• gedekt in de nacht van 6 op 7 februari 2021
    • geboren op 28 februari 2021
  • 11 rittens wv 6 vrouwen en 5 mannen
5 augustus 2020
2 augustus 2020

Moeder: Castor’s Zelda

Naam: Zelda

Afkomst: eigen fok, Castor’s Z-nest

Ouders: Castor’s Valkyrie x Castor’s Pollux

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 4 juni 2020

Variëteit: agouti silken effen

Draagt: mogelijk zwart, chocolate, cinnamon, siamees, misschien burmees, Russich blauw

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Zelda is een erg leuke bijdehandte dame, super mensgericht en van klein meisje uitgegroeid tot een mooi dametje. Ze lijkt erg veel op haar twee nichtjes Yngvi en Ysera, maar heeft een witte vlek op de borst.

Lees meer over Zelda op haar eigen pagina.

Vader: Castor’s Roxas

Naam: Roxas

Afkomst: eigen fok, Castor’s R-nest

Ouders: Castor’s Mogwai x Rapalje’s Ivarr

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 26 april 2019

Variëteit: cinnamon ier

Draagt: zwart en Russisch blauw, mogelijk siamees en Engels blauw

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Roxas is uitgegroeid tot een heerlijke mensgerichte kerel. Van zijn groepje staat hij vrijwel altijd als eerste aan het deurtje (op de voet gevolgd door zijn drie maatjes). Blijk dat ik hem toch nog kan gaan inzetten!

Lees meer over Roxas op zijn eigen pagina.

Lijninformatie

Dit nest is in zekere zin een experimentele kruising. Zelda’s vader komt uit mijn P-nest, welke het eerlijk gezegd niet zo goed heeft gedaan qua gezondheid/leeftijd. Daardoor heb ik even getwijfeld of ik Zelda überhaupt wel wilde inzetten. Na zorgvuldig overwegen besloten de gok te wagen, ook omdat ik enkel de kans heb met Zelda daar zij “enigs kind” is – er is geen broer die ik eventueel later zou kunnen inzetten en geen nestgenoten om mogelijke verbetering van gezondheid in het Z-nest te kunnen beoordelen. Bovendien is de match met Roxas een die me erg aanspreekt.

Dit nest kruist namelijk terug op Rapalje’s I”-nest, een generatie voor mijn P-nest en een nest uit een oude lijn met goede voorouders. Rapalje’s Ivarr komt aan beide kanten van de lijn voor, hij is de vader van Roxas en opa aan vader’s kant van Zelda. Achter dit stukje lijn zit de oude Rapalje-lijn en mijn eigen oude B-lijn, waar ik verder niks meer van heb behalve dus Roxas en verdere familieleden.

Daarnaast zijn Zelda en Ivarr verwant via mijn G-nest, achter Roxas’ moeder zit Castor’s Geronimo en haar broer Gregory is een voorouder van Zelda. Mijn G-nest is onderdeel van mijn huidige Japanner/Downunder-lijn. Ook zit hierdoor Ai’s Shodo in de mix, Roxas is een kleinkind van hem. Van Shodo is helaas weinig lijninformatie bekend,

Toevallig zit ook Shita’s L-nest aan beide kanten van deze kruising. Mijn eerste silken Fawkes, waar Zelda uiteraard van afstamd, is een zoon van Shita’s Leopold. Zijn broer La’Blue is de overgrootvader van Roxas.

Ik pak dus terug op verschillende delen van de lijn van voor het P-nest. Ik hoop met deze mix van lijnen en genen toch nog gezonde leuke nakomelingen op de wereld te zetten. Waarschijnlijk hou ik enkel een man uit het nestje, om deze pas op latere leeftijd eventueel in te zetten als dit nest het goed blijkt te doen.

Verwachtingen

Karakter

Zelda is echt een heerlijke mensgerichte dame, ze is opgegroeid bij Ai Rattery en daar is Mariska helemaal voor haar leuke karakter gevallen. Roxas is minstens net zo leuk en mensgericht, meestal als eerste bij het deurtje bedelend om aandacht. Hij lijkt gelukkig qua karakter niets op zijn zussen, die als ritten erg pieperig waren en bij vlagen nog steeds niet zo van oppakken houden. Hopelijk geeft Roxas gewoon zijn eigen leuke karakter door, maar er bestaat dus wel een kansje op dames met aanstelleritus – verder prima lieve leuke tamme ratten, maar met behoefte aan een zelfverzekerd baasje. Mogelijk niet heel geschikt voor mensen met geen/weinig ervaring met ratten.

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Zoals vermeld deed het nest waar Zelda’s vader uit komt het niet heel goed qua gezondheid. Een behoorlijk deel van het nest is helaas vroegtijdig overleden met wisselende doodsoorzaken. Niet echt iets waar ik blij van word dus.

Toch wil ik het proberen met Roxas, een erg leuke man die rond de tijd van de dekking 1 jaar en 9 á 10 maanden oud zal zijn. Op moment van schrijven gaat het met de nestgenootjes erg goed, drie van zijn zussen wonen hier in de rattery en zijn gezond en wel. De vierde zus is met 1,5 jaar helaas overleden aan plotse luchtwegklachten. Roxas’ moeder Mogwai is op dit moment ook nog in leven, voorbij de 2 jaar en 3 maanden oud en nooit ziek geweest. Rapalje’s Ivarr, papa van Roxas en opa van Zelda, is 2 jaar en 2 maanden oud geworden en in zijn slaap overleden.

Achter Ivarr zit Rapalje’s Zef uit de oude Rapalje-lijn, Zef is zelf zo’n 2 jaar oud geworden. Ivarr’s moeder is Castor’s Hrefna, een lieve dame die ik met 2 jaar en 5 maanden in heb moeten laten slapen vanwege een tumor die heel diep bleek te zitten. Zij komt uit mijn oude B-lijn met erg goede leeftijden, haar eigen moeder werd 2 jaar en 10 maanden.

Achter Roxas’ moeder Mogwai zit een combinatie van mijn eigen oude Japanner-lijn en Ai’s Shodo – de dekman waarmee ik downunder in de Japanner-lijn heb gefokt. Van Shodo’s lijn is helaas weinig bekend, zijn nakomelingen doen het tot nu toe goed al zijn er bij de downunders wel wat oogproblemen opgedoken – aangezien er geen downunder-genen in Roxas zitten verwacht ik deze problemen niet in zijn nakomelingen terug te zien. Mogwai’s moeder Korra komt uit een nest wat het erg goed heeft gedaan qua gezondheid en zijzelf is met 2 jaar en 8 maanden door ouderdom overleden.

Aan Zelda’s kant zit dus Pollux en zijn ouders Ivarr en moeder Lisa, Lisa werd 2 jaar en 3 maanden en is ingeslapen vanwege een tumor. Lisa’s ouders waren Gregory (2 jaar oud) en Dana (3 jaar en 1,5 maand oud geworden!). Zelda’s moeder komt uit mijn Y-nest en heeft dus dezelfde achtergrond als die van Yngvi en Ysera: Castor’s Orion en La Tarta Au Citron Fawkes. Orion is op moment van schrijven nog in leven en de 2 jaar gepasseerd. Fawkes is helaas om onbekende reden overleden op de leeftijd van 1 jaar en 11 maanden, heel erg zuur! Zijn ouders behaalde wel mooie leeftijden.

Dus lang verhaal kort: er zit wat risico aan deze kruising, maar er zitten ook wat hele mooie stukken lijn in deze kruising en ik hoop dat ik hiermee een gezonder nest op de wereld zet dan het P-nest.

Bouw

De ratten in de silken-lijn zijn tot nu toe erg mooi gebouwde ratjes, echt een van de sterkte kanten van de lijn. Roxas is ook een knappe kerel, redelijk breed gebouwd en in proportie. Ben benieuwd hoe hun nakomelingen er uit zullen zien!

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk agouti, met kans op zwart, cinnamon, en misschien ook wel Russisch blauw (agouti) en c-locus (siamees, burmees). Gladhaar en silken vachtjes. Effen en ier/berken tekeningen (witte vlek op de buik). Allen gewoonoor.

Rittens

Vrouwen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

V1-2
Castor’s E??
CAS-E2-V01
Agouti Effen
eigenaar: Laura
25 april 2021: verhuisd!
V2-3
Castor’s E??
CAS-E2-V02
Agouti Effen/Ier
eigenaar: Wilma P.
Heeft een witte borstvlek maar niet echt witte sokjes.
3 mei 2021: verhuisd!
V3-2
Castor’s E??
CAS-E2-V03
Agouti Mitted
eigenaar: Maya
Heeft witte sokjes maar geen borstvlek.
2 mei 2021: verhuisd!
Etje-1
Castor’s E??
CAS-E2-V04
Cinnamon Effen
eigenaar: beschikbaar!
Leuke nieuwsgierige meid!
18 aug 2021: Teruggebracht.
8 mei 2021: verhuisd!
V5-3
Castor’s Epona
CAS-E2-V05
Cinnamon Ier Silken
eigenaar: Ai Rattery
1 mei 2021: verhuisd!
V6-4
Castor’s Elixer
CAS-E2-V06
Cinnamon Berken Silken
eigenaar: Kimberley
.
9 mei 2021: verhuisd!

Mannen

Foto
Gegevens
Beschrijving
Updates

M1-2
Castor’s E??
CAS-E2-M01
Cinnamon Effen
eigenaar: Irma & Senna
M2-3
Castor’s Enoch
CAS-E2-M02
Agouti Mitted Silken
eigenaar: Taina
Heeft witte sokjes maar geen borstvlek.
8 mei 2021: verhuisd!
M3-3
Castor’s Electric Shock
CAS-E2-M03
Agouti Berken Silken
eigenaar: Tessa
Heeft een buikvlek die lijk op een bliksemschicht.
7 mei 2021: verhuisd!
M4-4
Castor’s Eager Aaron
CAS-E2-M04
Agouti Berken Silken
eigenaar: Helga
Heeft een grote buikvlek.
3 mei 2021: verhuisd!
M5-2
Castor’s Enix
CAS-E2-M05
Cinnamon Effen Silken
eigenaar: Ai Rattery
.
1 mei 2021: verhuisd!