Op deze pagina vind je wat dieper geneuzel over mijn foklijnen en bijbehorende statistieken, voor de mensen die dat leuk vinden! Sowieso vind ik het fijn om openheid van zaken te geven en ik zet ook voor mezelf graag dingen goed op een rijtje.

Mijn lijnen

Momenteel fok ik met twee (hoofd)lijnen, deze zijn wel deels gerelateerd aan elkaar en hebben ook hier en daar wat zijtakken. In mijn plannen houd ik ze wel gescheiden, zodat ik twee verschillende kanten uit kan en indien nodig de ene lijn de ander op kan vangen. Ik heb even moeten nadenken over de namen van deze lijnen, maar uiteindelijk is het de A-lijn en de B-lijn geworden. Ik had ooit ook het beginsel van een C-lijn (met mijn C-nest), maar deze lijn heb ik niet voortgezet.

A-lijn

Foto 08-03-15 13 32 46.jpg

Chell

Mijn A-lijn komt voort uit mijn A-nest, vandaar de naam. “Stammoeder” van de lijn is Razzy’s Chell, maar in de loop der generaties heb ik vaker op de lijn van de vader van het A-nest teruggekruist (Wolf uit Rapalje’s W-nest).

De nesten die onder deze lijn vallen zijn het A-nest, E-nest, G-nestI-nest, K-nestL-nestN-nest en P-nest. Het G-nest en het P-nest is door Marijke in Waalwijk opgevoed, een erg leuke en spannende ervaring voor ons beiden!

Ingezette fokratten uit deze nesten: Arastoo, Ember, Geronimo, Go Remie, Gregory, Ilah, Korra, Lin, Lisa.

In deze lijn focus ik met name op Russisch blauw en duifgrijs (agouti) met Japanner tekening. Achter de lijn zit langhaar/harley en dit probeer ik er uit te fokken, tot nu toe heb ik gelukkig nog geen nesten met langhaar gehad!

Qua karakter zijn het hele leuke mensgerichte ratten. Dol op aandacht en zelfs wat clownesk, een typisch dingetje wat ik in veel nakomelingen zie is het spelen met je oorlellen (zachtjes aan knabbelen/trekken in spel). “Stammoeder” Chell deed dit ook altijd, dus vind het erg leuk om dit terug te zien in de lijn. De dames in deze lijn hebben wel soms de neiging wat gevoelig te zijn voor aanraking, met name tijdens de flapperigheid. Ik vermoed dus dat de hormonen hiermee te maken hebben en ben bezig dit er uit te fokken. Ze zijn dan niet minder mensgericht, maar worden liever niet vast-/opgepakt.

De bouw ben ik niet altijd tevreden over geweest, met name de grootte. Inmiddels zijn de ratten in de lijn van mooi formaat en ook de bouw gaat volgens mij de goede kant op. In een van de nesten kwam een ritten met ongelijke oogjes voor, ik let dus extra op goede ogen en zeker bij de ratten die ik inzet voor de fok. Daarnaast zijn knikstaartjes ook een dingetje die wel eens voor willen komen, deze sluit ik ook uit voor de fok.

DU-lijn

volwassen

Shodo

Na het onverwachte overlijden van goede vriendin en collega-fokker Rian van Andel (rattery Rapalje) is er een derde lijn bij gekomen. Rian was al jaren bezig met downunders te proberen fokken, dit is een tekening waarbij er een tekening op de buik zit die gelijk is aan de tekening op de rug. Een Japanner downunder heeft dus een aalstreep over de rug, en een streep over de buik.

Helaas was ze het gen kwijt geraakt en had ze net een nieuwe downunder dekman gevonden om weer verder te gaan met deze nog vrij zeldzame tekening.

Haar Japanner/downunderlijn is sterk verwant aan mijn A-lijn, dus besloot ik samen met Marijke (opvoedgezin voor zowel Rian als mij) om deze lijn voort te gaan zetten. Mijn A-lijn zal dus over lopen in de DU-lijn.

Een flinke uitdaging, want bij het gebrek aan downunder uit goede lijnen wordt het werken met een dekman met een grotendeels onbekende achtergrond. Hij is echt gezond en lief en ik durf het aan om er mee aan de slag te gaan.

Het laatste Rapalje-nest van deze lijn is Rapalje’s P”-nest. Van hieruit zal de lijn worden voortgezet onder de naam Castor. Het eerste Castor-nest voor deze lijn is Castor’s M-nest van Castor’s Korra x Shodo (eerdergenoemde downunder dekman).

B-lijn

Rapalje's H'amneko

H’amneko

Mijn B-lijn komt voort uit mijn.. B-nest! Goh, creatief he? “Stammoeder” van de lijn is Rapalje’s H’amneko en de lijn heeft al aardig wat kunnen toevoegen aan mijn A-lijn.

De nesten die onder deze lijn vallen zijn het B-nest, D-nest, F-nestH-nest en J-nest.

Ingezette fokratten uit deze nesten: Brennan (2x), Bagheera, Bob, Doctor (2x), FlowixHrefna, Hedwig

In deze lijn focus ik me met name op Russisch blauw en Engels blauw, mogelijk ook een combinatie hiervan (zilverblauw) en soms ook lavendel (Engels blauw en mink). Tot nu toe voornamelijk met berken tekening of effen. Achter deze lijn zit geen langhaar/harley.

De karakters in deze lijn zijn vooral stabiel te noemen, eigenlijk bijna een beetje saai zelfs. Ze doen gewoon lekker hun ding en halen meestal geen rare streken uit. Persoonlijk vind ik dat eigenlijk wel prima, zeker als ze een beetje van schouderzitten houden. 🙂

Qua bouw ben ik wel tevreden over deze lijn. De B-tjes waren wel kleiner dan verwacht, achteraf bleek de voeding van het nest beter te kunnen dus is daardoor de grootte wat achtergebleven. We blijven er sowieso mee bezig. 🙂 Ook in deze lijn zijn knikstaartjes een dingetje die wel eens voor willen komen, deze sluit ik uit voor de fok.

Statistieken

De enige manier om met een enigzins objectief oog naar je eigen foksels te kijken is door statistieken bij te houden. Sommige statistieken staan ook op de nestpagina’s, maar het leek me handig om alles naast elkaar te kunnen zetten per lijn. Zo heeeel veel statistieken heb ik nog niet omdat er van veel nesten nog veel ratten in leven zijn, gelukkig! 🙂

Nesten en rittens

Laatste update:  januari 2019

  Totaal A-lijn DU-lijn B-lijn
Aantal nesten: 16 7 1 5
Aantal jaren actief: 4,5 0,5*
Nesten/jaar ±3,5 ±1,5   ±1
Gefokte rittens: 170 79 9 58
– waarvan vrouwen 66 33 5 19
– waarvan mannen 104 46 4 39
– gehouden 43 20 2 15
– uitgeplaatst 127 49 7 42
– ingezet (fok) 16 8   8
Rittens per nest: ±11 ±11   ±12

* actief sinds 23 aug 2018

A/DU-lijn

Nest Min Max Gem. vrouwen Gem. mannen Gem. nest Voorkomende problemen
A 1j8m 2j11m 2j7m 2j2m 2j4m hart, hypofyse, diabetes
E 1j8m 2j10m 2j4m 1j9m 2j1m MOO, melkkliertumor, hypofyse(?)
G 1j2m TBA TBA TBA TBA hypofyse, hormonale problemen, diabetes
I            

B-lijn

Nest Min Max Gem. vrouwen Gem. mannen Gem. nest Voorkomende problemen
B 8m 2j9m 2j4m 2j 2j2m hypofyse, ZGT
D 1j11m 2j10m 2j2m 2j5m 2j4m hypofyse, verder weinig!
F 1j6m TBA TBA TBA TBA luchtwegen
H