Bij de reserverings voorwaarden staat vooral wat ik van reserveerders verwacht, maar ik wil graag ook vertellen wat reserveerders van mij kunnen verwachten. Ook staat hier andere informatie over hoe het krijgen van een Castor-ritten verloopt.

Voor de geboorte

Op de wachtlijst

20140622_170625
Aanstaande mama

In de periode tussen het laatste nest en de dekking van het volgende geplande nest wordt er enkel een wachtlijst bijgehouden. Aangezien er maar af en toe een nestje wordt geboren kan het even duren voordat er rittens beschrikbaar zijn en vaak haken mensen tussentijds af, vandaar de wachtlijst.

Zodra er meer informatie bekend is over het volgende geplande nest zal dit via email bekend gemaakt worden aan de mensen op de wachtlijst. Bijvoorbeeld met welk dametje het volgende nest gepland staat, wie de dekman wordt, enzovoort. Je krijgt dus af en toe updates over de voortgang van de nestplanning.

Rond de tijd dat de dekking voor het nestje gepland staat krijg je een email met de vraag of je nog steeds ge├»nteresseerd bent en of je nog wilt reserveren voor het aankomende nestje.

Reserveren

Hammie - 30 okt 2014
Zwanger!

Als je bij het ontvangen van de email nog interesse hebt in rittens van rattery Castor kun je het reserveringsformulier invullen. Als ik niets van je hoor of je het reserveringsformulier niet op tijd invult ga ik er van uit dat je geen interesse meer hebt. Als je liever wilt wachten tot een later nestje kan dit ook. Na het ontvangen van je reservering zal ik contact met je opnemen en de reservering bespreken.

Let op dat deze reservering onder voorbehoudt is, het is uiteraard nog niet bekend hoeveel rittens er geboren zullen worden en hoe de geslachtsverdeling is. Daarbij kunnen er nog reserveringen voor fokrittens bij komen. Het is dus even wachten tot de rittens geboren worden, spannend!

De geboorte

Dag 1
Pasgeboren Bjtes ­čÖé

Wanneer het nest dan eindelijk geboren wordt, hopelijk helemaal gezond en wel, zal ik zo snel mogelijk bekend maken hoeveel rittens er zijn van elk geslacht. Dit is natuurlijk onder voorbehoud en afhankelijk van hoe snel het nieuwe moedertje bezoek toelaat.

Op basis hiervan laat ik de reserveerders weten of er rittens voor hen bijzitten.

Indien er geen rittens bij zitten voor jou zal ik vragen of je terug op de wachtlijst wilt voor het volgende nestje.

De rittens groeien op

Ontwikkeling volgen

Het is natuurlijk ontzettend leuk om de ontwikkeling van de rittens te volgen. Dit kan via de website, Facebook, en het forum. Regelmatig zal ik wat foto’s maken van de hummels en ook zullen andere kenmerken duidelijker worden, zoals oorstand, kleur en tekening.

8 november 2014
Oei oei ik groei!

In deze weken zal ik ook met de reserveerders afspreken wanneer ze op bezoek komen om de rittens in het echt te bewonderen.

Rittenbezoek

Vanaf dat de rittens minimaal drie weken oud zijn mogen reserveerders langskomen om de rittens te ontmoeten. De rittens hebben hun ogen dan al geopend en klimmen door de kooi.

Men hoeft niet allemaal op dezelfde dag te komen, maar het liefst plan ik wel een paar bezoekers tegelijk in zodat ik niet dagen achtereen steeds mensen over de vloer heb (en ook niet heel veel in een keer).

Verdeling van de rittens

20141226_110152
Spelen op de bank

Tijdens het knuffelen en spelen met de rittens kunnen de reserveerders ook hun voorkeur aangeven. Met deze voorkeur zal rekening worden gehouden wanneer de rittens over de reserveerders verdeeld worden. Het verdelen doe ik namelijk zelf, in plaats van dat de reserveerders op volgorde van reservering kiezen, dit om onhandige situaties te voorkomen (bijvoorbeeld dat de ‘laatste’ reserveerder met twee identieke rittens komt te zitten). Zorg dus dat je langs kunt komen om met de rittens kennis te maken en een voorkeur aan te geven.

De uiteindelijke verdeling van de rittens zal waarschijnlijk pas definitief bekend zijn wanneer de rittens zo’n 5-6 weken oud zijn, omdat ik eerst nog mijn eigen keuze moet maken alsook reserveerders voor fokrittens.

Ophalen

Naam

20140716_152826
Individuele rittenfoto

Graag hoor ik voor het ophalen hoe je de rittens gaat noemen. Het leukst is om de rittens een naam te geven die begint met de nestletter. Hierdoor is het duidelijk uit welk nest elk ritten komt en het is vooral ook een erg leuke traditie om een passende naam te vinden die begint met een bepaalde letter.

Je mag ook een creatieve ‘oplossing’ verzinnen als je toch liever een andere naam gebruikt, mijn eigen Mata heet voluit eigenlijk Amatus en komt dus uit een A-nest en de stamboomnaam van Anakin is (Ana)kin omdat hij uit een K-nest komt. Verplicht is het kiezen van een naam met de nestletter niet, als je voor een andere naam kiest zal ik op de stamboom en andere documentatie simpelweg de nestletter voor de naam zetten ter indicatie van het nest.

Klaar om op te halen

RattenStamboomTransparentDe rittens kunnen opgehaald worden wanneer ze minstens 6 weken oud zijn ├ęn minstens 100 gram wegen. Je krijgt dan een contract mee die we beiden ondertekenen en een stamboom.

De stamboom is vooral voor de leuk, met foto’s en leuke informatie over de voorouders van jouw ritten(s). Een uitgebreidere stamboom met meer informatie qua gezondheid en dergelijke is natuurlijk altijd via de website beschikbaar.

Vergeet niet

Vergeet trouwens niet een transportbak of reiskooi geschikt voor ratten mee te nemen wanneer je de rittens komt ophalen. ­čśë Een kartonnen doos is niet veilig.

Een ritten van rattery Castor kost 25 euro voor het eerste ritten, daarop volgende rittens zijn 20 euro (ook als je later opnieuw bij me reserveert). Twee rittens kosten dus 45 euro.

Rittens in huis!

Advies en updates

Je kunt altijd bij mij terecht voor advies over je ratten, van voeding tot introducties. Graag hoor ik ook hoe het met de rittens gaat en hoe ze uitgroeien, dat vind ik namelijk erg leuk om te horen en het geeft mij onschatbare informatie over de lijn. Ook probeer ik nieuwe eigenaren nieuwtjes over nestgenoten en de ouders van de rittens mee te delen.

Introduceren in een groep

Als je je rittens wilt introduceren in een bestaande groep, hou er dan rekening mee dat ze minstens 150 gram moeten wegen – liefst 200 gram! Meestal zijn de rittens met 6 weken al groot genoeg, maar soms zijn ze nog wat kleiner omdat het nest bijvoorbeeld heel groot is. Te kleine rittens kunnen dodelijk verwond raken bij een introductie, dus hou ze nog even apart tot ze weerbaar genoeg zijn. Als je geen geschikte kooi hebt om je rittens in te houden tot ze groot genoeg zijn mogen ze eventueel ook wat langer hier blijven, dan kunnen ze na de verhuizing gelijk ge├»ntroduceerd worden!

Meer leren over het introduceren van nieuwe ratten? Klik hier!