Al een tijdje speelde ik met het idee een duna-achtige kooi te maken voor gebruik als ziekenboeg en showkooi. Onlangs heb ik eindelijk alle materialen verzameld en na wat geknutsel is mijn kooi/bak compleet, lees hieronder hoe en waarom ik dit gedaan heb!

De Mini Duna

Ferplast Mini Duna

De Ferplast Mini Duna is een ideale ziekenboeg vanwege het formaat en de dichte zijkanten. Bij het Rian Rat Event hebben we ook de voorkeur voor deze kooi als showkooi.

Helaas is de Mini Duna nieuw nogal prijzig (zo rond de €30 a 40 euro, maart 2020) en tweedehands zijn ze steeds minder te krijgen. Persoonlijk vermoed ik dat dit komt omdat ze niet meer zo veel worden gebruikt voor muizen en dwerghamsters. Vroeger was dit namelijk een prima formaat voor deze dieren, maar tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan grotere verblijven met zowel meer oppervlak als meer ruimte voor bodembedekking. Hierdoor zijn er dus minder Mini Duna’s in omloop en dus ook minder tweedehands te krijgen.

Zelf heb ik inmiddels een aardige verzameling aan Mini Duna’s, en vergelijkbare kooien van andere merken (oa Savic Rody en Flamingo Jordy), maar er gaat er wel eens een stuk en bij iedere keuring heb ik al mijn Duna’s nodig. Dus tijd voor betaalbare vervanging, maar waar?

Bin cages

Al snel kwam ik tot de conclusie dat er geen betaalbare alternatief kant-en-klaar te koop was. Ik raakte geïnspireerd door zogenaamde “bin cages” die men gebruikt voor hamsters en muizen, dit zijn verblijven gemaakt van (doorzichtige) plastic opbergbakken.

Dit klinkt in eerste instantie een beetje sneu, een dier in een opbergbak, maar het gaat hier om grote opbergbakken die zijn aangepast aan de behoeften van de bewoners. Het voordeel van dergelijke “bin cage” is dat je relatief veel oppervlak krijgt voor een lage prijs vergeleken met commercieel verkrijgbare kooien. Vaak zijn de bakken ook lichter en minder breekbaar.

Als een bin cage kan werken als permanent verblijf voor muizen of hamsters, moet dit ook wel kunnen werken als ziekenboeg of showkooi voor ratten! Ik ben gaan zoeken naar geschikte doorzichtige bakken die bovendien niet te prijzig zijn, helaas zijn plastic opbergbakken nog bizar duur bij sommige winkels. Het heeft natuurlijk geen zin om €20-30 uit te geven aan een plastic bak als een kant-en-klare nieuwe Mini Duna niet veel meer kost.

Uiteraard kwam ik uit bij de moeder der goedkope huisraad: Ikea

Ikea Samla

De Ikea Samla bak

Hoera voor Ikea! Ikea heeft zowaar een transparante opbergbak in bijna dezelfde maten als de Mini Duna: de Ikea Samla! Het complete setje (bak, deksel en sluitingen) kost bij elkaar *tromgeroffel* … €6!

Ok kleine voetnoot: in België kosten de krengen opeens €8 en ben je inclusief de sluitingen €8,50 kwijt. God knows why ze daar zoveel duurder zijn.

De bak heeft dus de perfecte afmetingen (57 x 39 x 28 cm, 45L), vergelijkbaar met de Mini-Duna (55 x 39 x 27 cm). De bak is transparant waardoor je de ratten er goed in kunt zien zitten (belangrijk bij een showkooi en handig bij gebruik als ziekenboeg).

Helaas heeft de bak wel wat randen waar eventueel aan geknaagd zou kunnen worden, gelukkig heb ik geen hele erge plastic-knagers dus dat is voor mij geen probleem. Het deksel is goed aan te passen, er moet namelijk een opening waar gaas zal komen zodat er ook nog lucht in de bak kan. 😉 De sluitingen vind ik persoonlijk ook niet heel ideaal, maar daar kom ik later op terug.

Het aanpassen van de bak

Aangepaste Samla bak

Met de bak alleen ben je er natuurlijk nog niet! Een deel van het deksel moet vervangen worden met gaas, zodat de bak goed door kan luchten. Wat heb je hiervoor nodig?

  • de bak met deksel uiteraard
  • gaas of tralies
  • kniptang
  • tiewraps/kabelbinders
  • een stanleymes
  • schaar
  • aansteker

Al deze dingen zijn bij de Gamma en/of Action te krijgen. Het gaas heb ik bij de Gamma gehaald, ik heb zelf hokjesgaas van 2x2cm gebruikt met een dikte van 1mm. Ik heb een hele rol gekocht aangezien ik het voor meer projecten nodig had. De grootte van de hokjes is in ieder geval veilig voor ratten vanaf 6 weken en de draaddikte is stevig. Ik gebruik liever geen gaas met kleinere draaddikte omdat dit sneller breekt. Overigens kun je ook tralies van oude kooien gebruiken hiervoor, bijvoorbeeld de tralies van een gebarsten Duna!

Allereerst kijk/meet je hoe groot het stuk gaas moet zijn en knip je met een kniptang uit. Knip het stuk eerst grof los en knip daarna de uitstekende stukjes draad zo kort mogelijk af, als je dit goed doet blijven er geen scherpe puntjes achter. Eventueel kun je de puntjes ook nog even afvijlen.

Teken nu op het deksel af hoeveel je er uit gaat snijden. LET OP: zorg dat je ruim voldoende ruimte rondom overhoudt om het gaas te kunnen bevestigen. Het gat moet dus kleiner worden dan het stuk gaas wat je hebt uitgeknipt. Leg na het aftekenen het stuk gaas even op het deksel om te controleren of het klopt.

Zeker van je zaak? Ok, tijd om te gaan snijden. Je kunt in principe gewoon met een scherp stanleymes te werk gaan, maar de kans dat het plastic gaat scheuren is relatief groot. Ik raad aan om het mes eerst te verhitten en dan door het smeltende plastic heen te snijden. Kost even wat werk, maar de kans op scheuren is een stuk kleiner. Ga na het uitsnijden even langs de randen met een aansteker om de scherpe randjes weg te smelten.

Gaas vastgemaakt met een tiewrap door twee kleine gaatjes in het deksel

Als je het stuk deksel heb uitgesneden leg je de gaas op het deksel en kun je beginnen met het uitsteken van de gaten waardoor je de tiewraps gaat steken om de gaas vast te maken aan het deksel. Door het gaas op het deksel te leggen kun je precies langs de draden heen prikken zodat je het gaas heel strak kunt bevestigen. Ik heb een schaar gebruikt die ik na verhitten zo door het plastic kon prikken en precies het formaat gaf waar een tiewrap doorheen kan.

Zelf vond ik het handig om eerst de hoeken te doen en dan het gaas aan de onderkant van het deksel met de tiewraps te bevestigen. Daarna heb ik nog wat gaatjes gemaakt en meer tiewraps er doorheen gehaald om het gaas steviger vast te maken. Door niet alles in 1 keer te doen kon ik er voor zorgen dat alle gaatjes precies langs te draden van het gaas liepen. Wanneer het gaas nog los op het deksel ligt verschuift deze makkelijk en dan zou je zomaar gaten kunnen hebben die niet gelijk lopen met de draden.

Na het bevestigen heb ik de tiewraps kort afgeknipt en de uiteindes met een aansteker gesmolten. Hierdoor weer geen scherpe randjes. 🙂 Tadaa, je bak is klaar!

Sluitingen en verdere aanpassingen

Voor de Samla bak zijn losse sluitklemmen verkrijgbaar. Deze sluiten de bak erg goed af waardoor ratten niet zomaar het deksel van de bak af kunnen tillen. Het nadeel is dat deze klemmen nogal lastig los en vast gaan, al zal dit met gebruik vast wel slijten en soepeler gaan. Een ander nadeel is dat de klemmen niet vast zitten aan de bak, dit is niet handig bij het gebruik als showkooi aangezien de sluitingen dan makkelijk kwijt kunnen raken.

Ik moet nog bedenken hoe ik dit ga oplossen. Wellicht pas ik de sluitklemmen aan of bedenk ik een andere manier om het deksel goed te bevestigen aan de bak.

Wat ik ook nog wil doen is een gat maken om de tuit van een drinkfles door te kunnen steken, en twee gaatjes om met metaaldraad de drinkfles te kunnen bevestigen. Ik ga kijken of ik een metalen sluitring of carrosseriering kan vinden van het juiste formaat om het gat tegen knaagschade te beschermen. Overigens is het gebrek aan ophangmogelijkheid voor een drinkfles een van mijn ergernissen bij de Savic Rody en Flamingo Jordy!

Nog wat foto’s

Tot slot nog wat foto’s van de bak. Ik heb de bak gevuld met bodembedekking en twee rittens uit het W-nest van bijna 11 weken de bak laten testen. 🙂 Ook heb ik nog twee vergelijksfoto’s gemaakt met een van mijn “Duna’s” (eigenlijk een Savic Rody, maar vrijwel dezelfde afmetingen als de Ferplast Duna).

Hopelijk hebben jullie wat aan deze blog gehad! Ga je zelf ook een DIY duna/bin cage maken? Let wel op: werken met scherpe messen en vuur is alleen voor volwassenen. 😉 Sorry voor het gebrek aan foto’s tijdens het maken, had achteraf pas bedacht dat dit wel een leuk blogje kon worden (en eerlijk, ik wist niet zeker of het me ging lukken, haha!)