Dus je overweegt rittens van rattery Castor te nemen? Wat leuk! Ik fok voornamelijk om een lijn op te bouwen en te verbeteren, maar ik kan niet alle rittens zelf houden. Bovendien wil ik graag leuke gezonde huisdieren fokken – dus is het wel zo leuk als liefhebbers hiervan kunnen mee genieten!

Waarom rittens van rattery Castor?

Rittens

Wat kun je van rattery Castor verwachten als reserveerder?

  • Uiteraard tamme ratten die met de beste zorg zijn gefokt en opgegroeid
  • Updates over de ontwikkeling van je (toekomstige) rittens, al vanaf voor de dek king plaats vindt totdat ze oud genoeg zijn om naar jou te verhuizen
  • Stamboom met informatie over de voorouders van je rittens
  • Plaatsingsafspraken tussen reserveerder en fokker, door ons beiden ondertekend
  • Een goodie-bag met onder andere rittenvoer voor de eerste periode
  • Blijvend contact na het verhuizen van de rittens over de ouders van het nest en nestgenoten, maar ook voor vragen en adviezen

Hoe meld ik me aan voor rittens?

Aangezien ik op kleine schaal fok om het voor mijzelf en de ratten leuk te houden, heb ik slechts af en toe een nestje. Vaak is er op voorhand al interesse in een aankomend nest. Erg fijn, want het is voor mij handig om op voorhand al toekomstige baasjes voor de rittens te hebben.

Om deze reden werk ik met een wachtlijst. Als je interesse hebt in rittens van mij kun je je vrijblijvend aanmelden voor de wachtlijst, je wordt dan via email op de hoogte gehouden van de nestplanning en het verloop van de dekking/zwangerschap.

Wanneer ik rittens heb of binnenkort verwacht neem ik contact met je op, je kunt dan definitief reserveren voor rittens. Als je daarvoor om wat voor reden dan ook afziet van rittens van rattery Castor kun je het gewoon laten weten. Ik snap dat het soms nogal lang kan duren voor er weer een nestje geboren is!

Hoe gaat het verder in zijn werk?

8-november-2014

Wanneer ik rittens voor je heb en je definitief kunt reserveren vraag ik je een reserveringformulier met enkele vragen in te vullen. Met deze vragen hoop ik er achter te komen of je nog advies kunt gebruiken en of wij een beetje op een lijn zitten betreft de verzorging van de ratten. De vragenlijst krijg je toegestuurd wanneer ik rittens voor je heb, maar je kunt de lijst en de vragen hieronder alvast inkijken.

Wanneer de rittens ouder dan 3 weken zijn zijn alle reserveerders uitgenodigt om kennis te maken met mij en de rittens. Dit verwacht ik sowieso van alle reserveerders die ik niet al persoonlijk ken, omdat ik graag weet naar wie de rittens gaan. Voor de reserveerders ook de kans om de rattery te zien en vragen te stellen.

Tijdens dit kraambezoek mag je je voorkeur aangeven voor bepaalde rittens. Vaak merk ik dat er toch wel een bepaalde “klik” is tussen ritten en toekomstig baasje, erg leuk om te zien. De rittens worden door mij verdeeld over de reserveerders op basis van de voorkeuren, nadat de fokrittens zijn gekozen. Dit zal gebeuren wanneer de rittens zo’n 5-6 weken oud zijn.

Wanneer de rittens minimaal 6 weken oud zijn en meer dan 100 gram wegen mogen ze opgehaald worden. Je krijgt dan een goodie-bag mee met in ieder geval wat rittenvoer voor de komende dagen, een kopie van de plaatsingsafspraken en de stamboom van je rittens.


Reserveringsformulier blad 1

Reserveringsformulier blad 2

Plaatsingsafspraken (.pdf)

Over voorkeuren

Aangezien ik hier regelmatig vragen over krijg even een stukje uitleg over het hebben van voorkeuren als reserveerder. Ik snap heel goed dat je voorkeur hebt voor een bepaalde kleur of tekening, ik heb immers ook mijn voorkeuren! Hier hou ik bij het verdelen van de rittens dan ook zeker rekening mee, voor zover dit kan.

Hoewel ik op voorhand een redelijke inschatting kan maken wat er geboren wordt kan ik niets beloven, bovendien worden de rittens pas met 5 weken verdeeld en hebben fokkers eerste keus. Dat ene kleurtje wat je graag wilt kan dus mogelijk niet eens geboren worden (of niet in het geslacht van voorkeur) of wordt al door een fokker gekozen (of heeft een enorme klik met een andere reserveerder). Als je dan om die reden wilt afzien van je reservering is dat voor mij heel vervelend, want mijn prioriteit gaat naar het vinden van de beste baasjes voor mijn rittens!

Daarom neem ik dus géén reserveringen op basis van varieteit aan (kleur/tekening/vachtsoort/oorstand). Voorkeur aangeven mag, maar als je per sé datgene wilt hebben ben ik niet de juiste rattery voor jou.

Rekening houden met bepaalde kleuren niet willen (bijvoorbeeld rittens met rode ogen) gaat iets makkelijker, maar hou er rekening mee dat het altijd kan gebeuren dat er bijvoorbeeld albino rittens worden geboren of dat een heel nest alleen agouti is. Ook die rittens verdienen een fijn thuis en zijn er echt niet minder lief om!

Als je de rittens echt niet wilt ben je uiteraard vrij om af te zeggen (graag zelfs), maar nog liever heb ik dat je van te voren bedenkt wat je doet als je niet precies krijgt wat je wenst en alleen reserveerd als je je in bovenstaande kunt vinden.

Prijs van de rittens

De prijs is €25 per ritten, twee rittens kosten dus €50.

Dit is wat meer dan sommige andere rattery’s, maar ik maak zeker geen winst op het fokken. De rittens en volwassen ratten krijgen het allerbeste voer, huisvesting, medische zorg, etc. Voor de perfecte dekman ben ik bereid het land af te reizen indien nodig en voor een keizersnede sta ik gerust op zondagmorgen bij de spoeddienst.

Alle rittens kosten even veel, er is geen prijsverschil op basis van varieteit (kleur/oorstand/vachtsoort/etc). Alle rittens kosten even veel werk, een ritten met een “speciaal” kleurtje kost me niet meer voer of moeite om op te groeien dan zijn brusjes. Bovendien zijn ze me allemaal evenveel waard.

Als ik er voor kies een speciale varieteit te fokken of fokdieren te importeren uit het buitenland is dit mijn eigen keus uit liefde voor de hobby, niet een reden om voor die rittens opeens meer te vragen.

Aanmelden voor de wachtlijst

Als je je kunt vinden in mijn werkwijze en graag rittens van mij wilt kun je je aanmelden voor de wachtlijst. Hou er rekening mee dat er maar af en toe nestjes geboren worden binnen de rattery en het dus even kan duren voor er weer een dekking gepland wordt.

Hou de nestplanning in de gaten voor actuele informatie en de Facebook pagina voor updates (staan ook op de home page). Wanneer de rittens in aantocht zijn ontvang je bericht om definitief te reserveren.

Wil je graag rittens uit de nestjes uit Waalwijk of Tilburg? Geef dit dan duidelijk aan in je aanmelding!


geen voorkeurmannenvrouwen

Wanneer ik rittens verwacht zal ik je het reserveringsformulier mailen, dit is meestal rond de tijd van de dekking (de draagtijd is zo’n drie weken). Zorg dat je me na het ontvangen van het formulier tijdig terug mailt, als ik niks meer van je hoor ga ik er van uit dat er geen interesse meer is.