokratten bij mensen die enkel voor de lol een keer een nestje willen fokken (wel sta ik open voor een nestje te laten opvoeden!)

Het liefst plaats ik fokratten bij mensen die de waarde van mijn lijnen inzien en daarom graag met mijn lijnen willen gaan fokken. 🙂 Dus niet omdat ze dit bericht als eerste tegenkomen en niet verder hebben gekeken naar andere fokkers.

Ook moet onze werkwijze enigszins overeen komen. Ik verwacht niet dat je precies de keuzes maakt die ik zou maken, maar ik verwacht wel een overeenkomst in gedachtengang. Denk hierbij aan verzorging van de ratten, leeftijd bij eerste nestje, leeftijd en gewicht bij uitplaatsing, gebruik van stambomen, etc.

Uiteraard plaats ik niet zomaar fokrittens uit, dus we zullen elkaar eerst wat beter moeten leren kennen. Lijkt je dat wel wat? Neem dan gerust contact met mij op!