Bij
24 april 2020

Moeder: Castor’s Bij

Naam: Bij

Afkomst: eigen fok, Castor’s B2-nest

Ouders: Castor’s Wagyuu x Shita’s PiRAT

Eigenaar: Marijke

Geboortedatum: 8 oktober 2020

Variëteit: duifgrijs berken

Draagt: mogelijk mink, siamees, burmees, misschien argente, chocolate Engels blauw, dumbo

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Castor’s Bij is afkomstig uit mijn B2-nest en is een erg leuke mensgerichte meid. Ze komt graag aandacht vragen en is heus “traliebehang”. 🙂 Echt het favorietje van baasje Marijke.

Vader: Ai’s Sokka

Naam: Sokka

Afkomst: Ai Rattery

Ouders: Mouseville’s Gracie x Castor’s Nori

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 21 december 2019

Variëteit: zwart japanner downunder

Draagt: Russisch blauw, mogelijk chocolate, mink, pearl, husky

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Sokka is een wat ingetogen ventje, niet erg op de voorgrond en geen groot fan van opgepakt worden. Eenmaal bij je is het een lieve kerel en hij doet geen vlieg kwaad.

Lees meer over Sokka op zijn eigen pagina.

Lijninformatie

Bij is een nazaat uit de lijn waar ik samen met Marijke aan werk. Haar oma Toph komt uit het T-nest welke bij Marijke geboren is, en haar opa Piandao en overgrootmoeder Ponyo komen uit Rapalje’s P”-nest welke ook bij Marijke is geboren. Met Rapalje’s P”-nest is ook voor het eerst downunder in de lijn gefokt, maar Bij is zelf niet downunder. Achter het P”-nest zit Rapalje’s F”-nest en Castor’s G-nest, beiden ook bij Marijke geboren. Castor’s G-nest zit overigens ook in de lijn van Bij’s vader Shita’s PiRAT, hij was een achterkleinzoon van mijn Castor’s Geronimo.

Geplande papa Sokka komt grotendeels uit een heel andere lijn: zijn moeder Mouseville’s Gracie is afkomstig van een rattery uit Tsjechië en zij is daarom vrijwel compleet onverwant. De meeste voorouders van Gracie komen van goede Tsjechische en Poolse fokkers. Er zit ook wel een klein stukje Rebas achter en een rat met weinig achtergrondinformatie, maar beiden zijn 4 generaties verwijderd van Sokka zelf.

Sokka’s vader is mijn eigen Nori afkomstig uit mijn N-nest, een een knappe vent uit Castor’s Lin en Rapalje’s Fu Manchu. Dat stukje lijn komt overeen met Rapalje’s F”-nest en mijn eigen G-nest wat ook achter Bij zit.

Deze kruising is dus grotendeels een uitkruising met een lichte lijnteelt op Rapalje’s F”-nest en Castor’s G-nest. Met Sokka fok ik het downundergen terug in de lijn maar van andere oorsprong dan mijn ‘eigen’ downunders.

Verwachtingen

Karakter

Bij heeft een heerlijk open en mensgericht karakter. Sokka is wat terughoudender maar zeker wel tam en lief. Ik hoop dat de rittens vooral het karakter van mama mee krijgen, Sokka’s zus Katara heeft ook erg leuke rittens voortgebracht dus ik heb goede hoop op leuke rittens!

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Sokka downundertekening is afkomstig van een andere lijn dan mijn “eigen” downunders en vertoont tot nu toe geen problemen. Bij komt wel uit mijn eigen downunderlijn, maar heeft zelf het downundergen niet geërfd. Helaas weet ik niet zeker of zij de problemen die zijn opgedoken in mijn “eigen” downunders wel of niet door kan geven. Overigens gaat het in dat geval om aangeboren oogafwijkingen waarmee ze goed kunnen leven en mogelijk een vergroot risico op verwondingen aan het oog.

Bij’s moeder Wagyuu is momenteel ruim een jaar oud en gezond en wel, oma Toph leeft ook nog en is op moment van schrijven 1 jaar en 10 maanden oud en ook gezond en wel. Opa Piandao is helaas met 1 jaar en bijna 11 maanden overleden aan hartproblemen. Bij’s vader PiRAT is afgelopen december plots overleden, hij was 2 jaar en 1 maand oud en is waarschijnlijk in zijn slaap overleden. PiRAT’s vader Norbert werd 2 jaar en 7 maanden, moeder Kyan werd 2 jaar en 4 maanden.

Van Sokka’s voorouders is enkel zijn vader Nori nog in leven, op moment van schrijven is hij 2 jaar en 7 maanden oud en heeft enkel een keer een oorontsteking gehad. Sokka’s moeder Gracie is helaas slechts 1 jaar en 9 maanden geworden door een tumor. Nori’s ouders zijn beide rond de twee jaar oud geworden, Gracie’s ouders heb ik helaas (nog) geen detailinformatie van.

Het wordt afwachten welke genen de rittens meekrijgen, maar hopelijk zullen ze het goed gaan doen. Inwendige tumoren en oogproblemen zijn een dingetje om op te letten.

Bouw

Bij is een mooie meid, echt een knap meisje. Sokka is niet heel erg mannelijk qua bouw en net als zusje Katara wat aan de kleinere kant, al kan dat ook komen door het macho-geweld in de groep waar hij in zit (papa Nori was een stevige alfa en inmiddels is leeftijdsgenootje Wasabi uitgegroeid tot stevige kerel die waarschijnlijk het stokje gaat overnemen).

Ben benieuwd wat de rittens gaan doen, hopelijk ook weer een verbetering qua bouw. 🙂

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk zwart en Russisch blauw, met kans op mink en duifgrijs en misschien nog andere verrassingen. Qua tekening verwacht ik een mix van Berken, Japanner en Berken Downunder en Japanner Downunder; kans dat de Berken Downunders er meer als effen uit zien. Allen gladhaar en gewoonoor, al bestaat er ook een klein kansje op dumbo (Bij’s opa Shita’s Phantom gaf dumbo door en achter Sokka zit ook dumbo).