Benieuwd naar de opvoeding van de rittens die geboren worden bij rattery Castor? Hier kun je per levensfase zien hoe de rittens gehuisvest zijn, wat ze te eten krijgen en hoe ze gesocialiseerd worden. Overigens hebben we ook een hond in huis en ondanks dat de ratten en de hond absoluut niet tegelijk los in de ruimte zijn, wennen de rittens wel aan de aanwezigheid van een hond.

De eerste twee weken

De kraamkooi

Verzorging: KraamkooiEnkele dagen voordat de rittens geboren zullen worden verhuist het aanstaande moedertje naar de kraamkooi. Dit is een lage traliekooi met een ruim oppervlak en een kleine tralieafstand, zodat het veilig is voor de moeder en het nestje. Zelf gebruik ik daarvoor een Ferplast Criceti 15, dit is een kooi met een bodemoppervlak van ± 80 bij 50 cm en een hoogte van ± 40cm. De tralieafstand is slechts 1cm, babyrittens kunnen niet per ongeluk door de tralies buiten de kooi vallen als ze aan de tepel van de moeder blijven hangen.

De inrichting bestaat uit bodembedekking en nestmateriaal, een nestplaats zoals de Savic Rody Iglo of Igloo kasteelhuisje en natuurlijk een drinkflesje en een voerbak. Hierin bouwt het vrouwtje haar nest enkele dagen voor de bevalling en voedt ze de rittens op tot ze ongeveer 2,5 week oud zijn.

Zoogvoeding

De eerste twee weken drinken de rittens voornamelijk bij de moeder en is het dus belangrijk haar zo goed mogelijk te voeden. Dagelijks krijgt ze verse groenten, met name witlof wat goed is voor de melkproductie en groene bladgroenten. Daarnaast krijgt zo ook lekkere papjes rijk aan eiwitten en andere voedingsstoffen.

Socialisatie in de hand

In deze periode zullen de rittens al voor het eerst worden vastgehouden, vaak al vanaf de tweede dag. De eerste paar dagen tot weken zal dit slechts enkele minuten per keer zijn, omdat de rittens zichzelf nog niet goed warm kunnen houden.

Vanaf twee weken oud

Zo rond de 14 dagen zullen de oogjes open gaan en begint de pret pas echt: de kleintjes gaan op verkenningstocht! Dit soms tot lichte ergernis van de moeder, die liever heeft dat haar kroost veilig in het nest blijft. De rittens leren mee te eten van de hapjes die mama eerst voor zichzelf had en ze beginnen ook al te knabbelen aan het droogvoer.

De speelkooi

Wanneer ze beginnen te lopen en te klimmen wordt de kraamkooi ook wat uitdagender ingericht, bijvoorbeeld met een hangmatje en ander speelgoed. Als ze eenmaal zelfverzekerd kunnen klimmen verhuizen naar een grotere kooi waarin ze lekker kunnen klimmen en klauteren. Dit is dan een kooi welke ook geschikt is als permanente huisvesting.

Bij nestjes gebruik ik graag een deel van de Royal Suite of in een halve Marchioro Samo 102 (102×54 oppervlak en ±70cm hoog)

Gevarieerde voeding

In deze periode krijgen ze zoveel mogelijk verschillende soorten voeding, van gevarieerd gemengd droogvoer tot allerlei soorten verse groenten, fruit, en andere extraatjes. Hierdoor raken ze gewend aan de verschillende smaken zodat ze later niet al te kieskeurig zullen zijn.

Spelen met de baas

Natuurlijk worden ze nog steeds vrijwel elke dag vastgehouden, aangehaald en speel ik met ze in de kooi en op de bank. Nu ze kunnen lopen zullen ze ook zelf naar het deurtje van de kooi kunnen wandelen!

Vier à vijf weken oud

Wanneer het nest zo’n 4,5 week oud is, is het tijd om de jongens van hun moeder en zusjes te scheiden. Rittens kunnen al vanaf 5 weken vruchtbaar zijn en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze al zo jong een nestje krijgen! De mannen blijven in de kooi waar ze zijn opgegroeid en de moeder plus haar dochters verhuizen naar een andere kooi van vergelijkbaar formaat.

Halve Royal Suite

Meestal gebruik ik de Royal Suite waarbij ik de twee delen afsluit zodat de twee groepjes niet bij elkaar kunnen komen. Bij voorkeur hou ik de mannelijke rittens in de oude kooi, zodat in ieder geval hun omgeving vertrouwd is wanneer ze voor het eerst hun moeder moeten missen.

Geen mamamelk meer

De jongens moeten het nu zonder mamamelk doen en waarschijnlijk mogen de meiden ook niet meer (zo vaak) bij de moeder drinken. Ze krijgen dus lekker veel en gezond voer zodat ze alles wat ze nodig hebben binnen krijgen.

Rittenbezoek

Rond deze leeftijd is ook het “rittenbezoek” gepland: de reserveerders komen op bezoek in de rattery en maken kennis met de rittens. Niet alleen kunnen de reserveerders hun voorkeur aangeven en heb ik het voordeel de reserveerders een keer gezien te hebben, de rittens leren ook veel van het contact met ‘onbekende’ mensen!

Uitvliegen: ophaaldag

Vanaf dat ze 6 weken oud zijn mogen de rittens verhuizen naar hun nieuwe baasjes, het zijn dan echt al kleine ratjes met genoeg weerstand om zo’n verandering aan te kunnen. Ze moeten dan uiteraard wel op een gezond gewicht zijn (minimaal 100 gram), wat normaliter geen probleem is.Nestverleden

Vaak gaat het ophalen snel, iedereen wilt natuurlijk snel naar huis met zijn of haar nieuwe huisdiertjes! De nieuwe baasjes krijgen een zakje van het voer mee zodat dit met het eigen voer gemengd kan worden, zo kunnen de rittens nog even wennen.

Dag schatjes!