In mijn eerste blog vertelde ik hoe ik ben begonnen met tamme ratten als huisdier (lees dit blog hier). In deze blog wil ik je graag vertellen hoe ik met de rattery ben begonnen. Hopelijk een interessant en leerzaam onderwerp, ik zie namelijk regelmatig mensen interesse tonen in het beginnen van een eigen rattery.

Informatiespons

Zoals gebruikelijk bij mij, begon het allemaal met inlezen. Ik ben van het type dat zich graag zoveel mogelijk voorbereid voor die ergens aan begint en ik vond het al geweldig om allerlei nieuwe dingen over ratten te leren. Vanzelf kwam ik bij fok-gerelateerde onderwerpen aan, zoals kleuren en de achterliggende kleurgenetica maar ook gezondheid en erfelijke problemen.

In eerste instantie wilde ik gewoon meer leren over ratten en niet per se gaan fokken, ik vond het daar nog te vroeg voor. Maar het kon toch zeker geen kwaad om alvast te lezen hoe je een nestje opvoed? Welke variëteiten niet zo gezond zijn en je beter niet kunt fokken, en waarom? Hoe je een lijn opbouwt en wat lijnteelt is?

Van idee tot plan

Je snapt waarschijnlijk al dat dit niet bij informatie opnemen bleef, maar langzaam begon ik te bedenken hoe ik het zou doen. Ik begon gerichter te zoeken naar informatie die ik belangrijk vond voor het starten van een rattery. Ik vond dat ik mijn ideeën en keuzes moet kunnen onderbouwen en niet dingen deed omdat anderen dat ook zo deden.

Ik wilde weten waarom.

Zodoende kwam ik uit met een steeds concreter beeld van hoe ik het fokken aan wilde gaan pakken. Op basis hiervan stelde ik mijn fokrichtlijnen op, welke een soort samenvatting of leidraad zijn van je manier van fokken.

Ook een fokdoel kwam op papier te staan. Ik kwam tot de conclusie dat bij mij karakter boven alles ging en kort daarachter de gezondheid. Echter had ik ook geleerd dat het niet ten goede van de gezondheid komt als je allerlei variëteiten door elkaar fokt, bovendien zijn sommige variëteiten robuuster dan anderen. Dus ook daarin moest ik mijn keuze maken.

Al in januari 2013 had ik een website waarin ik mijn fokplannen neerzette, het zou nog lang duren voor ik mijn eerste nestje fokte..

Fokratten

Topolino's Kenobi, zilverblauw

Ik wilde graag fokken met Kenobi, maar zijn conditie was niet optimaal

Na al die plannen en ideeën wordt het toch eens tijd om te gaan kijken naar goede fokratten. Ik had inmiddels met enkele rattery’s contact gehad, maar ook met huisdiereigenaren met ratteryratjes. Na al dat inlezen had ik wel een beetje een idee van wat ik zocht in een fokrat en in de fokker er van. Ik wilde een stamboom, met informatie over de voorouders, hun gezondheid en karakter. Ik wilde ratten van een lijn die ik zelf leuk vond en passend bij mijn fokdoel.

Mijn eerste fokratten waren potentiele dekmannen, rittens die ik met behulp van de fokker met zorg had uitgekozen met de intentie ze later in te zetten voor de fok. Hierna zouden er vrouwen uit dezelfde lijn volgen, waarmee ik mijn eerste nestje zou gaan fokken.

Dit liep uiteindelijk helemaal anders. De mannen heb ik niet ingezet, de ene omdat zijn conditie tegen viel en er bleek langhaar in de lijn te zitten. Ik wilde langhaar graag zo veel mogelijk vermijden en de mannen hadden 50% kans het gen hiervoor te dragen.

Foto 08-03-15 13 31 17.jpg

Bazinga, dochter van mijn eigen Dries, bleef te klein en ielig

Ook qua dames ging het wat anders, uiteindelijk een ritten uit de lijn gehad waar ik mee wilde gaan fokken en een dochter van een van mijn eigen mannen die ik niet oorspronkelijk als fokritten had genomen (met toestemming van de fokker, uiteraard!)

Met laatstgenoemde was ik nog heel even van plan om ook een nestje te fokken, ondanks dat ze totaal niet in mijn oorspronkelijke plannen paste. Dit is op het laatste moment niet doorgegaan, omdat ze qua bouw gewoon niet mooi genoeg was. Mijn eerste moeilijke keuze als fokker. 😉

Met het meisje uit de lijn waar ik voorkeur voor had heb ik wel een nest gedaan, zij is moeder geworden van mijn eerste nestje in juni 2014 en ‘stammoeder’ van mijn A-lijn!

Kort daarna heb ik nog twee fokdames genomen, waarvan ik met beide een nestje heb gedaan maar slechts met 1 van de 2 ben verder ben gegaan. Dit is mijn B-lijn.

Er gaat wat tijd overheen

Foto 08-03-15 13 32 46.jpg

Chell werd moeder van mijn eerste nestje in 2014

Zoals je leest is het beginnen van een goede rattery dus niet een kwestie van even wat fokratten kopen en beginnen met nestjes produceren, om het even heel plat te zeggen. Het kost wat zelfcontrole, maar dan heb je ook wat.

Goed plannen, een duidelijk beeld in je hoofd hebben van wat je wilt, en kritisch blijven naar jezelf en waar je mee bezig bent. Neem geen genoegen met het middelmatige, maar doe je uiterste best. Dat verdienen de ratjes!

Volgende keer wat meer over stambomen en het nut er van.

Categorieën: Fokken