Planning

Nestplanning onder voorbehoud, wijzigingen zijn altijd mogelijk.

  •  Gedekt in de nacht van 9 op 10 december, verwacht rond 1 januari.

Castor’s Iorek

Naam: Iorek

AfkomstI-nest

Ouders: Castor’s Geronimo x Castor’s Doctor

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 10 mei 2017

Variëteit: zwart berken

Draagt: Russisch blauw, chocolate, mink, mogelijk albino en Engels blauw

Stamboom: download .pdf

Iorek is een erg lief en gezellig meisje. Ze komt graag aandacht vragen en is lekker nieuwsgierig. Ze is niet zo groot als haar zus Ilah, maar die is dan ook wel erg groot en Iorek eigenlijk wel perfect qua fortmaat. Haar moeder Geronimo is ook erg lief en knap, vlak na de bevalling was ze wel beschermend over haar kroost maar is al vrij snel bijgetrokken. Vader Doctor is een heerlijk relaxte knuffelrat en ook een knapperd!

Vader: Shita’s Idse

Naam: Idse

AfkomstShita’s I-nest

Ouders: Shita’s Huey x Shita’s Franko

Eigenaar: Iris

Geboortedatum: 9 september 2015

Variëteit: Russisch burmees berken rex

Draagt: mogelijk mink, pearl

Stamboomonline database

Idse is een externe dekman van rattery Shita, wat betekend dat hij niet in de rattery woont maar bij een huisdiereigenaar maar wel ingezet kan worden als dekman. In eerste instantie wilde ik graag zijn broertje Iley inzetten, maar na meerdere mislukte dekkingen met een vrouwtje van rattery Shita ga ik toch voor een ander broertje. Eerst mocht Italy een poging doen, al twijfelde ik toen al aangezien Idse echt een heeeel leuk ventje is. Shita’s Itjes zijn stuk voor stuk geweldige ratjes, heerlijk aandachtsgeil en lekker gek! Typisch Shita!

Lijninformatie

Castor’s Iorek komt natuurlijk uit mijn eigen lijn die afstamt van mijn eerste nest (A-nest), een lijn waar ik verschillende kanten mee op wil gaan in een poging een aantal punten te verbeteren die met lijnteelt niet op te lossen zijn. Vandaar dat mijn keuze op Shita’s Idse is gevallen, een leuke vent van een rattery die erg leuke ratten fokt. Zowel in karakter als gezondheid blinkt deze lijn uit en wordt al vele generaties door dezelfde fokker gefokt.

Iorek en Idse zijn in de verte wel verwant via Rapalje’s W-nest, maar verder vrijwel niet verwant aan elkaar. Idse’s overgrootvader is Rapalje’s Wolf, welke ook de vader is van Iorek’s overgrootvader. Daarnaast zit een broer van Wolf, Rapalje’s Wodan, enkele keren achter Iorek. De inteeltcoëfficiënt van dit nest is dan ook maar 1,09%. Ik kies bewust voor een minder verwante combinatie in de hoop nieuwe goede eigenschappen toe te voegen.

Verwachtingen

Karakter

Mijn lijn brengt al een tijdje erg leuke mensgerichte ratten voort, met name de mannen ben ik erg trots op. Ratjes die houden van aandacht en geknuffeld worden! Ook de dames zijn erg leuk, ze zijn mensgericht en nieuwsgierig. Het enige waar ik niet tevreden over ben is hoe gevoelig de dames kunnen zijn wanneer ze flapperig zijn (bronstig), met name wanneer ze in de buurt van (intacte) mannen leven kunnen ze dan nog wel eens gevoelig zijn voor aanraking en daardoor nogal truttig zijn.

Idse komt uit een lijn met erg leuke en relaxte karaktertjes. Niet snel onder de indruk en lekker gek, vooral gek op hun baasje! Ze zijn zelfverzekerd en mensgericht, precies wat ik zoek om mijn lijn mee aan te vullen.

Ik verwacht dan ook dat de rittens in dit nest lekker mensgericht zijn en dol op aandacht, en met een beetje geluk zelfverzekerd en relaxt ook wanneer ze flapperig zijn (in het geval van de dames).

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Tegen de tijd dat Iorek gedekt mag worden is Idse ruim twee jaar oud. Idse en zijn broers uit Shita’s I-nest doen het erg goed, hun moeder Huey is 2 jaar en 5 maanden oud geworden en hun vader Franko 2 jaar en 2 maanden. Italy’s oma Siwan is maarliefst 3 jaar en 4 maanden oud geworden! Ilah’s ouders zijn gezond en wel, haar oma aan vaders kant is met ruim 2,5 jaar nog in leven en haar opa aan dezelfde kant is bijna drie jaar oud geworden (2 jaar en 11 maanden).

Ioreken Idse zijn via Rapalje’s Wolf verwant aan elkaar, hij is 2 jaar oud geworden.

Bouw

Iorek is niet zo groot geworden als Ilah, maar die is ook wel erg snel behoorlijk groot geworden. Iorek is mooi van formaat in prima verhoudingen, ze scoorde met name “Zeer Goed” op de keuring en voor haar ogen zelfs “Fraai”. Idse is niet de knapste van de broertjes, wat smalletjes van bouw wat hopelijk door Iorek gecompenseerd wordt.

Variëteiten

Verwachte kleuren zijn zwart en Russisch blauw. Mogelijk ook himalayan, burmees, chocolate, mink en verrassingen. Voornamelijk berken tekeningen, maar ook effen en Japanner. Gladhaar en rex, minieme kans op langhaar. Allen gewoonoor.