• Eerste dekking in de nacht van 2 op 3 september 2020, niet succesvol
 • Opnieuw gedekt in de nacht van 16 op 17 september
  • geboren op 8 oktober 2020
  • evt rittenbezoek vanaf 5 november (4 weken oud)
  • verhuizen vanaf 3 december (8 weken oud)
22 februari 2020

Moeder: Castor’s Wagyuu

Naam: Wagyuu

Afkomst: eigen fok, Castor’s W-nest

Ouders: Castor’s Toph x Rapalje’s Piandao

Eigenaar: ikzelf

Geboortedatum: 5 januari 2020

Variëteit: Russisch blauw Japanner

Draagt: mogelijk mink, siamees, burmees, argente

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Wagyuu is een erg leuke meid uit mijn W-nest. Ze sprong er al vrij vroeg uit met haar open karakter, altijd klaar om me te komen begroeten samen met haar moeder Toph.

Lees meer over Wagyuu op haar eigen pagina.

Vader: Shita’s PiRAT

Naam: PiRAT

Afkomst: rattery Shita’s P-nest

Ouders: Castor’s Kyan x Shita’s Norbert

Eigenaar: Jeannette

Geboortedatum: 24 oktober 2018

Variëteit: zwart berken

Draagt: Russisch blauw, mogelijk siamees, burmees, misschien mink, chocolate, Engels blauw, dumbo

Stamboom: download .PDF of bekijk in de stamboomdatabase

Een knappe vent met een heerlijk gematigd karakter. Hij lijkt samen met broer Phantom de leiding in de groep te hebben en pakt dit goed op. Hij vind het prima om opgepakt te worden en te knuffelen, maar vind het ook prima om zijn eigen ding te doen. Erg makkelijk en relaxt ratje dus (of ja, zeg maar rat 😉 flinke kerel)!

Lijninformatie

Aangezien Wagyuu twee brusjes heeft met afwijkende oogjes vond ik het wel zo verstandig om even weg te kruisen van de “Shodo-lijn”. PiRAT bleek de perfecte match, een zoon van Castor’s Kyan uit mijn oude Japanner-lijn (volle zus van Wagyuu’s opa Kiedis). PiRAT’s vader is Shita’s Norbert, een knappe vent verwant aan mijn K-nest via Shita’s K-nest (volgt u nog? 😉 ).

Deze kruising is dus een lijnteelt op mijn K-nest, een best die zich inmiddels bewezen heeft met hoge leeftijden, goede gezondheid en leuke karakters. Ook Shita’s K-nest wat hier achter zit en ook achter PiRAT’s papa Norbert heeft het erg goed gedaan.

Hopelijk gaat de lijn hiermee weer een stap de goede kant op!

Verwachtingen

Karakter

Wagyuu is een erg leuk mensgericht meisje en papa PiRAT is een relaxte vent die alles wel best vind. Ik verwacht dan ook makkelijke rittens die aandacht leuk vinden maar het ook prima vinden om hun eigen ding te doen. Daarbij ook erg sociaal naar soortgenoten.

Gezondheid

Als fokker kun je nooit garanties geven over de erfelijke gezondheid van gefokte rittens, maar uiteraard heb ik deze kruising gekozen met de hoop gezonde rittens te fokken.

Zoals eerder vermeld heeft Wagyuu helaas twee brusjes met een oogafwijking, haar zusje Whisper heeft een wat kleiner linkeroogje en broer Wombat heeft maar 1 oogje. Dit is een afwijking die helaas wel eens voor komt in sommige downunder lijnen, het is mijn bedoeling en hoop hier weg van te fokken zodat dit uiteindelijk niet meer voorkomt. Gelukkig hebben de ratjes zelf er totaal geen last van, dus het is geen reden om de lijn direct stop te zetten.

Wel is het een reden om bewust niet terug te kruisen op de “Shodo-lijn” waar de downunder tekening in deze lijn van afstamt. Vandaar de keuze om Shita’s PiRAT te lenen!

Wagyuu en PiRAT zijn verwant via mijn K-nest, een nest wat het qua gezondheid ook erg goed doet. Wagyuu’s opa Kiedis is met 2 jaar en 1 maand overleden en was hiermee een van de jongsten van zijn nest. PiRAT’s moeder Kyan is 2 jaar en 4 maanden oud geworden. Er zijn nog enkele Ktjes in leven en het ziet er naar uit dat de gemiddelde leeftijd van het nest ruim 2 jaar zal zijn. Zelf heb ik nog een dame van momenteel 2 jaar en 6 maanden oud zitten, Korra!

Achter mijn K-nest en achter PiRAT’s vader Norbert zit ook het K-nest van rattery Shita, welke een gemiddelde leeftijd van maarliefst 2 jaar en 4 maanden heeft behaald. Norbert zelf is maarliefst 2 jaar en 9 maanden oud geworden, zijn moeder (Shita’s Kiara) is ruim twee geworden en zijn vader (Shita’s Hewie) is ook 2 jaar en 9 maanden oud geworden.

Wagyuu’s moeder Toph is nog gezond en wel, haar vader Piandao is helaas met 1 jaar en 11 maanden overleden aan hartfalen. Toph’s moeder Ponyo is helaas slechts 1 jaar en 9 maanden geworden vanwege een gecompliceerde tumor, gelukkig zijn dit soort tumoren vrij zeldzaam in lijn. Toph’s vader was eerder genoemde Castor’s Kiedis. Ponyo en Piandao komen uit de combinati Fuji x Shodo, Fuji is pas recent overleden en is op een paar dagen na net geen drie jaar oud geworden! Shodo werd een respectabele 2 jaar en 3 maanden zonder gezondheidsproblemen.

Overwegend mooie leeftijden dus en tot dusver geen opvallende trends in gezondheidsproblemen behalve de oogafwijkingen, die ik in dit nest niet verwacht gezien de kruising en afwezigheid van het downunder-gen.

Bouw

Wagyuu is best een mooi gebouwd vrouwtje, niet uitzonderlijk mooi en een langzame groeier maar zeker ook niet lelijk. PiRAT is een grote stevige hunk, hij voegt zeker wat toe qua bouw dus hopelijk krijgen ze knap gebouwde kinderen!

Variëteiten

Qua kleuren verwacht ik voornamelijk zwart en Russisch blauw, met kans op siamees, burmees en wie weet nog wat verrassingen. Japanner en berken tekeningen, met kans op wat meer bont-achtige tekening. Allen gladhaar en gewoonoor.

Rittens

11 rittens, 5 vrouwen en 6 mannen

Vrouwen

 • chocolate berken
 • Russisch blauw berken
 • duifgrijs? berken
 • zwart japanner
 • Russisch blauw japanner

Mannen

 • zwart japanner
 • zwart japanner
 • Russisch blauw berken
 • Russisch blauw japanner
 • Russisch blauw japanner
 • duifgrijs? berken