Op deze pagina vind je wat dieper geneuzel over mijn foklijnen en bijbehorende statistieken, voor de mensen die dat leuk vinden! Sowieso vind ik het fijn om openheid van zaken te geven en ik zet ook voor mezelf graag dingen goed op een rijtje.

Mijn lijnen

Momenteel fok ik met twee (hoofd)lijnen, deze zijn wel deels gerelateerd aan elkaar en hebben ook hier en daar wat zijtakken. In mijn plannen houd ik ze wel gescheiden, zodat ik twee verschillende kanten uit kan en indien nodig de ene lijn de ander op kan vangen. Ik heb even moeten nadenken over de namen van deze lijnen, maar uiteindelijk is het de A-lijn en de B-lijn geworden. Ik had ooit ook het beginsel van een C-lijn (met mijn C-nest), maar deze lijn heb ik niet voortgezet.

A-lijn

Mijn A-lijn komt voort uit mijn A-nest, vandaar de naam. “Stammoeder” van de lijn is Razzy’s Chell, maar in de loop der generaties heb ik vaker op de lijn van de vader van het A-nest teruggekruist (Wolf uit Rapalje’s W-nest).

De nesten die onder deze lijn vallen zijn het A-nest, E-nest, G-nest en I-nest. Het G-nest is door Marijke in Waalwijk opgevoed, een erg leuke en spannende ervaring voor ons beiden!

Ingezette fokratten uit deze nesten: Arastoo, Ember, Geronimo, Go Remie

In deze lijn focus ik met name op Russisch blauw en duifgrijs (agouti) met Japanner tekening. Achter de lijn zit langhaar/harley en dit probeer ik er uit te fokken, tot nu toe heb ik alleen nog maar veilige kruisingen gedaan en zijn er nog geen langhaar-rittens geboren.

Qua karakter zijn het hele leuke mensgerichte ratten. Dol op aandacht en zelfs wat clownesk, een typisch dingetje wat ik in veel nakomelingen zie is het spelen met je oorlellen (zachtjes aan knabbelen/trekken in spel). “Stammoeder” Chell deed dit ook altijd, dus vind het erg leuk om dit terug te zien in de lijn. De dames in deze lijn hebben wel soms de neiging wat gevoelig te zijn voor aanraking, met name tijdens de flapperigheid. Ik vermoed dus dat de hormonen hiermee te maken hebben en ben bezig dit er uit te fokken. Ze zijn dan niet minder mensgericht, maar worden liever niet vast-/opgepakt.

De bouw ben ik niet altijd tevreden over geweest, met name de grootte. Inmiddels zijn de ratten in de lijn van mooi formaat en ook de bouw gaat volgens mij de goede kant op. In een van de nesten kwam een ritten met ongelijke oogjes voor, ik let dus extra op goede ogen en zeker bij de ratten die ik inzet voor de fok. Daarnaast zijn knikstaartjes ook een dingetje die wel eens voor willen komen, deze sluit ik ook uit voor de fok.

Momenteel (nov 2017) is het plan om de lijn in twee takken te splitsen: met een dame uit het I-nest wil ik een uitkruising doen en een man uit de lijn wil ik kruisen met een onverwante dame. Van deze nesten en mogelijk daarop volgende generaties wil ik de damesrittens pas met 8 weken uitplaatsen, om te kijken hoe ze zijn in hun flapperigheid.

B-lijn

Mijn B-lijn komt voort uit mijn.. B-nest! Goh, creatief he? “Stammoeder” van de lijn is Rapalje’s H’amneko en de lijn heeft al aardig wat kunnen toevoegen aan mijn A-lijn.

De nesten die onder deze lijn vallen zijn het B-nest, D-nest, F-nest en H-nest.

Ingezette fokratten uit deze nesten: Brennan (2x), Bagheera, Bob, Doctor (2x), Hrefna

In deze lijn focus ik me met name op Russisch blauw en Engels blauw, mogelijk ook een combinatie hiervan (zilverblauw). Tot nu toe voornamelijk met berken tekening of effen. Achter deze lijn zit geen langhaar/harley.

De karakters in deze lijn zijn vooral stabiel te noemen, eigenlijk bijna een beetje saai zelfs. Ze doen gewoon lekker hun ding en halen meestal geen rare streken uit. Persoonlijk vind ik dat eigenlijk wel prima, zeker als ze een beetje van schouderzitten houden. 🙂

Qua bouw ben ik wel tevreden over deze lijn. De B-tjes waren wel kleiner dan verwacht, achteraf bleek de voeding van het nest beter te kunnen dus is daardoor de grootte wat achtergebleven. We blijven er sowieso mee bezig. 🙂 Ook in deze lijn zijn knikstaartjes een dingetje die wel eens voor willen komen, deze sluit ik ook uit voor de fok.

Momenteel (nov 2017) willen mijn eigen Htjes niet zo goed zwanger worden, dus heb ik twee dochters genomen van het Htje die naar rattery Rapalje is gegaan. Hopelijk krijg ik alsnog een van mijn dames zwanger, dan zet ik mijn lijn op beide punten voort. Anders ga ik verder met een van de Rapalje’s.

Statistieken

De enige manier om met een enigzins objectief oog naar je eigen foksels te kijken is door statistieken bij te houden. Sommige statistieken staan ook op de nestpagina’s, maar het leek me handig om alles naast elkaar te kunnen zetten per lijn. Zo heeeel veel statistieken heb ik nog niet omdat er van veel nesten nog veel ratten in leven zijn, gelukkig! 🙂

Nesten en rittens

  Totaal A-lijn B-lijn
Aantal nesten: 9 4 4
Aantal jaren actief: 3,5
Nesten/jaar ±3 1 1
Gefokte rittens: 102 43 50
– waarvan vrouwen 39 19 17
– waarvan mannen 63 24 33
– uitgeplaatst 74 29 37
– gehouden 28 14 13
– ingezet (fok) 9 4 5
Rittens per nest: ± 11 ± 10.5 ± 12,5
Gemiddelde leeftijd:      

 

A-lijn

Nest Min Max Gem. vrouwen Gem. mannen Gem. nest Voorkomende problemen
A 1j8m 2j11m 2j7m 2j2m 2j4m hart, hypofyse
E 1j9m TBA TBA TBA TBA TBA
G            
I            

B-lijn

Nest Min Max Gem. vrouwen Gem. mannen Gem. nest Voorkomende problemen
B 8m TBA TBA 2j TBA hypofyse, ZGT
D 1j11m TBA TBA TBA TBA TBA
F            
H