• gedekt in de nacht van 14 op 15 februari 2021
    • geboren op 9 maart 2021
  • 11 rittens wv 5 vrouwen en 6 mannen
13 juli 2020

Moeder: Castor’s Ysera

Naam: Ysera

Afkomst: eigen fok, Castor’s Y-nest

Ouders: Castor’s Varg x Lola’s Nootka

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 27 mei 2020

Variëteit: agouti silken

Draagt: mogelijk zwart, cinnamon, albino OF siamees, misschien chocolate

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Ysera is een leuke nieuwsgierige meid die al snel komt kijken wat er gebeurd. Aangeraakt worden vond ze soms nog wat spannend, maar dit gaat sinds een tijdje een stuk beter! 🙂

Lees meer over Ysera op haar eigen pagina.

Vader: Ai’s Sirius

Naam: Sirius

Afkomst: Ai Rattery

Ouders: Royaume de Lune Chara “Havana Sunset” x Castor’s Ollivander

Eigenaar: Simone

Geboortedatum: 23 december 2019

Variëteit: agouti

Draagt: cinnamon, argente, mogelijk zwart en chocolate

Stamboom: bekijk in de stamboomdatabase

Sirius is gefokt door Mariska van Ai Rattery waar ik sinds een tijdje mee samenwerk. Zijn vader is mijn eigen Castor’s Ollivander, zijn moeder is een havana rex dame door Mariska geïmporteerd uit Tsjechië. Sirius woont bij Simone als externe dekman, zij schrijft over hem:

“Sirius is onwijs lief en komt met loslopen regelmatig even bij me zitten. Hij kan erg goed springen en is vindingrijk. Oppakken en aaien heeft hij niet altijd zin in en soms protesteert hij met piepen. In de groep is hij niet het meest op de voorgrond en hij gaat een beetje zijn eigen gang. Meestal ligt hij ergens alleen te slapen en komt hij ook als laatste naar het deurtje toe, het liefst als hij zeker weet dat er eten te halen valt.”

Lijninformatie

Met dit nest kruis ik terug op mijn O-nest en Rapalje’s D-nest. Mijn O-nest was een erg leuk nestje, helaas maar 3 rittens waarvan Ollivander de vader is van Sirius en Orion de oma van Ysera. Rapalje’s D-nest zit achter mijn Otjes, namelijk Rapalje’s DottiR, en daarnaast is broer Rapalje’s Donar de opa van Ysera. Als je verder terug in de stamboom kijkt zie je Rapalje’s I-nest ook nog een keer terug komen, Rapalje’s Igritte komt achter beide ouders meerdere keren voor en haar broer Isaac is een voorouder van Ysera’s vader.

Sirius zijn moeder is Havana, een dame geïmporteerd uit Tsjechië waardoor we wat minder detailinfo over haar voorouders hebben. Een ander onverwant stukje lijn is de opa van Ysera, Fawkes afkomstig uit Engeland met Nederlandse (Rattery Shita) en Engelse (Zephyr Stud) voorouders. Hier komt het silken gen van Ysera ook vandaan.

Verwachtingen

Karakter

Ysera is een leuke meid, oppakken en aangeraakt worden vind ze soms wat stom maar met de maanden is ze wel relaxter geworden. Ze is verder zeker wel mensgericht en leuk van karakter.

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Dit nest kruist terug op wat oudere en bekende lijnen die het voorheen vaak goed hebben gedaan, daarom ook de hoop dat het gezonde nakomelingen voortbrengt. Het O-nest was een klein nestje met maar 3 rittens, waardoor er weinig gezegd kan worden over de genetische gezondheid van het nest. Ysera’s oma Orion is nog in leven en nu ruim 2 jaar oud, broer Ollivander (de vader van Sirius) is helaas met 1 jaar en 8 maanden plots overleden. Hun zusje Orea is met 1 jaar en 11 maanden overleden door een verslikking. 🙁

Moeder van het O-nest Kanna had vlak na haar 2e verjaardag opeens een uitpuilend oog en is ingeslapen. Vader Einarr lag plots overleden in de kooi met 1 jaar en 8 maanden. Geen geweldige leeftijden, maar verder in de lijn waren er wel betere leeftijden. Einarr’s ouders zijn ongeveer 2 jaar en zelfs 3 jaar en 4 maanden geworden! Kanna’s vader werd 3 jaar en 1 maand en haar moeder helaas maar 1 jaar en 10 maanden.

Heel wisselende leeftijden dus, ik hoop dat de recent toegevoegde nieuwe genen en de nieuwe genen van Sirius’ moeder een goede invloed zullen hebben en gezonde rittens voort zal brengen. Maar 1 manier om achter te komen!

Bouw

De ratten in deze lijn zijn erg mooi gebouwd, stevige ratjes en mooi in proportie. Ysera is aan het uitgroeien tot een mooie dame.

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk agouti, met kans op chocolate, cinnamon en zwart. Allen effen. Zowel gladhaar als silken vachtjes. Allen gewoonoor.

Rittens

Vrouwen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

V1-1
Castor’s Fauna
CAS-F2-V01
Agouti
eigenaar: ikzelf, rattery Castor
V2-1
Castor’s F??
CAS-F2-V02
Chocolate Agouti
eigenaar: Anneke W.
.
1 mei 2021: verhuisd!
V3-2
Castor’s F??
CAS-F2-V03
Chocolate Agouti
eigenaar: Maya H.
.
2 mei 2021: verhuisd
V4-2
Castor’s F??
CAS-F2-V04
Chocolate Agouti Silken
eigenaar: Miriam
V5-2
Castor’s French Vanilla
CAS-F2-V03
Himalayan Silken(?)
eigenaar: Ai Rattery
.
1 mei 2021: verhuisd!

Mannen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

M1-3
Castor’s Full Barrel
CAS-F2-M01
Agouti
eigenaar: Tessa
Avontuurlijk ventje.
7 mei 2021: verhuisd!
M2-2
Castor’s F??
CAS-F2-M02
Chocolate Agouti
eigenaar: Irma & Senna
M3-1
Castor’s F??
CAS-F2-M03
Agouti Silken
eigenaar: Irma & Senna
M4-1
Castor’s Famous Dylan
CAS-F2-M04
Chocolate Agouti Silken
eigenaar: Helga
7 mei 2021: verhuisd!
M5-2
Castor’s Fancy Lock
CAS-F2-M05
Chocolate Agouti Silken
eigenaar: Tessa
.
7 mei 2021: verhuisd!
M6-2
Castor’s Firestarter
CAS-F2-M06
Chocolate Agouti Silken
eigenaar: Taina
8 mei 2021: verhuisd!